Οδηγός Επιβίωσης: Θεσσαλονίκη Μέρα 1 - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οδηγός Επιβίωσης: Θεσσαλονίκη Μέρα 1

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 30-10-2014 |

Η στιγμή που όλοι περιμέναμε ήρθε! Ξεκινά το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με πολύ δυνατά ονόματα ήδη από την πρώτη μέρα. Πάρτε χαρτί και μολύβι, λοιπόν, και φτιάξτε το δικό σας κινηματογραφικό πρόγραμμα για την Παρασκευή προκειμένου να μη χάσετε τίποτα από ό, τι θέλετε να δείτε.

Zelimir Zilnik

Ο Σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλνικ.

Η μέρα θα ξεκινήσει δυναμικά με τον πρωτοπόρο Σέρβο κινηματογραφιστή Ζέλιμιρ Ζίλνικ, στον οποίο έχει αφιέρωμα η κατηγορία Ματιές Στα Βαλκάνια. Πρόκειται για το μοναδικό εν ενεργεία μέλος του γιουγκοσλαβικού νέου κύματος, αλλιώς «Μαύρο Κύμα». Ο Ζίλνικ σχολιάζει κριτικά όλες τις κοινωνίες στις οποίες έζησε, από τη σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία ως τη Δυτική Γερμανία του ’70 και τη Σερβία. Η ματιά του είναι βαθιά πολιτική και κριτική, πράγμα που κάνει τις ταινίες του, είτε μικρού είτε μεγάλου μήκους, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες . Ξεκινάμε, λοιπόν, με  τις εξής τέσσερις (από τις οποίες οι τρεις πρώτες είναι ολιγόλεπτες): Απογραφή (1975), Επίκαιρα για τη Νεολαία του Χωριού του Χειμώνα (1967), Μαύρη Ταινία(1971) και Ο Τίτο για Δεύτερη Φορά Ανάμεσα στους Σέρβους (1994) στις 15:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Στη συνέχεια θα προβληθούν τα Πρώιμα Έργα (1969) στις 19:30 στην ίδια αίθουσα, και , για όσους αγαπούν τις μεταμεσονύκτιες προβολές, το Πώς Δενότανε Το Ατσάλι(1988) στις 24:00. Οι ταινίες του Ζίλνικ προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με στόχο να γνωρίσουν τον σπουδαίο αυτό δημιουργό στο ελληνικό κοινό. Μη χάσετε την ευκαιρία, ταινίες του θα παίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Διαβάστε σχετικά με την κατηγορία Ματιές στα Βαλκάνια εδώ.

Στο κυρίως πρόγραμμα των Ανοιχτών Οριζόντων έχουμε σήμερα δύο φρεσκότατες ταινίες,  Στη Θέση Της (2014) σε σκηνοθεσία του Καναδοκορεάτη Άλμπερτ Σιν και Σήμερα(2014) του Ρεζά Μιρκαριμί στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στις 17:30 και 20:00 αντίστοιχα.

Από Ελληνικές Ταινίες, που όπως ξέρουμε παίζουν ένα καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του φετινού προγράμματος με αφορμή τα 100 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου, έχουμε σήμερα τη σπάνια ευκαιρία να δούμε το Συνοικία «Το όνειρο» (1961) σε σκηνοθεσία του αγαπημένου Αλέκου Αλεξανδράκη, στις 22:00 στον Παύλο Ζάννα.

pegasus_LARGE_t_1581_105405380

Σκηνή από την ταινία Συνοικία «Το όνειρο» (1961), του Αλέκου Αλεξανδράκη.

Διαβάστε σχετικά με την παρουσία του Ελληνικού Κινηματογράφου στο 55ο Φ.Κ.Θ. εδώ.

Όπως θα έχετε ήδη διαβάσει φέτος έχουμε τέσσερα αφιερώματα, στον  Κόρνελ Μούντρουτσο, το Ραμίν Μπαχράνι, το Ρόι Άντερσον και τη Χάνα Συγκούλα. Μπορείτε, λοιπόν, να ξεκινήσετε από την πολυβραβευμένη Γιοχάνα (2005) στις 17:00 στον Παύλο Ζάννα, καθώς και τον πρόσφατο Λευκό Θεό (2014) στις 20:30 στο Ολύμπιον, και τα δύο με την υπογραφή του Ούγγρου Μούντρουτσο.

ramin-superJumbo

Ο σκηνοθέτης Ραμίν Μπαχράνι.

Αντίστοιχα έχουμε από το Ραμίν Μπαχράνι το Άντρας Σπρώχνει Καρότσι (2005), μια ταινία με πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο και άλλα τόσα βραβεία. Τέλος έχουμε τα Γκίλιαπ (1975) και Μια Ερωτική Ιστορία (1969) του Ρόι Άντερσον, του Σουηδού σκηνοθέτη ο οποίος έχω την αίσθηση ότι θα κλέψει φέτος τις εντυπώσεις.

une-histoire-d-amour-suedoise-karlekshistoria-en-a-sweedish-love-story-24-2-g

Σκηνή από την ταινία Μια ερωτική Ιστορία (1969), του Ρόι Άντερσον.

Ξεχυθείτε, λοιπόν, στις κινηματογραφικές αίθουσες αγαπημένοι σινεφίλ/cinefreaks αλλά κρατήστε και δυνάμεις:  Τα καλύτερα έρχονται!

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών της Παρασκευής 31/10 εδώ.

Το Cinefreaks.gr θα βρίσκεται και σε αυτό το φεστιβάλ και θα σας μεταφέρει το κλίμα του καθημερινά, με την υποστήριξη της Astra Airlines και του Colors Central Hotel!

Διαβάστε περισσότερα για: