Το "Ξενία" κερδίζει το πρώτο βραβείο LGBT στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρίο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το “Ξενία” κερδίζει το πρώτο βραβείο LGBT στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρίο

Βραβεία, Ειδήσεις | 8-10-2014 |

Η ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα “Ξενία” που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην κατηγορία Ένα Κάποιο Βλέμμα του περασμένου Φεστιβάλ των Καννών, έπειτα παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ‘Νύχτες Πρεμιέρας’ και πλέον προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες, ταξίδεψε μέχρι τη Βραζιλία, όπου και κέρδισε το πρώτο βραβείο LGBT στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρίο.

Το βραβείο Felix, που κέρδισε η ταινία, είναι το βραβείο για τα φιλμ με LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) θεματολογία, και απονέμεται για πρώτη φορά φέτος στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρίο. Το όνομα Felix που επιλέχθηκε, είναι η λατινική λέξη για τη χαρά.

Η ταινία “Ξενία”, αποτελεί ένα road movie, και αφηγείται το ταξίδι των δύο αδερφών, Οδυσσέα (Νίκος Γκέλια) και Ντάνι (Κώστας Νικούλι) από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους που θα τους αναγνωρίσει, μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους. Ένα από τα βασικά θέματα της ταινίας είναι η αντιμετώπιση των μειονοτήτων οποιουδήποτε είδους, στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας: ο Ντάνι, εκτός από την αλβανική του καταγωγή έχει να υπερασπιστεί και την γκέι ταυτότητά του. Είναι λοιπόν η προσωποποίηση αυτής της “διπλής μειονότητας”, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης και οι δύο πρωταγωνιστές, στη συζήτηση που είχαμε μαζί τους στις Κάννες.

Ο σκηνοθέτης όντας και ο ίδιος γκέι, και έχοντας ήδη παρουσιάσει στο ελληνικό και διεθνές κοινό τον έρωτα ενός 45χρονου πρώην καταδίκου (Γιάννης Κοκιασμένος) με την 25χρονη τρανς Στρέλλα (Μίνα Ορφανού), το 2009, είναι ένας από τους σοβαρότερους εκπροσώπους του ελληνικού LGBT/queer σινεμά, αν μπορούμε να πούμε ότι αυτό υπάρχει πράγματι.

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,