10 κλασικές ταινίες από το μέλλον, που θα είναι παρόν σε λίγα χρόνια - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

10 κλασικές ταινίες από το μέλλον, που θα είναι παρόν σε λίγα χρόνια

Αφιερώματα | 1-12-2014 |

Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των θεατών αφού χαρίζουν ιδιαίτερη δράση. Υπάρχουν στιγμές όπου κάποια από τα πράγματα που διαδραματίζονται σε αυτές τις ιστορίες, θα θέλαμε να τα δούμε και στην πραγματική μας ζωή. Σε αντίθεση, η παρακάτω λίστα απαριθμεί μερικά από τα γεγονότα που θα ήταν ωραίο να τα βιώσουμε, που δεν τα έχουμε δει ακόμα ή τελικά που θα θέλαμε να μην συμβούν ποτέ!

Back To The Future II του 1989

Back To The Future II

Ξεκινάω με την κλασσική τριλογία των 80’ς, το Back To The Future αφού είναι μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες, γιατί συνδυάζει το παρόν, το μέλλον, το παρελθόν με μοναδική σκηνοθετική και σεναριακή ευφυία, κοινωνικά μηνύματα και αμέτρητη περιπέτεια.

Στην δεύτερη λοιπόν ταινία, όπου διαδραματίζεται στο υποθετικό 2015 είδαμε τους ανθρώπους τους μέλλοντος να κυκλοφορούν με τα αυτοκίνητα της νέας γενιάς που πετούν, είδαμε τα ρούχα τους να είναι αρκετά διαφορετικά και να έχουν παραπάνω δυνατότητες από την απλή τους χρήση και φυσικά μια παιδική αθωότητα βουτηγμένη στα ηλεκτρονικά, σαρκάζοντας τους προγόνους που χρησιμοποιούσαν την αφή για να ψυχαγωγηθούν. Από όλα αυτά σίγουρα δεν έχουμε δει ακόμα αυτοκίνητα να πετούν, αλλά για να υπόλοιπα θεωρώ ότι έχουμε πάρει ήδη μια πρώτη γεύση!

Rollerball του 1975

Rollerball

Με αφορμή την πρόσφατη τρίτη ταινία The Hunger Games, θυμόμαστε πως την δεκαετία του ’70 οι θεατές είχαν έρθει «αντιμέτωποι» με το Rollerball. Στο υποθετικό 2018, όλες οι χώρες είχαν αντικατασταθεί από οργανώσεις και χειραγωγούσαν τον κόσμο μέσα από το βίαιο και αναγκαστικό παιχνίδι Rollerball στο οποίο ο καθένας καταδείκνυε την ματαιότητα του. Ο πρωταγωνιστής όμως, ο Jonathan, ήταν από τους πρώτους που αντέδρασε σε αυτό την καθεστωτική καταπίεση.

Η καινοτόμα σεναριακή αντίληψη του έργου, καθιστά για ακόμα μια φορά την δεκαετία του ’70, ως μια επαναστατική και τόσο δημιουργική καλλιτεχνικά περίοδο.

Blade Runner του 1982

Blade Runner

Μένοντας στην ίδια δεκαετία αναγνωρίζουμε στην ταινία Blade Runner την εξαιρετική τεχνολογική καινοτομία, μέσα από «διαμάχες» που καλύτερα να μην συμβούν μέσα στο 2019! Πριν το Prometheus, ο εκπληκτικός σκηνοθέτης Ridley Scott μας φανέρωσε πως θα ήταν η πανίσχυρη Νέα Υόρκη, μετά από δεκαετίες, σε ένα τοπίο που θυμίζει ως προς την ανάπτυξη, την Σαγκάη.

Akira του 1987

Akira

Μιας και «κατευθύνθηκα» προς Ανατολάς, θυμήθηκα το «ιδιαίτερο» animation έργο «Akira». Η καταπληκτική του φωτογραφία σε ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, όπου υπάρχουν υπερφυσικές οντότητες και το έγκλημα πρωταγωνιστεί στους δρόμους ενός υποθετικού «μελλοντικού» Τόκιου τοποθετημένο στο 2019. πέρα από το φαντασιακό στοιχείο, οι πανύψηλοι ουρανοξύστες, ο αρκετός πληθυσμός και οι κουλτούρες είναι σήμα κατατεθέν του σημερινού Τόκιου.

Her του 2013

Her

Μια από τις ταινίες που ξεχωρίσαμε την προηγούμενη χρονιά ήταν σίγουρα και το Her. Η ατμόσφαιρα του τοποθετείται μεν σε ένα σχετικά μακρινό μέλλον, αλλά εστιάζεται στις διαπροσωπικές σχέσεις και την εξάρτηση του ανθρώπου από τις μηχανές – λειτουργικά συστήματα που έχουν συνείδηση. Με το σενάριο του να χαρακτηρίζεται από σοκαριστικές στιγμές και φυσικά σε συνδυασμό με το τοπίο του δυστοπικού μέλλοντος για την αναζήτηση της αγάπης, το Her σίγουρα θα αφήσει εν καιρώ εποχή! Η σύνδεση του με το σήμερα, μπορεί να εντοπιστεί ήδη στο κυβερνοσέξ, στην αδυναμία των ανθρώπων να τολμούν ήδη για κάτι πιο ουσιαστικό και φυσικά στις εξάρτηση που έχουμε ήδη από τώρα για τις συσκευές, όπως το τηλέφωνο, το laptop και το tablet.

Children of Men του 2006

Children of Men

Όταν προβλήθηκε η συγκεκριμένη ταινία στους κινηματογράφους, είχαμε ήδη απολαύσει την μοναδική τριλογία του Matrix και συνερχόμασταν ακόμα από την επήρεια του Star Wars των παλαιότερων ετών. Θέλω να πω ότι στα millenniums είχαμε δει πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας και μάλιστα αξιοσημείωτες. Και όμως το Children of Men, με το τόσο απλό του σκηνοθετικό ύφος και τους εξαιρετικούς πρωταγωνιστές, σε ρόλους που έχουν αφήσει εποχή, έθεσε συνολικά το ζήτημα της γονιμότητας. Στην υπόθεση της ταινίας δεν είχε γεννηθεί παιδί για 18 ολόκληρα χρόνια. Ένα γενετικό, κοινωνικό και περιβαλλοντολογικό θέμα τοποθετημένο στο 2027 σχετικά με το θέμα της εγκυμοσύνης θέτοντας μια ακραία – υποθετική κατάσταση.

Μην ξεχνάμε πάντως ότι τα «παιδιά του σωλήνα» ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων ήδη από τα τέλη του ’90, μια τεχνική που κατάφερε να δώσει χαρά σε αρκετές οικογένειες.

Στην ταινία η θετική εν τέλι κατάληξη μας μεταφέρνει στο μήνυμα της προσπάθειας, της ελπίδας και της συντροφικότητας. Σύνδεση με το παρόν.. νομίζω πως δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε.. και πραγματικά βλέπουμε ότι η επιστήμη παρ’ όλα αυτά προσπαθεί να βρει την λύση στο θέμα της υπο-γονιμότητας που όσο πάει και αυξάνεται.

Twelve Monkeys του 1995

Twelve Monkeys

Γυρνώντας πάλι στο κλίμα του υπερφυσικού, δεν μπορούμε να παραλείψουμε αυτή την μοναδική ταινία του Terry Gilliam στην οποία πρωταγωνιστικά μερικά κινηματογραφικά διαμάντια, όπως ο Bruce Wills και ο Brad Pitt. Μπορεί στην πραγματικότητα να μην δούμε κάποιον από το 2035 να γυρνάει πίσω στον χρόνο για να σώσει τον κόσμο από την πρόκληση ενός θανατηφόρου ιού, πάντως σίγουρα η ταινία προκαλεί κάτι το εκπληκτικό, μελαγχολικό και με αρκετή δράση.

Ghost in the Shell 2: Innocence του 2004

Σειρά έχει άλλο ένα animation όπου καταπιάνεται με έναν υποθετικό κόσμο, αυτή την φορά γεμάτο ανεξιχνίαστους φόνους από γυναικείες φονικές μηχανές. Ο διχασμός μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας μεγαλώνει μαζί με τις εξελίξεις που κρατούν το κοινό σε αγωνία. Αν μας ρωτάτε, φυσικά και δεν θέλουμε να δούμε κάτι αντίστοιχο για το μέλλον του κόσμου μας, τύπου επίσης Transformers. Ας υπάρχουν μόνο τα χαριτωμένα ρομποτικά κατοικίδια των Ανατολικών χωρών και οι
ρομποτικές μηχανές που βοηθούν τους γιατρούς στην επιστήμη τους.

Soylent Green του 1973

Soylent Green

Δυο ακόμα επιλογές για το τέλος και επιλέξαμε δυο παραγωγές από την ιδιαίτερη δεκαετία του ’70. Στο συγκεκριμένο έργο μεταφερόμαστε στο υποθετικό 2022 όπου ο υπερπληθυσμός της Νέας Υόρκης έχει μετατρέψει το κοινωνικό τοπίο σε μια σκληρή πραγματικότητα. Η εταιρία Soylent Corporation κρατάει τα αποθεματικά σίτισης της προκαλώντας το χάος στους ανθρώπους. Ένας ντεντέκτιβ θα επιχειρήσει να μάθει την αλήθεια γύρω από κάποιες δολοφονίες και το παιχνίδι της εξουσίας και της αιώνιας πάλης μεταξύ καλού και κακού, καλά κρατεί. Επίσης όλη η αμέλεια του κόσμου για τα θέματα του περιβάλλοντος καθιστούν το τοπίο ακόμα πιο ζοφερό.

Σύνδεση με το παρόν… δεν ακούμε και λίγο για αρκετές τροφές και προϊόντα πρώτης ανάγκης τελευταία… όπως το «πρόσφατο» γάλα που κρίνεται πλέον ανησυχητικό! Επίσης το θέμα του πλανήτη μας.. χτυπάει εδώ και χρόνια, κόκκινο σε πολλά επίπεδα!

Ενδιαφέρουσα ταινία για ένα θέμα που δυστυχώς το συναντάμε στις μέρες μας..

A Boy and His Dog του 1974

A Boy And His Dog

Ένα χρόνο αργότερα έρχεται η πρεμιέρα της συγκεκριμένης ταινίας που κατέχει αρκετά πολεμικά και πολιτικά στοιχεία. Ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα μετατρέπει την χρονιά 2024 τον πλανήτη σε θρύψαλα. Η ανθρωπότητα βιώνει την μετα-εποχή του 4ου Παγκοσμίου πολέμου. ο πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ένας έφηβος με τον σκύλο που κάνει την δική του έρευνα στο ταξίδι της ζωής, με συναρπαστικά σεναριακά σημεία. Θα είναι ο δρόμος της επίγνωσης βατός;!

Σύνδεση με το παρόν.. μετά από δυο παγκοσμίους πολέμους, η ανθρωπότητα έχει γνωρίσει για τα καλά την βαρβαρότητα των συνθηκών και την παντοδυναμία της τεχνολογικής καινοτομίας. Ας είναι αυτές οι δυο μελανές όψεις της πραγματικότητας και οι τελευταίες που βιώνει η ανθρωπότητα.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , , , , , , , ,