Η βία στον κινηματογράφο μας αναισθητοποιεί όλους - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η βία στον κινηματογράφο μας αναισθητοποιεί όλους

Απόψεις, Ειδήσεις | 24-10-2014 |

Μια νέα έρευνα του Annenberg Public Policy Center πάνω στο ζήτημα των συμπεριφορών που αναπτύσσουν οι γονείς, όσον αφορά το περιεχόμενο μιας ταινίας, συμπεραίνει κάτι αναπάντεχο για τους γονείς με παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών. Εκείνοι οι γονείς που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, όσο περισσότερη βία και σεξ περιέχει μια ταινία, τόσο το λιγότερο ενδιαφέρονται.

Το πόρισμα αυτό φαίνεται τουλάχιστον αμφισβητήσιμο, αν όχι ενοχλητικό. Κι όμως, σε προβολές αιματηρών ή ερωτικών σκηνών από ταινίες χαρακτηρισμένες ως “ακατάλληλες” ή “κατάλληλες για ανηλίκους άνω των 13 ετών” (βλ. “8 Mile”, “Collateral”, “Die Hard”, “Casino Royale”) βρέθηκε ότι οι γονείς γίνονταν όλο και λιγότερο ευαίσθητοι όσο οι σκηνές γίνονταν πιο έντονες ή σκληρές. Η έρευνα διενεργήθηκε διαδικτυακά σε χίλιους γονείς τον περασμένο Ιανουάριο στο πλαίσιο μελέτης για τον τριπλασιασμό της βίας που παρατηρείται από το 1985 ως σήμερα σε ταινίες που έχουν κριθεί ως PG-13 (κατάλληλες άνω των 13 ετών) .

“ Η αύξηση της βίας και συγκεκριμένα της σωματικής βίας που στηρίζεται στη χρήση όπλου, σε ταινίες που χαρακτηρίζονται κατάλληλες για ανηλίκους άνω των 13 ετών, σημαίνει ότι πολλά παιδιά έχουν τη δυνατότητα να πάνε σινεμά και να δουν αυθεντικά σκληρές σκηνές χωρίς κανένα πρόβλημα”, δήλωσε ο Dan Romer, αναπληρωτής διευθυντής του Annenberg Public Policy Center και επικεφαλής της προαναφερθείσας μελέτης. “Θελήσαμε να βρούμε το λόγο για τον οποίο οι γονείς δεν είναι πιο προσεκτικοί με τέτοια ζητήματα. Γιατί συνέβαινε αυτό χωρίς καμία αντίδραση;” ολοκλήρωσε.

Οι ερευνητές έδειξαν στους γονείς τρία ζεύγη σκηνών με περιεχόμενο βίαιο ή σχετικό με το σεξ. Οι σκηνές σεξ φάνηκε να αποτελούν μεγαλύτερο taboo για τους γονείς, αλλά όχι αρκετό για να τους ωθήσει να αντιδράσουν. Μετά την προβολή του πρώτου αποσπάσματος, οι γονείς απάντησαν ότι για τις σκηνές βίας το μίνιμουμ ηλικίας που τους φαινόταν σωστό να έχει  ένα παιδί για να δει την ταινία ήταν τα 16.9 έτη ενώ για τις σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου, αυτό άλλαζε λίγο και έφτανε τα 17.2 έτη.  Μετά την προβολή του έκτου και τελευταίου αποσπάσματος, η κρίση τους έγινε πιο χαλαρή και παραδέχτηκαν ότι η ηλικία των 13.9 ετών ήταν μάλλον εντάξει για να παρακολουθήσει κάποιος ανήλικος τις συγκεκριμένες σκηνές.

Οι συγγραφείς της μελέτης φοβούνται ότι θα υπάρξει κοινωνικό κόστος εξ αιτίας αυτής της αυξανόμενης ελαστικότητας στις κρίσεις καταλληλότητας ταινιών με σκηνές βίας που στηρίζεται στη χρήση όπλου. “Επιτρέπουμε την έκθεση των παιδιών σε μια μαζικά βίαιη κουλτούρα και σε μια κοινωνία που βρίθει όπλων, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά πολλών ατόμων” δήλωσε ο Romer.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , ,