Η εξαφάνιση φοιτητών κινηματογράφου στο Μεξικό αναγκάζουν Del Toro, Cuaron και Inarritu να πάρουν θέση - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η εξαφάνιση φοιτητών κινηματογράφου στο Μεξικό αναγκάζουν Del Toro, Cuaron και Inarritu να πάρουν θέση

Ειδήσεις | 14-11-2014 |

Οι Guillermo del Toro, Alfonso Cuaron και Alejandro González Iñárritu επιτίθενται στις Μεξικανικές αρχές για τις έρευνές τους σχετικά με την εξαφάνιση, και ίσως δολοφονία 43 καθηγητών και μαθητών, δηλώνοντας ότι οι πράξεις των αρχών και η αδυναμία απαντήσεων, είναι απόδειξη της διαφθοράς του συστήματος στη χώρα.

Οι τρεις σκηνοθέτες, οι οποίοι έχουν βοηθήσει τα τελευταία χρόνια στον να στραφούν οι καλλιτεχνικοί προβολείς στο Μεξικό, δήλωσαν την κριτική τους με την μορφή ανοιχτού γράμματος, το οποίο διάβασε ο Del Toro στα πλαίσια της εκδήλωσης προς τιμή του Cuaron, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

“Η επίσημες αρχές υποστηρίζουν ότι αυτά τα γεγονότα, είναι αποτέλεσμα βίας της τοπικής κοινωνίας. Κάνουν λάθος. Πιστεύουμε ότι αυτά τα γεγονότα υποδεικνύουν ένα μεγαλύτερο κακό: τις λεπτές γραμμές ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και τους υψηλά ιστάμενους της Μεξικανικής κυβέρνησης. Πρέπει να απαιτήσουμε απαντήσεις. Εκμεταλλευόμαστε αυτήν την ευκαιρία για να σας ζητήσουμε να συμμετέχετε στον πόνο που έχουν νιώσει οι οικογένειες των θυμάτων, αλλά και όλοι οι κάτοικοι του Μεξικό, οι οποίοι ζουν μία άθλια πραγματικότητα, των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται καθημερινά”, διαβάσει ο Del Toro.

Οι μαθητές αγνοούνται από τον Σεπτέμβριο, όταν η αστυνομία της Iguala, τους συνέλαβε γιατί είχαν καταλάβει λεωφορεία σαν μία προσπάθεια διαμαρτυρίας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πηγές αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί “έδωσαν” τους φοιτητές σε μέλη συμμοριών, και ειδικά όταν αυτοί προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν σε ομιλία της γυναίκας του Δημάρχου. Η ανακάλυψη των μαζικών τάφων, και η έλλειψη διαφάνειας στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει κύματα διαμαρτυρίας στο Μεξικό.

Ο Cuaron και ο γιος του, ο σεναριογράφος Jonás Cuarón, κάλεσαν τον Del Toro στο βήμα, με απόντα τον Iñárritu.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,