Ο Stellan Skarsgård σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Stellan Skarsgård σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη

Συνεντεύξεις | 29-9-2014 |

Stellan Skarsgård: “Ο σεβασμός είναι μία τόσο περίεργη λέξη”. Αυτό κρατάμε και προχωράμε στην παρουσίαση της συνέντευξης που παραχώρησε πρόσφατα ο ηθοποιός.

Ο ηθοποιός Paul Bettany είπε κάποτε κάποια πράγματα για σας και θα ήθελα να ελέγξω αν είναι ακριβή. Εντάξει;
Σίγουρα.

Είπε: Σε κάθε πόλη ξέρει το καλύτερο μέρος για να φάει στρείδια
Ναι, ίσως. Ίσως όχι το καλύτερο, αλλά τουλάχιστον ξέρω καναδυό καλά μέρη. Στο Λονδίνο, πηγαίνω συχνά στον Bentley όχι μόνο επειδή μου αρέσουν τα στρείδια, αλλά και γιατί μου αρέσει η μαγειρική του Richard Corrigan.

Συνέχισε: Ξέρει πώς να κόψει το κρέας σωστά, ώστε να έχει τελικά την καλύτερη γεύση
Ξέρω πώς να κόψει το κρέας, ναι. Βασικά, ξέρω να μαγειρεύω καλά.

Έχει πάρα πολλά παιδιά και ποτέ δεν ήθελε τα παιδιά του να τον σέβονται
Αυτό είναι αλήθεια, δεν θέλω να με σέβονται επειδή είμαι ο πατέρας τους. Ο μόνος σεβασμός που πρέπει να έχει κάποιος είναι αυτός που κερδίζεται. Ο σεβασμός είναι μία τόσο περίεργη λέξη. Μου αρέσει να με εκτιμούν γι’αυτά για τα οποία πιστεύουν ότι μου αξίζει να με εκτιμήσουν, και όχι μόνο επειδή έβαλα το πέος μου στην μητέρα τους.

Έχετε οκτώ παιδιά ηλικίας μεταξύ 38 και 2 ενώ 4 από αυτά έχουν καταλήξει ως ηθοποιοί, όπως ο Alexander, το αστέρι του True Blood. Γιατί νομίζετε ότι έχει συμβεί αυτό;
Μάλλον επειδή έχουν δει ότι το απολαμβάνω. Ακόμη και με περιορισμένη επιτυχία ως ηθοποιός, συνήθως έχεις πιο ενδιαφέρουσα ζωή απ’ ό,τι σε πολλά άλλα επαγγέλματα, άρα δεν είναι μια παράλογη επιλογή. Αλλά δεν έχουν αυταπάτες γι’ αυτό: δε νομίζουν ότι είναι κάτι το λαμπερό, δε νομίζουν ότι η φήμη είναι κάτι που αξίζει να επιτευχθεί.

Και επτά από τα οκτώ παιδιά είναι αγόρια. Ήταν ιδιαίτερα δύσκολο;
Όχι, νομίζω ότι τα κορίτσια μπορεί να είναι εξίσου προκλητικά. Δεν ξέρω τί σημαίνει. Μια μονότονη ερωτική ζωή; Προφανώς κάνω το ίδιο πράγμα κάθε φορά. Παρεκτράπην μία φορά. Δεν ξέρω. Αλλά τώρα έχω ψιλοκομμένο.

Ένα τελευταίο πράγμα που ο Paul Bettany είπε για σένα: Σε περίπτωση απουσίας του Ιησού, αυτός είναι πολύ κοντινός
Ωωω, Paul, δε νομίζω. Όχι, είμαι πολύ πιο ευάλωτος στα λάθη απ’ αυτόν. Αλλά νομίζω ότι κι ο Ιησούς ήταν πολύ.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου διάβασες τη Βίβλο και το Κοράνι. Τι έμαθες από αυτήν την εμπειρία;
Είναι τρομακτικό. Ο καθένας νομίζει ότι όλες οι ιδέες περί καλοσύνης στον κόσμο προέρχονται από την Αγία Γραφή. Αυτό είναι απολύτως ανόητο. Η επί του Όρους Ομιλία είναι ένα πολύ ωραίο κομμάτι για την καλοσύνη αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της Βίβλου είναι ένας πολύ εκδικητικός, παιδαριώδης, βάναυσος Θεός. Είναι φανταστικές ιστορίες, αλλά δεν υπάρχει κανένας λογικός λόγος να πιστεύουμε τίποτα απ’ αυτό. Δε με ένοιαζε η θρησκεία πριν την 11/9, αλλά σκέφτηκα ότι έπρεπε να ρίξω μια ματιά, διότι όχι μόνο έκανε τους ανθρώπους που έπεσαν πάνω στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου να ισχυρίζονται ότι είχαν τον Θεό με το μέρος τους, αλλά στη συνέχεια ο Τζορτζ Μπους είπε ότι είχε κι αυτός το Θεό με το μέρος του. Έτσι, όλοι οι θρησκευόμενοι έχουν το Θεό με το μέρος τους, το οποίο είναι τρομερά επικίνδυνο. Κανείς δεν θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι έχει το Θεό με το μέρος του.

Υπάρχει κάτι που σου έμεινε απ’αυτό;
Αν έχεις διαβάσει την Αγία Γραφή συνειδητοποιείς ότι είναι πραγματικά καλό να μην κόβεις την ακροποσθία εκτός κι αν είναι απαραίτητο. Ο Θεός ήρθε να σκοτώσει τον Μωυσή στην έρημο και η σύζυγος του Μωυσή τον έσωσε, κόβοντας την ακροποσθία του παιδιού του και τρίβοντάς τη στο σώμα του Μωυσή και τότε ο Θεός δεν τον σκότωσε. Γι’αυτό έχετε πάντα ένα μικρό παιδί κοντά σας ώστε να μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την οργή ​​του Θεού.

Στην τελευταία σας ταινία, “In Order of Disappearance“, παίζεις το Nils, έναν επαναστάτη πολίτη που δολοφονεί ανθρώπους σε έξαλλη κατάσταση μετά το θάνατο του γιου του από εμπόρους ναρκωτικών. Μήπως μπορείς να ταυτιστείς με αυτόν;
Καλά, αυτός δε μου μοιάζει. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν μπορεί να χειριστεί τη συναισθηματική καταστροφή που συναντά όταν ο γιος του πεθαίνει και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του πια. Γι’αυτό βγαίνει κι αρχίζει να σκοτώνει ανθρώπους. Και φυσικά, αυτός είναι ένας πολύ ανώριμος και καθόλου λογικός τρόπος να αντιδράσει κανείς. Αλλά απόλυτα κατανοητός από την άλλη πλευρά. Αν έχετε παιδιά, ξέρετε πόσο εύκολο είναι να ξεπηδήσει ο άνθρωπος των σπηλαίων που κρύβετε μέσα σας, αν τους συμβεί κάτι κακό.

Η ταπεινοφροσύνη είναι πολύ σημαντική στη Σκανδιναβία. Η κοινότητα είναι πιο σημαντική απ’τον καθένα ξεχωριστά. Είναι αυτό κάτι που αισθάνεστε προσωπικά;
Εννοείς ότι δε θα πρέπει να νομίζω πως είμαι κάποιος σημαντικός επειδή είμαι ένας διάσημος ηθοποιός; Εγώ δεν το αισθάνομαι. Όπως Zlatan Ibrahimovic, ο οποίος είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής, οι Σουηδοί είναι πολύ περήφανοι που είναι συμπατριώτης τους. Και νομίζω ότι είναι υπερήφανοι που είμαι Σουηδός όταν δουλεύω στο εξωτερικό. Οι Σουηδοί θα σε κοιτάξουν καναδυό φορές και στη συνέχεια θα κοιτάξουν αλλού, γιατί είναι μια κουλτούρα πιο “ντροπαλή” . Στην Αμερική, οι άνθρωποι έρχονται, Θεέ μου, εσύ είσαι!”. Στη Σουηδία δεν το κάνουμε αυτό.

Αυτή είναι η τέταρτη ταινία σας με τον σκηνοθέτη Hans Petter Moland και έχετε κάνει πολλαπλές ταινίες με τον Lars von Trier. Τί σας αρέσει απ’αυτές τις επαναλαμβανόμενες εμπειρίες;
Είναι σαν τα παιδιά όταν έχουν καλούς συμπαίκτες. Με τον Lars, έχω επωφεληθεί επαγγελματικά και πήρα το θάρρος να δοκιμάσω πράγματα και να είμαι γενναίος. Έτσι γίνεται διασκεδαστικό, επειδή είναι πολύ πιο δημιουργικό απ’
ό,τι όταν παρουσιάζεις κάτι που είχες προετοιμάσει από πριν.

Τι ήξερες για το “Nymphomaniacπροτού συμφωνήσεις να είσαι σε αυτό;
Ο Lars μου τηλεφώνησε πριν το γράψει και μου είπε: Stellan, η επόμενη ταινία μου θα είναι μια ταινία πορνό και θέλω να πρωταγωνιστήσεις σε αυτήν“. “Ναι, Lars, θα είμαι εκεί. Αλλά δεν θα χρειαστεί να γαμ***ς“. “Ναι, εντάξει, θα έρθω έτσι κι αλλιώς. Αλλά θα δείξεις το πουλί σου στο τέλος και αυτό θα είναι πολύ κάπως“. “Είναι εντάξει, Lars, έρχομαι.

Έτσι, θα έλεγες το ναι και στον Von Trier σε ό,τι κι αν έκανε;
Ναι, θέλω να παίζω μαζί του. Δε δουλεύω μόνο για το αποτέλεσμα. Ξοδεύω πολύ χρόνο από τη ζωή μου σε μια σειρά, θέλω να είναι διασκεδαστικό, δημιουργικό. Ποτέ δεν ξέρεις τί ταινία πρόκειται να αποδεχθεί το κοινό ούτως ή άλλως. Θα κάνουμε το καλύτερο για να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερο για εσάς αλλά αυτό είναι δευτερεύουσα διαδικασία για μένα.

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,