Bond, James Bond - Theme Songs, Part I - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Bond, James Bond – Theme Songs, Part I

Soundtracks | 14-10-2014 |

Ίσως ο μακροβιότερος χαρακτήρας στη μεγάλη οθόνη, ο βρετανός κατάσκοπος έχει κατακτήσει εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο – ει δυνατόν πιο πιστούς και από αυτούς του Βασίλη Παπακωσταντίνου –και καταφέρνει να κερδίζει συνεχώς περισσότερους με τις καινούριες του παραγωγές. Λογικότατο, αφού έχει διατηρήσει από το 1962 μέχρι και σήμερα, με ελάχιστες εξελίξεις το πρότυπο του πιο γοητευτικού αρσενικού, που όλες οι γυναίκες ποθούν, και σφάζονται για να σταθούν δίπλα του, με μεγάλη επιτυχία. Κι αν για μένα μετά τον Pierce Brosnan το χάος, είναι μια άποψη που δεν τη συμμερίζονται πολλοί απ’ότι φαίνεται, καθώς ο αντίκτυπος του Sean Connery δε λεει να σβήσει από τη μια, κι από την άλλη κάποιοι –με μεγάλη διορατικότητα- βλέπουν στον Daniel Craig κάτι που εγώ αγνοώ.

Η σειρά ταινιών του αγαπημένου μας James Bond μετρά, από το 1962, 23 κινηματογραφικές μεταφορές, ενώ αναμένουμε την 24η το 2015, και παρέα μ’αυτές μας χάρισε ισάριθμες μουσικές επιτυχίες, πάντα με την ερμηνεία της αφρόκρεμας του χώρου και σχεδόν πάντα στο ανάλογο κλίμα. Πέρα από το πλέον αναγνωρίσιμο James Bond theme, μέχρι και τις πιο σύγχρονες εκδόσεις, έχουμε αξιομνημόνευτα τραγούδια που σκαρφάλωσαν στις λίστες των επιτυχιών με μεγάλη ευκολία και άλλα που ποτέ δεν έλαβαν την προσοχή που τους άξιζε. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

1. Dr. No (1962) Η πρώτη παραγωγή με τον Sean Connery στον πρωταγωνιστικό ρόλο, εναντίον του Dr. No, περιελάμβανε το γνωστό σε όλους μας “James Bond Theme” η σύνθεση του οποίου αποτέλεσε αντικείμενο αντιδικείας μέχρι και το 2001 ανάμεσα στον Monty Norman, ο οποίος ασχολείτο με μιούζικαλ εκείνη την εποχή, και του John Barry, υπέυθυνο για την ενορχήστρωση. Ο δεύτερος ασχολήθηκε με τη μουσική επένδυση 11 μετέπειτα ταινιών. Τελικά αναγνωρίστηκε ως δημιουργός ο Norman του επιτυχημένου κομματιού, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα του μετέπειτα συνθέτη David Arnold εξέφραζε μέσα σε 2 λεπτά ό,τι και ο ίδιος ο χαρακτήρας του Bond: ήταν σκοτεινό, σέξι, προκλητικό, επικίνδυνο.

2. From Russia With Love (1963) Από τη Ρωσία με αγάπη μας τραγουδά ο Matt Monro, ένα τραγούδι του γνωστού Lionel Bart, δημιουργού του μιούζικαλ Oliver. Τότε όμως εισήχθη και στη σειρά το δεύτερο θέμα του Bond,το “ΟΟ7” που περιέχει κυρίως κρουστά και ακουγόταν σε σκηνές δράσης.

3. Goldfinger (1964) Με τον Χρυσοδάχτυλο και την καθιέρωση του Connery ως Bond, ακούμε και την εκπληκτική Shirley Bassey, να ερμηνεύει το ομώνυμο τραγούδι , το αγαπημένο του συνθέτη του John Barry, με στίχους των Anthony Newley και Leslie Bricusse.Καθώς πήρε πολλά στοιχεία από το θέμα του Dr. No, το πλούσιο σε χάλκινα Goldfinger, θυμίζει με το πρώτο άκουσμα Bond. Το Soundtrack, σε συνδυσαμό με τα εξαιριτικά ηχητικά εφέ, χάρισε στην ταινία εκείνη τη χρονιά το Όσκαρ Καλύτερων Ηχητικών Εφέ.

4. Thunderball (1965) Ενώ αρχικά το φιλμ θα είχε το “Mr. Kiss Kiss, Bang Bang”- μια ακόμη συνεργασία του Barry με τον Bricusse-να επιδείξει για θέμα τίτλων, οι παραγωγοί φοβούμενοι πως ένα τραγούδι με διαφορετικό όνομα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά, το αφαίρεσαν. Στη θέση του μπήκε το ομώνυμο Thunderball, με τον Tom Jones στα φωνητικά, τον οποίο οι φήμες ήθελαν να λιποθυμάει κατά την ηχογράφηση στην τελευταία κορώνα…

5. You Only Live Twice (1967) Η ταλαντούχα θυγατέρα του θρύλου Frank Sinatra, Nancy ήταν η ερμηνεύτρια του επόμενου επιτυχημένου τραγουδιού, εξ αρχής ομώνυμου αυτή τη φορά, στο οποίο η πρόθεση του συνθέτη ήταν να έχει ανατολίτικα στοιχεία. Το You Only LiveTwice ακούστηκε ανά τα χρόνια σε διάφορες διασκευές. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν βλέπουμε την Björk και τους Coldplay.

 

 

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , , , , , , , , , ,