Darren Aronofsky: Πως τον έχει επηρεάσει η Βίβλος, και το μέλλον του ανεξάρτητου κινηματογράφου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Darren Aronofsky: Πως τον έχει επηρεάσει η Βίβλος, και το μέλλον του ανεξάρτητου κινηματογράφου

Ειδήσεις | 16-10-2014 |

Από το “Π”, με budget στα $60,000 από φίλους και οικογένεια το 1998, στα “Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο”, “Μαύρος Κύκνος”, “Ο Παλαιστής”, “Η Πηγή της Ζωής” και “Νώε”, ο Darren Aronofsky έχει εδραιώσει την εικόνα του σαν ένας αφηγητής-σκηνοθέτης, ο οποίος έχει καταφέρει να εντυπώσει τα οράματά του στο σινεμά. Έχει καταφέρει να εξελίξει τις φόρμες του μέσα από δύσκολες ιστορίες και νοήματα, και αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους όπου θα του χαρίσουν τέλος του μήνα το τιμητικό βραβείο στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Woodstock.

Σε μια συνέντευξη του πριν την βράβευσή στο φεστιβάλ, μάθαμε ακόμα περισσότερα πράγματα για τον ίδιο, το σκεπτικό του, την επιρροή της Βίβλου στην φιλμογραφία του, αλλά και για το μέλλον του ανεξάρτητου σινεμά.

“Πάντα ήθελα να είμαι ανεξάρτητος κινηματογραφιστής. Δεν έχει σημασία αν δημιουργείς ταινίες μέσα στο Hollywood ή σε άλλο σύστημα. Βασικά δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς την διαφορά ανάμεσα στο σύστημα ή εκτός αυτού. Όταν προσπαθείς να κάνεις ταινίες οι οποίες είναι διαφορετικές ισχύει το ρητό, “οι ζητιάνοι, δεν μπορούν να επιλέγουν”. Και πρέπει να προσαρμόσεις την αισθητική σου όσο είναι δυνατόν. Όπως έγινε και με το “Noah”, όπου συνεργαστήκαμε με ανθρώπους οι οποίοι βοήθησαν ακριβώς σε αυτή την προσαρμογή. Λογική επιλογή λοιπόν, οι Paramount και Regency”.

Leap of Faith: Darren Aronofsky's "The Wrestler"

Η συζήτηση συνέχισε σχετικά με την επιτυχία του “Νώε” παγκοσμίως, και για το τι έμαθε ο σκηνοθέτης από αυτή την εμπειρία:”Είναι περίεργο, γιατί ακόμα μαθαίνω από αυτό. Ήταν μία πολύ διαφορετική εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους. Πάντα σε όλες μου τις ταινίες οι αντιδράσεις ποικίλουν, με την μόνη διαφορά ότι εδώ, οι αντιδράσεις πήραν άλλες διαστάσεις. Και αυτό είναι το σημαντικό. Να κάνεις ταινίες που προκαλούν συζητήσεις”.

Και συνεχίζει:”Ένας μεγάλος στόχος για εμένα ήταν να πάρω την βιβλική αυτή ιστορία, η οποία είναι μία από τις αρχαιότερες του κόσμου, και να αναδείξω το γεγονός ότι δεν ανήκει σε κάποια θρησκεία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι σαν την “Οδύσσεια”. Το να παίρνεις μία τέτοια ιστορία, να την μεταφέρεις στον κινηματογράφο και να προβάλεις την ιδιότητά της σαν παγκόσμια, αυτομάτως σημαίνει ότι κάποια group, θα αντιδράσουν γιατί την θεωρούν δική τους. Υπάρχουν σημαντικά μηνύματα σε αυτές τις ιστορίες, και συνεχίζουν να αναπαράγονται γιατί συνεχίζουν να έχουν ιδέες που μας απασχολούν”. 

Θα ξαναγυρίσει σε μία βιβλική ιστορία στο μέλλον;:”Είναι μοναδικές και δυνατές ιστορίες, και με δεδομένο ότι πολλές ταινίες συνεχίζουν να δανείζονται θέματα από την Βίβλο, θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για πολύ καιρό ακόμα”. 

Θα συνεχίσει όμως να διευρύνει τα όρια της τέχνης του;:“Δεν ξέρω. Ίσως. Δεν το έχω σκοπό. Προκύπτει. Δεν καταπιάνομαι με κάτι για να προκαλέσω. Εμπνέομαι από αυτό και προχωρώ”.

Κοιτώντας τόσο πίσω, και συγκεκριμένα στο “Π”, πόσο έχει αλλάξει ο ανεξάρτητος κινηματογράφος μέχρι σήμερα; Το “Π” θα μπορούσε να σταθεί κινηματογραφικά στο σήμερα; :“Όχι δεν θα μπορούσε να σταθεί. Νομίζω ότι θα έβγαινε απευθείας σε VOD (Video On Demand), πράγμα που σήμερα αποτελεί ενδιαφέρουσα εναλλακτική για τους κινηματογραφιστές”.
"Pi"

“Μπορείς να δείξεις την δουλειά σου με τόσους διαφορετικούς τρόπους στις μέρες μας. Και είναι σημαντικό να πειραματίζεσαι σε μία εποχή που δεν μπορείς να ξέρεις ποιο θα είναι το επόμενο μέσο προβολής”, καταλήγει ο σκηνοθέτης.

Το Woodstock Film Festival, θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στις 19 του μήνα, με την τελευταία μέρα να είναι η μέρα της τιμητικής βράβευσης του σκηνοθέτη.

Διαβάστε περισσότερα για: