Ημερολόγιο ενός Cinefreak #1: τι θα δούμε στη Θεσσαλονίκη - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ημερολόγιο ενός Cinefreak #1: τι θα δούμε στη Θεσσαλονίκη

Φεστιβάλ | 21-10-2014 |

Υπάρχει καλύτερος τρόπος, για να ξεκινήσει ένα τέτοιο “ημερολόγιο”, από το να γράφεις τις πρώτες γραμμές ενώ προσπαθείς να βάλεις σε μια σειρά τις ταινίες, που θα δεις σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ; Μάλλον όχι!

Δέκα μέρες μένουν για να ανοίξει η αυλαία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των προβολών, που είναι αρκετά πλούσιο και με έντονο το ελληνικό στοιχείο και με αφορμή το αφιέρωμα στα εκατό χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου. Περισσότερα για τις ελληνικές προβολές εδώ.

Ας ξεκινήσουμε με το Διεθνές Διαγωνιστικό, όπου εκτός των ελληνικών παραγωγών και συμπαραγωγών, που σας έχουμε ήδη αναφέρει, θα δούμε το Magical Girl του Κάρλος Βερμού, την Αμνησία της Νίνι Μπουλ Ρόμπσαμ,την Ατέρμονη Θλίψη του Χόρχε Πέρες Σολάνο, το Μόντρις του Γιούρις  Κουρσιέτις, το Καληνύχτα Μαμά της Βερόνικα Φραντς κ.α.

Στα πλαίσια του κυρίως προγράμματος των Ανοιχτών Οριζόντων θα προβληθούν 41 ταινίες, άλλες 9 στην ενότητα “Ρεύματα” και θα υπάρξουν και ειδικές προβολές 9 ταινιών, ανάμεσα στις οποίες το The Cut του Φατίχ Ακίν, το Δύο μέρες, μία νύχτα των αδερφών Νταρντέν και το Λεβιάθαν του Αντρέι Σβιάγκιντσεφ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι Ματιές στα Βαλκάνια, με το αφιέρωμα στον Ζέλιμιρ Ζίλνικ στα πλαίσια του οποίου θα έχουμε τις προβολές 13 ταινιών του, άλλα και ακόμη 11 που συμμετέχουν στο κυρίως πρόγραμμα, από Σερβία, Σκόπια, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία κ.α. Θα δούμε επίσης και 7 ταινίες μικρού μήκους, 4 από την Ρουμανία, 2 από τη Σερβία και μία από την Κροατία.

Στα φετινά αφιερώματα σε δημιουργούς, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 5 ταινίες του Κόρνερ Μούντρουτσο, ενός διακεκριμένου σκηνοθέτη από την Ουγγαρία, 10 ταινίες του καταξιωμένου δημιουργού του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά Ραμίν Μπαχράνι, ανάμεσα στις οποίες και τα 99 σπιτικά5 ταινίες του Ρόι Άντερσον, και 10 ταινίες της Χάνα Συγκούλα, η οποία μάλιστα θα βραβευθεί σε ειδική τιμητική εκδήλωση για την συνολική προσφορά της στο σινεμά.

Στα πλαίσια των προβολών για το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προβληθούν τρεις από τις δέκα συνολικά υποψήφιες ταινίες: Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι, Τα Κορίτσια της Σελίν Σιαμά και Ταξικός Εχθρός του Ροκ Μπίτσεκ. Τέλος θα προβληθούν ακόμη 15 ταινίες στα πλαίσια του προγράμματος Νεανική Οθόνη.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Disclaimer: η κάλυψη του Φεστιβάλ από το Cinefreaks.gr γίνεται με την υποστήριξη της Astra Airlines και του Colors Ladadika Central Hotel.

Διαβάστε περισσότερα για: ,