Stockholm Film Festival: Οι Νικητές και η εμπειρία ενός ακόμη Φεστιβάλ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Stockholm Film Festival: Οι Νικητές και η εμπειρία ενός ακόμη Φεστιβάλ

Βραβεία, Φεστιβάλ | 18-11-2014 |

Και η επιστροφή στο ζεστό ήλιο της Ελλάδας, μετά από μια εβδομάδα στον ίσως πιο σκοτεινό Νοέμβρη στα χρονικά της Στοκχόλμης, είναι μια ευχάριστη πραγματικότητα. Γιατί σε μια πόλη όπου χρειάζεσαι 3 καφέδες για να ξυπνήσεις, στολή του σκι για να κυκλοφορήσεις και ένα πενηντάρικο για να δεις μια ταινία και να πιεις ένα ποτό, όσο παραμυθένια κι αν είναι, πολύχρωμη και μαγευτική, γρήγορα θα σκεφτείς να γυρίσεις στην πατρίδα. Γιατί την έννοια του καφέ πρέπει να την ξεχάσεις – ούτως ή άλλως με το που περάσεις τα σύνορα -γιατί, πόσα πουλόβερ να χωρέσεις σε μια βαλίτσα, και τέλος γιατί και να κάνεις οικονομία για να το πιεις το ρημάδι το αλκοόλ έχεις διορία μέχρι τη μία. Πόσο βέβαια να ξενυχτίσεις όταν νυχτώνει από τις 4; Και έρχεται η στιγμή που θες να καλύψεις όλη την κούραση πίσω από τα γυαλιά ηλίου, αλλά δε γίνεται. Λυπάμαι, δεν έχει ήλιο και είσαι απλά αστείος.

Εν γνώσει μου όμως έγιναν όλα αυτά, και σταματώ να γκρινιάζω εδώ, για να μιλήσω και λίγο για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το βασικό λόγο της επίσκεψής μου, το οποίο έκλεινε φέτος τα 25 χρόνια της διοργάνωσης. Η όλη διαδικασία περιελάμβανε συνεχείς προβολές στις αίθουσες της πόλης, για τις πραγματικά πολλές διαγωνιζόμενες ταινίες, τις οποίες , όμως, μιλώντας από δημοσιογραφικής πλευράς, αδυνατούσες να παρακολουθήσεις, λόγω του κακού προγραμματισμού, ενώ μάλιστα η πρόσβασή μας ήταν πολύ περιορισμένη. Το φεστιβάλ συνοδευόταν κι από διάφορα event, που ανακοινώνονταν τελευταία στιγμή, συνεντεύξεις, πολλές από τις οποίες ήταν στα σουηδικά, πάρτι σε πολύ όμορφους χώρους όπου όμως χρειαζόταν επιβεβαίωση μέσω facebook. Παρά τα μειονεκτήματα, πρέπει να παραδεχτώ πως η επιλογή των ταινιών ήταν εξαιρετική, ενώ κάποιες από τις αίθουσες προβολής πραγματικά εντυπωσιακές.

2014-11-15 16.07.05.jpgcropped

2014-11-12 12.32.20

Οι νικητές ανακοινώθηκαν γρήγορα και ειλικρινά απορώ με κάποια από τα αποτελέσματα, κυρίως όμως με την επιλογή της κυρίας Uma Thurman για το Stockholm Achievement Award. Ας μην παρεξηγηθώ, απλά η αιτιολογία δεν με καλύπτει. Όντως από την αρχή της καριέρας της προέβαλλε μια ικανότητα να ενσαρκώνει το τέλειο και το φαντασιακό, ενόσω αφήνει να διακριθεί και η ανθρώπινη πλευρά που βρίσκεται βαθύτερα. Λίγο υπερβολικό το πόρισμα για τη σταδιοδρομία της Thurman, και δε σταματά εκεί: κάθε ερμηνεία είναι συναρπαστική, μαγευτική και πολύ έντονη και αποτελεί ένα δώρο στο παγκόσμιο κοινό. Αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω τη μικρή μας Poison Ivy, ούτε τους Εκδικητές, ούτε τη δεσποινίδα Jenny Johnson στο My Super Ex-Girlfriend.

1415409928786_wps_63_U_S_actress_Uma_Thurman_c

Οι υπόλοιπες κατηγορίες έχουν ως εξής:

Καλύτερη Ταινία: ”Girlhood” της Céline Sciamma

Καλύτερη Ταινία Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: “A Girl At My Door” της July Jung

Καλύτερου Σεναρίου: Nima Javidi για το “Melbourne

Καλύτερου Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου: Emir Hadzihafizbegovic και Jasna Zalica αντίστοιχα για το “These are the Rules

Καλύτερης Σκηνογραφίας: Crystel Fournier για το “Girlhood” και “These are the Rules

Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης: “The Goob

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: “The Chicken” της Una Gunjak

Βραβείο FIPRESCI: “Hungry Hearts” του Saverio Costanzo

Βραβείο Telia: “10 000 km” του Carlos Marques-Marcet

Ως Ανερχόμενο αστέρι οι κριτές επέλεξαν να βραβεύσουν την Julia Ragnarsson που με δυο τελείως διαφορετικές ερμηνείες της αυτή τη χρονιά, με την απελευθερωτική αίσθηση πως είναι ατρόμητη, μοιάζει να καταφέρνει το αδύνατο και απρόσμενο. Το βραβείο Stockholm Lifetime Achievement δόθηκε στον σκηνοθέτη Mike Leigh, ενώ το κοινό ξεχώρισε το “Mommy” του Xavier Dolan.

 

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , , , , , , , , ,