Οι γυναίκες makeup artists μπορούν πλέον να δουλέψουν στο Bollywood - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι γυναίκες makeup artists μπορούν πλέον να δουλέψουν στο Bollywood

Ειδήσεις | 13-11-2014 |

Και μπορεί να σας ακούγεται περίεργο αλλά μέχρι και φέτος, και μετά από νομοθεσία 60 ετών, οι γυναίκες μπορούν πλέον να δουλέψουν στο τμήμα του μακιγιάζ στις ταινίες του Bollywood, τομέας ανδροκρατούμενος μέχρι και σήμερα.

Η αλλαγή έρχεται σαν αποτέλεσμα μίας πενταετούς νομικής μάχης, που ξεκίνησε από την Charu Khurana, μία makeup artist από το Δελχί.

“Κάποιος έπρεπε να κάνει την αρχή. Είμαστε στον 21ο αιώνα, και σε όλη την Ινδία οι γυναίκες θα πρέπει να απασχολούνται σε όλα τα πόστα εργασίας”, δηλώνει η 32χρονη.

Η συγκεκριμένη πρακτική, η οποία τελικά δεν ήταν απόλυτα υποστηριζόμενη νομικά, τέθηκε σε εφαρμογή για να διασφαλίσει την εργασία των αντρών, παραδέχτηκαν οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων. Οι γυναίκες θα μπορούσαν να είναι κομμώτριες, αλλά με ακόμα περισσότερους περιορισμούς σχετικά με το που και πότε μπορούν να εργαστούν, αλλά δεν μπορούσαν να δουλέψουν σαν μακιγιέρ.

Η Khurana κατέθεσε τις ενστάσεις της στο δικαστήριο, δηλώνοντας σεξιστική διάκριση, με τους δικαστές να συμφωνούν.

“Γιατί να επιτρέπεται μόνο στους άντρες; Πως μπορεί να λέγεται ότι οι άντρες θα ασχολούνται με το μακιγιάζ και οι γυναίκες με την κομμωτική; Δεν βρίσκουμε κανέναν λόγο να εμποδίσουμε τις γυναίκες από το να εργαστούν σαν makeup artists, αν είναι ικανές. Είμαστε στο 2014, όχι στο 1935″, δήλωσαν από κοινού οι δικαστές Dipak Misra και UU Lalit.

Οι προσπάθειες της Khurana βρήκαν πολλούς υποστηρικτές, σε μία από τις περισσότερο παραγωγικές κινηματογραφικές βιομηχανίες στον κόσμο. Αλλά αυτό που η ίδια στοχεύει να αλλάξει είναι και οι μισθοί, καθώς οι άνδρες στην Ινδία πληρώνονται πολύ περισσότερο από τις γυναίκες, ακόμα και στα ίδια πόστα.

Μέχρι τέλος του μήνα, η υπόθεση θα έχει εκδικαστεί, με τις δημοσιογραφικές πηγές να αναφέρουν ότι θα ψηφιστούν οι νόμοι εκείνοι που θα εξασφαλίσουν ίσα δικαιώματα στην εργασία, και για τα δύο φύλα.

Διαβάστε περισσότερα για: