O Shia LaBeouf έχασε το δόντι και το μυαλό του για χάρη της υποκριτικής - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

O Shia LaBeouf έχασε το δόντι και το μυαλό του για χάρη της υποκριτικής

Ειδήσεις | 7-10-2014 |

Ο Shia LaBeouf το ‘χει βάλει στόχο να γίνει καλός ηθοποιός. Όχι απλά καλός. Αλίμονο. Διάδοχος του Marlon Brando και λίγα λέω (αν ακούτε τριξίματα, ο Brando είναι, που αλλάζει πλευρό στον αιώνιο ύπνο). Δεν επέλεξα τυχαία το παράδειγμα. Ο αγαπητός Shia κάνει ό,τι μπορεί τα τελευταία χρόνια για να τινάξει από πάνω του τα Transformers και εν γένει το αμαρτωλό ατάλαντο παρελθόν. Κι επειδή το αγόρι αυτό έχει πάρει τα πράγματα πολύ στα σοβαρά, είπε να υιοθετήσει τη “μέθοδο” (ή method acting στα ελληνικά). Και καλά έκανε εδώ που τα λέμε.

Στο σημείο αυτό έρχομαι να σε διαφωτίσω αγαπημένε αναγνώστη και να σου πω ότι η “μέθοδος” είναι ένας πολύ διαδεδομένος όσο και αμφισβητησιμος τρόπος ερμηνευτικής προσέγγισης του ρόλου, που επινοήθηκε από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώνσταντιν Στανισλάφσκι στη Ρωσία και αργότερα διευρύνθηκε και προσαρμόστηκε στα αμερικάνικα δεδομένα  από το μεγάλο δάσκαλο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Lee Strasberg, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του «Actors Studio στη Νέα Υόρκη από το 1951 μέχρι το θάνατό του το 1982. Η “μέθοδος” μαθαίνει στον ηθοποιό να χρησιμοποιεί τον εαυτό του ως «εργαλείο» για να ανακαλύψει τη συναισθηματική αλήθεια του χαρακτήρα που καλείται να υποδυθεί, να ανακαλεί συνεχώς αισθήσεις και προσωπικά συναισθήματα και να προσθέτει νέα στοιχεία ως πρόκληση τόσο για τον ίδιο όσο και για το κοινό. Κάποιοι από τους πιο χαρακτηριστικούς οπαδούς της “μεθόδου” είναι οι Marlon Brando, Daniel Day-Lewis, Paul Newman, Harvey Keitel, Edward Norton, Christian Bale, Forest Whitaker, Adrian Brody, Meryl Streep, Marilyn Monroe, Clint Eastwood, Jennifer Leigh, Gina Gershon, Shelly Winters, Anne Hathaway, Ellen Burstyn, Jack Nicholson, Jennifer Jason Leigh, Al Pacino, Glenn Close, Naomi Watts, Johnny Depp.

Στο θέμα μας τώρα. Η καλλιτεχνική στροφή 360 μοιρών που επεχείρησε ο Shia LaBeouf φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς. Σε συνέντευξη του Logan Lerman για το βρετανικό GQ μας αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος ο Brad Pitt θεωρεί τον Shia ως “έναν εκ των καλυτέρων ηθοποιών που έχει δει ποτέ του”. Κι αυτό με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας “Fury” όπου πρωταγωνιστεί ο Brad και παίζει ο LaBeouf . Σύμφωνα με τον Lerman, ο Shia χάραξε ο ίδιος το πρόσωπό του επανειλημμένως και έβγαλε το δόντι του για να προσεγγίσει αποτελεσματικά το ρόλο του στο “Fury”.

Κυριολεκτώ. Ενώ βρισκόταν στο make-up, ο  Shia παρατήρησε ότι οι πληγές δε φαίνονταν καθόλου ρεαλιστικές κι έτσι έκανε δύο πραγματικές χαρακιές στο πρόσωπό του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, όπου έπρεπε να φαίνονται οι πληγές του, εκείνος φρόντιζε να τις διατηρεί ανοιχτές επαναλαμβάνοντας τα κοψίματα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο LaBeouf  ζήτησε από τον οδοντίατρό του να κάνει εξαγωγή ενός από τα μπροστινά δόντια του ηθοποιού. Όλα χάριν της υποκριτικής αυθεντικότητας και της αποτελεσματικότερης προσέγγισης του ρόλου του Boyd ‘Bible’ Swan, ενός μέλους πληρώματος τανκ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ηθοποιός, πιο περήφανος από ποτέ, ανέβασε φωτογραφία στο Twitter του (προφανώς) όπου φαίνεται ξεκάθαρα το εκλιπόν δόντι. Οι φαν του εκτονώθηκαν με ένα λατρευτικό παραλήρημα του στυλ “πω πω, είσαι φοβερός/θεότρελος/κ.λ.π…” . Εμείς ας ελπίσουμε ότι ο Shia LaBeouf τα κάνει όλα αυτά για να εξελιχθεί υποκριτικά (έστω και φτάνοντας στα άκρα) κι όχι για να προκαλέσει στα social media. Όπως και να’ χει, περαστικά Shia και να προσέχεις.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,