Αυτοί είναι οι νικητές του Φεστιβάλ Δράμας 2014 – Δείτε όλα τα βραβεία

Βραβεία, Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 23-9-2014 |
To 37ο και 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου, ανακοινώνοντας τους νικητές του και απονέμοντας τα βραβεία του, με το Χρυσό Διόνυσο, τη μεγαλύτερη διάκριση του φεστιβάλ, να δίδεται στον Θανάση Νεοφώτιστο για την ταινία του Προσευχή.
Η απόφαση αυτή της Επιτροπής (αποτελούμενης από τους Γιώργο Τσεμπερόπουλο, Δημήτρη Αθανίτη, Κατερίνα Μαραγκουδάκη και Γιάννη Σακαρίδη) ήταν ομόφωνη, καθώς ο σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος, όπως επεσήμανε η κριτική επιτροπή, «αξιοποίησε αποτελεσματικά τη φωτογραφία, τον ήχο και το μοντάζ, σε ένα σφιχτό σύνολο, με ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας καθημερινά».
Το θέμα της ταινίας είναι το bullying, ή αλλιώς σχολικός εκφοβισμός:
«Στο Γυμνάσιο του Δημήτρη, ο Βασίλης με την παρέα του, μια ομάδα νταήδων, του προκαλούν τρόμο. Όταν μαθαίνει ότι πρέπει να πει την πρωινή προσευχή, ο Βασίλης καταλαμβάνει όλη του τη σκέψη. Τι θα γίνει όμως όταν θα φτάσει η μέρα να σταθεί μπροστά σε όλο το σχολείο και κυρίως μπροστά σ’ αυτόν; Αναζητώντας την ταυτότητά τους, μέσα από τη βία, ο ένας θα παίξει με τα όρια του άλλου.»
Ο σκηνοθέτης της δήλωσε ότι πρόκειται για μια «ταινία ενηλικίωσης, που μιλά για την ερωτική αφύπνιση δυο εφήβων, που εκφράζεται μέσω της βίας σε σχολικό περιβάλλον».
Επισκεφτείτε το επίσημο site της ταινίας.
Δείτε το τρέιλερ:
«Η διάκριση αυτή είναι μία επιβεβαίωση που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να δημιουργώ», ανέφερε παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Θανάσης Νεοφώτιστος, το οποίο αφιέρωσε στους συνεργάτες του που τον βοήθησαν και τον στήριξαν στην υλοποίηση της ταινίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Αργυρός Διόνυσος απονεμήθηκε στην ταινία του Κωνσταντίνου Σαμαρά «Τρεις Αυγουλιέρες Παραλίγο Τέσσερις», μια «γοητευτική ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες και αισθητική, η οποία με χιούμορ και παράλογες ανατροπές, μας ταξιδεύει από την απώλεια στην εύρεση και πάλι πίσω». Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Σαμαράς, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του, κατηγόρησε την πολιτεία ως «εχθρική απέναντι στο σινεμά».
Στο Διεθνές Τμήμα του φεστιβάλ, το Grand Prix 2014 κέρδισε η ταινία Λίγο φως του André Marques (Πορτογαλία/ Ρουμανία), ένα φιλμ που σύμφωνα με την κριτική επιτροπή (αποτελούμενη από τους Thomas Stenderup, Gerald Weber, Ιωακείμ Μυλωνά, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Miroslav Momcilovic και Manuela Cernat ), «αντιπροσωπεύει τέλεια την κινηματογραφική τέχνη σε όλα τα στάδια: σκηνοθεσία, υποκριτική, φωτογραφία, μουσική και του δυναμικού συμβολισμού στην αφήγηση.» Το Δεύτερο Βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία Άσπρο & Μαύρο του Ιρακινού Jalal Saedpanah.
Δείτε παρακάτω τις λίστες με όλα τα βραβεία και στις δύο ενότητες του Φεστιβάλ, καθώς και τα σχόλια των κριτικών επιτροπών, που συνόδευσαν τις βραβεύσεις.
ΕΘΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ (37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους):
Χρυσός Διόνυσος: Προσευχή, του Θανάση Νεοφώτιστου. «Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα: Η ΝΕΡΙΤ προσφέρει παροχές εξοπλισμού και τεχνικών εργασιών, αξίας 10.000Euro για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του βραβευθέντα. Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.»
Αργυρός Διόνυσος: Τρεις Αυγουλιέρες Παραλίγο Τέσσερις, του Κωνσταντίνου Σαμαρά. «Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές υπηρεσιών post production και ψηφιακής κινηματογραφικής μηχανής 4Κ, με πλήρες πακέτο αξεσουάρ και σετ φακών, αξίας 10.000 ευρώ για την παραγωγή της επόμενης μικρού μήκους ταινίας του σκηνοθέτη, προσφορά της Authorwave.»
Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Έλληνες του Κόσμου»: A single body, του Σωτήρη Δουνούκου. «Ένας δημιουργός, που με ευαισθησία και δυναμισμό μας μιλάει για την επιβίωση τη φιλία και την μοναξιά, σε ένα σκληρό απρόσωπο και ακέφαλο σημερινό εργασιακό περιβάλλον. Το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία A single body σε σκηνοθεσία Σωτήρη Δουνούκου. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.000 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.»
Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας: Jennings Lodge, της Αλίκης Σούμα. «Για την ελεύθερη αναζήτηση μιας κινηματογραφικής γραφής που δοκιμάζει να πειραματιστεί πάνω στη σχέση λόγου και εικόνας. Το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1. Το Βραβείο, συνοδεύεται από ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα ψηφιακού μοντάζ Avid Media Composer, προσφορά της Τelmaco σε συνεργασία με την Avid.»
Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»: Maasai, του Χάρη Λαγκούση. «Μια μίνιμαλ ταινία, με δύναμη χαρακτήρων και ερμηνειών, τομή στη σχέση δύο αδελφών που δεν είναι πια παιδιά. Το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1. Η οικογένεια Κατσουρίδη προσφέρει στον βραβευμένο σκηνοθέτη, πλήρη τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του.»
Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη ταινία κοινωνικού προβληματισμού: The Immortalizer, του Μάριου Πιπερίδη. «Σε μια μεγάλη παραγωγή, η οποία αγγίζοντας την κοινωνία και τις διαιρέσεις της καταφέρνει να μετατρέψει τον θάνατο σε ένωση φιλίας και βαθιάς ανθρωπιάς, που γεφυρώνει τα χάσματα. Το βραβείο απονεμήθηκε ομόφωνα. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει 1.500 ευρώ ως έπαθλο του βραβείου.»
Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Βαγγέλης Σέρφας (για το Sunday του ιδίου). «Ένα σενάριο, που με αξιοσημείωτη απλότητα αποκαλύπτει σταδιακά τους χαρακτήρες των τριών ηρώων, με αβίαστο ρυθμό και εξέλιξη.»
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για τη Βόλτα της Στέλλας Κυριακοπούλου (ομόφωνα).
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Αλκης Παναγιωτίδης για το Εβίβα των Δημήτρη Νάκου και Αμέρισσας Μπάστα. «Από τον Κανονισμό του Φεστιβάλ δεν μας επιτράπηκε να δώσουμε το βραβείο και στους δύο. Ομόφωνα, λοιπόν, το απονέμουμε στον Άλκη Παναγιωτίδη για την ερμηνεία του στην ταινία Εβίβα, των Δημήτρη Νάκου και Αμέρισσας Μπάστα και του ζητάμε να δώσει αυτός το μισό στον κολλητό του Γιώργο Κοτανίδη.»
Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας: Χρήστος Βουδούρης για το ΙΙ του Ευθύμη Kosemund Σανίδη. «Για το δημιουργικό ρόλο της κάμερας και του φωτισμού στην αποτύπωση της πραγματικότητας, υπηρετώντας με άρτιες εικόνες τη νεωτερική ματιά του σκηνοθέτη, το βραβείο απονέμεται ομόφωνα στο Χρήστο Βουδούρη, για την φωτογραφία της ταινίας ΙΙ, σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Kosemund Σανίδη. Το βραβείο συνοδεύεται από πλήρη τεχνική κάλυψη για τα γυρίσματα της επόμενης μικρού μήκους ταινίας, προσφορά του Νίκου Καββουκίδη.»
Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής: Κώστας Χρηστίδης για το Δείπνο για Λίγους του Νάσου Βακάλη (ομόφωνα).
Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Αγγελος Αγγελίδης για το A Single Body του Σωτήρη Δουνούκου (ομόφωνα).
Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου: Αλιχάντρο Καμπρέρα για την Προσευχή του Θανάση Νεοφώτιστου.
Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Πηνελόπη Βαλτή για το Τρεις Αυγουλιέρες Παραλίγο Τέσσερις του Κωνσταντίνου Σαμαρά.
Τιμητική Διάκριση Κουστουμιών: Λίζα Τουλούπα για το The Immortalizer του Μάριου Πιπερίδη.
Ειδικό Βραβείο: «Για την ισχυρή οπτική σύλληψη και την σύνθεση ενός κόσμου αφηρημένου, αλλά απόλυτα πειστικού, το ειδικό βραβείο απονέμεται ομόφωνα στην ταινία ΙΙ του Ευθύμη Kosemund Σανίδη.»
Ειδικό Βραβείο: «Για μια σύνθεση, που επιχειρεί με αριστοτεχνική δύναμη και άψογη τεχνική μια αλληγορική ματιά του κόσμου, το ειδικό βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία Δείπνο για Λίγους του Νάσου Βακάλη.»
Εύφημος Μνεία: «Για μια ολοκληρωμένη αισθητικά και τεχνικά πρόταση, από μια ανεξάρτητη παραγωγή και από ένα σκηνοθέτη με ελπιδοφόρα ματιά, η εύφημος μνεία απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία Πέρασμα του Λάμπρου Γεωργόπουλου.»
Εύφημος Μνεία: «Σε μια δύσκολη κινηματογραφική σύλληψη, με πρωτοτυπία και τόλμη, μας δίνει την ευχαρίστηση να απονείμουμε ομόφωνα εύφημο μνεία στην ταινία For Εternity της Μαρίας Λάφη.»
Βραβείο Animation: «Η επιτροπή διαπίστωσε την παρουσία πολλών και καλών ταινιών animation στο Φεστιβάλ. Ομόφωνα συμφώνησε, να βραβεύσει μια ταινία που με αφορμή τη μουσική της, μας μετέφερε σε ένα δικό της σκοτεινό σύμπαν. Το βραβείο απονέμεται στην ταινία Drag me: an urban music tale του Νίκου Κέλλη.»
Βραβείο Ντοκιμαντέρ: «Το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία Όταν αρχίζει το τραγούδι του Γιάννη Πόθου για την κινηματογραφική της αρτιότητα. Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές εξοπλισμού και τεχνικών εργασιών αξίας 5.000 ευρώ για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του βραβευθέντα, προσφορά της ΝΕΡΙΤ.»
ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ (20ο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους):
Grand Prix 2014: Λίγο Φως, του Αντρέ Μάρκες (Πορτογαλία/ Ρουμανία).
Δεύτερο Βραβείο: Άσπρο & Μαύρο σε σκηνοθεσία Τζαλάλ Σεντπανάχ (Ιράκ). «Για τη ρεαλιστική διαπραγμάτευση της καθημερινής ζωής, αποτυπωμένης σχεδόν σαν ντοκιμαντέρ, για τη χρήση της φωτογραφίας και της παραγωγής που ενίσχυσαν αυτό το αίσθημα, για την ευαισθησία της στην προσέγγιση των χαρακτήρων, που μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και στα πιο απομονωμένα σημεία του πλανήτη, η ελπίδα μπορεί να νικήσει την σκληρότητα της ζωής.»
Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2014», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Ακόμη ζω, του Γιαν-Γκέριτ Σέιλερ (Γερμανία). «Παρά την άσκηση κριτικής από ενήλικη σκοπιά για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των video games δυο νέοι δημιουργούν μια σχέση εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και υποστήριξης. Τρυφερό, αισιόδοξο, δυνατό δράμα με λεπτομερή υποκριτική δεινότητα , η ταινία αποδεικνύει ότι η αγάπη μπορεί να επιβιώσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.»
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας Και Ανατολικής Ευρώπης: Springtime Suns, του Στέφαν Ιβάντσιτς (Σερβία). «Για την πολύ ποιητική και αυθεντική προσέγγιση της ενηλικίωσης, για την έξοχη σκηνοθεσία στιγμών ξέγνοιαστης νεανικής μελαγχολίας και ονείρων επανάστασης.»
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: Αγαπημένη, της Ιζαμπέλα Πλουτσίνσκα (Γερμανία/Πολωνία). «Για το εντυπωσιακό της οπτικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με έναν εξαιρετικό σχεδιασμό ήχου, χάρη στα οποία ξετυλίγεται σε μόνο έξι λεπτά ένα παιχνίδι αναμνήσεων στο μυαλό μιας γυναίκας, σε ένα συνονθύλευμα αλληγοριών, φόβων και πραγματικότητας, και την οδηγεί σε ένα βαθύτερο νόημα για την ύπαρξη.»
Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: Στο Έδαφος, του Αλέξις Μιχάλικ (Γαλλία). «Η ταινία αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορεί μια ταινία μικρού μήκους να κρατήσει σε ενδιαφέρον το κοινό, χάρη στην αποτελεσματική αφήγηση και την αξιοπιστία της ροής της αφήγησης , χρησιμοποιώντας όλα τα κινηματογραφικά μέσα στον ύψιστο βαθμό, παρουσιάζοντας ένα ανθρώπινο πρόσωπο σε ένα απάνθρωπο περιβάλλον.»
Εύφημος Μνεία: Victor, του Κάβεχ Τεχράνι (Νορβηγία). «Ένα λεπτομερές σενάριο και μια εξονυχιστικά ακριβής κινηματογραφική δραματουργία σε σχέση με το μετατραυματικό στρες νέων στρατιωτών και της αδυναμίας τους να επιστρέψουν στην κανονική ζωή. Η υποδόρια βία δημιουργεί την ατμόσφαιρα του φόβου και της απόγνωσης καθόλη τη διάρκεια ενός ανέμελου πάρτι.»
Εύφημος Μνεία Ντοκιμαντέρ: Shoot for the Moon, της Ζάρα Ζέρνι (Δανία). «Μια ταινία γεμάτη τρυφερότητα και ελπίδα για τη ζωή, πνευματώδης και διασκεδαστική, χωρίς καμία στιγμή να χλευάσει τους δυο πρωταγωνιστές αλλά αναδεικνύοντας το πάθος τους και το κατόρθωμα τους να συνδεθούν με το σύμπαν.»
Βραβείο «Drama Pitching Lab» (1500 ευρώ από τη Finos Film): Fighting for Death, της Ελεονόρα Βελινόβα (FYROM).