O Terry Gilliam μιλάει για την αγιότητα των super ηρώων - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

O Terry Gilliam μιλάει για την αγιότητα των super ηρώων

Ειδήσεις | 1-10-2014 |

Ο Terry Gilliam είναι γνωστός στους κινηματογραφικούς κύκλους χάρη στην πορεία του ως μέλος των Monty Python και αργότερα χάρη στις ταινίες του “The Fisher King”, “12 Monkeys”, “Fear And Loathing In Las Vegas” και άλλες. Ο πολύς κόσμος, βέβαια, όταν ακούει “Terry Gilliam” φαντάζεται έναν εκκεντρικό, περίεργο τύπο με πολύ εξεζητημένες απόψεις γύρω από τα πράγματα. Προς επίρρωσιν των εντυπώσεων αυτών, πρόσφατα ο αγαπημένος σκηνοθέτης εξέφρασε μια πολύ “ιδιαίτερη” άποψη σε σχέση με τους σούπερ ήρωες που αποτελούν την τελευταία λέξη της μόδας στη σημερινή ποπ κουλτούρα.

Ο Gilliam προφανώς θεωρεί ότι οι σούπερ ήρωες έχουν αρχίσει να υποκαθιστούν την ίδια τη θρησκεία (!) κι ότι αυτό το φαινόμενο γίνεται όλο και εντονότερο. Σε συνέντευξή του στο cinemablend.com στο πλαίσιο της προώθησης της ταινίας του “Zero Theorem” με πρωταγωνιστή τον Christoph Waltz, έθιξε κάτι περίεργο που παρατήρησε τώρα τελευταία: ” Χτες, ενώ πήγαινα σε μια -άλλη- συνέντευξη, περπατώντας στους δρόμους της Νέας Υόρκης είδα ότι παντού υπήρχαν εξώφυλλα και εικόνες από κόμικ προς πώληση.  Τελείωσε. Τα κόμικ και η Marvel είναι τα πάντα πια. Μοιάζουν να έχουν όλες τις απαντήσεις για τη ζωή μας. Προβάλλουν μοντέλα και πρότυπα ατόμων που όλοι επιθυμούν να αντιγράψουν και στα οποία όλοι προσβλέπουμε. Υπόσχονται -και τις περισσότερες φορές πράγματι προσφέρουν- ανακούφιση από κάθε μας πρόβλημα. Μετά από όλα αυτά, η Εκκλησία φαίνεται ότι δεν έχει πια αντικείμενο. Αργοπεθαίνει πέφτοντας σε αχρησία.

Είτε η έξοδος από την Εκκλησία και η στροφή προς τους σούπερ ήρωες είναι ευρέως διαδεδομένη είτε όχι, ο Terry Gilliam δεν το βλέπει με πολύ καλό μάτι. Για την ακρίβεια, απορεί που κάποιος μπορεί να βυθίζεται στη φαντασία για παραπάνω από λίγα δευτερόλεπτα . “Θεωρώ ότι τελικώς, είναι κάτι εντελώς κενό. Δηλαδή, ωραίος ο Batman, δε λέω, αλλά πρέπει και να τον πιστεύω;”

Τα αμφιλεγόμενα σχόλια του σκηνοθέτη έρχονται σε μια περίοδο όπου όλα είναι κάπως ρευστά για τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η νέα γενιά, ειδικά οι λευκοί, εγκαταλείπουν την παραδοσιακή θρησκεία με ρυθμούς που σπάνε κάθε ρεκόρ άλλων εποχών. Ως εκ τούτου η Εκκλησία βρίσκεται σε μεταβατική φάση, καθώς χρειάζεται να βρει έναν τρόπο να διευρύνει την επιρροή της χωρίς όμως να χάσει την ταυτότητά της.  Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι οι νέοι ψάχνουν απαραίτητα μεταμφιεσμένους ήρωες για ηθική καθοδήγηση, αλλά σίγουρα καταδεικνύει ότι αναζητούν εναλλακτικές πηγές έμπνευσης. 

Όπως και να’χει το πράγμα, είτε ασπάζεσαι τις θεωρίες του Gilliam είτε όχι, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στην κριτική του cinefreaks για την τελευταία ταινία του σκηνοθέτη εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , ,