Στην Κίνα απαγορεύουν τις σκηνές σεξ, βίας και υπερφυσικού περιεχομένου στα τηλεοπτικά προγράμματα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Στην Κίνα απαγορεύουν τις σκηνές σεξ, βίας και υπερφυσικού περιεχομένου στα τηλεοπτικά προγράμματα

Ειδήσεις | 17-11-2014 |

Όλοι θυμόμαστε το γεγονός πως αρκετοί ηθοποιοί κρίθηκαν ακατάλληλοι ώστε να ασκήσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα για την επόμενη σεζόν, αφού είχε διαπιστωθεί πως έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών ή είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις πορνείας.

Νέος νόμος, σύμφωνα με το Global Times, θέλει την κυβέρνηση της Κίνας να απαγορεύει συγκεκριμένες σκηνές από τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές της χώρας, καθώς και τις μεταδόσεις αντίστοιχων προγραμμάτων από διεθνή κανάλια, όπως το Netflix και το Amazon Prime.

Όπως αντιλαμβανόμαστε αυτό το νέο μέτρο θέτει πολύ συγκεκριμένους κανόνες, που απαγορεύουν και άλλες παραμέτρους πάντα υπό το πρίσμα της πορνογραφίας.

Αρκετοί σχολιαστές της Κίνας, αναρωτιούνται τι θα συμβεί με ταινίες διεθνούς φήμης, καθώς και με τις διαμορφώσεις των box-offices, κ.α.

Ο Tan Tian καθηγητής του πανεπιστημίου Jinan είπε στην Times:

«Με τις νέες απαγορεύσεις προβλέπεται να μειωθούν δραστικά οι ταινίες και σειρές που θα προβάλλονταν αυτή την στιγμή στην Κίνα. Οι υπεύθυνοι των καναλιών συνήθως ήταν ελαστικοί σε αυτό το θέμα, έτσι ώστε το κοινό να παρακολουθεί αρκετές παραγωγές με θέματα όπως το σεξ, η βία και οι φόνοι. Μπορεί αυτό το μέτρο να συντελέσει στην παρεμπόδιση της καλής κόπιας ταινιών από τις Κινεζικές εταιρίες.»

Εμείς αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι για τα ελληνικά δεδομένα ακόμα, όπου οι θεατές παρακολουθούν ελεύθερα ότι επιθυμούν, στις κινεζικές ταινίες υπάρχει μια παραπάνω τάση για βαρβαρότητα και αυξημένη χαλαρότητα στα θέματα ηθικής που πάντα μας έκανε ‘εντύπωση’. Αν δεχθούμε δηλαδή ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας μικρο-περιορισμός σε αυτό το σημείο, το υπερφυσικό περιεχόμενο γιατί να αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή; Αν το σκεφτούμε πάντα υπό το πρίσμα της παρακολούθησης, μιας φανταστικής – υποθετικής ιστορίας, πόσο κρίσιμο ακούγεται;

Αν σκεφτεί κανείς πέρυσι απαγόρευσαν την προβολή του World War Z με πρωταγωνιστή τον Brad Pitt, μήπως να αρχίσουμε να ανησυχούμε;