Εκτός Θέματος 18: Δείτε την Jennifer Lawrence γυμνή - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 18: Δείτε την Jennifer Lawrence γυμνή

Eκτός Θέματος | 7-9-2014 |

Δείτε την… ωραία είναι, υπάρχουν και καλύτερες σίγουρα, αλλά η Jennifer είναι ωραία για χάζεμα. Το γυμνό δεν είναι αναγκαστικά κακό στην τελική. Ίσα ίσα το γυμνό σώμα είναι ένα από τα πράγματα που πυροδότησαν την τέχνη στην αναγέννηση, είναι έμπνευση για την τέχνη και την ζωή, είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.

Γι αυτό εγώ δεν θα ασχοληθώ όπως ο Ανέστης στο άρθρο του για το κατά πόσο είναι σκάνδαλο οι γυμνές φωτογραφίες της Lawrence ή οποιουδήποτε άλλου. Αν ήταν σκάνδαλο τότε θα έφταιγε ο δημιουργός του σώματος για τους οπαδούς της δημιουργίας ή η εξέλιξη για τους της επιστήμης. Αλλά καλύτερα να σοβαρευτούμε. Αν ψάχνετε τις γυμνές φωτογραφίες της Lawrence καλά θα κάνετε να μη συνεχίστε να διαβάζετε την συνέχεια. Ο τίτλος ήταν ηθελημένος με στόχο κάποιοι από όσους δουν το κείμενο να δούνε και να πειστούν, για το πόσο φυσιολογικό είναι το γυμνό, όπως έγραψα και πριν από αρκετούς μήνες.

Είχα γράψει τότε:

… Γιατί λοιπόν να μην μπορεί κάποιος να μιλήσει για κάτι (σεξ, γυμνό) το τόσο σημαντικό και καθ’ όλα φυσιολογικό σε μία ταινία; Γιατί να χαρακτηρίσουμε μία ταινία για το σεξ, όπως είναι το Nymphomaniac, πορνογράφημα; Με την ίδια λογική θα πρέπει να χαρακτηρίζαμε όλες της ταινίας για τον πόλεμο όχι πολεμικές αλλά μη φιλειρηνικές και εριστικές. Το σινεμά είναι τέχνη και η τέχνη θέτει ερωτήματα. Είναι συνεπώς τουλάχιστον παράλογο να μην μπορεί κάποιος να μιλήσει για το σεξ ή για το γυμνό ανθρώπινο κορμί. …

Όλα τα παραπάνω βέβαια ισχύουν όταν μιλάμε για το γυμνό στην τέχνη, ή το γυμνό στην καθημερινή μας ζωή. Στην καθημερινή μας ζωή λοιπόν, ο καθένας μπορεί να δει στον καθρέφτη το γυμνό του σώμα. Να το θαυμάσει, να δει τι δεν του αρέσει, να εξερευνήσει την ανατομία του, να νιώσει μέσα από αυτό την σεξουαλικότητά του. Μπορεί τέλος να το βγάλει και φωτογραφία, μπορεί να βγάλει και βίντεο, μπορεί να κάνει και σεξ και να το μαγνητοσκοπήσει, μπορεί να είναι και gay, μπορεί να είναι και σαδομαζοχιστής. Το 100% των παραπάνω, που γίνονται όπως είπαμε στην πραγματική, καθημερινή ζωή, είναι δικαίωμα του καθενός αν θέλει να τα κάνει, ή αν δεν θέλει να μην τα κάνει. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επέμβει στον τρόπο με τον οποίο εκφράζει την σεξουαλικότητά του κάποιος. Αυτό που λέμε “φυσιολογικό” απλά σε τέτοια πράγματα δεν υπάρχει. Όσο δεν καταπατούνται νόμοι και υπάρχει συναίνεση βέβαια, (να μην ξεχνιόμαστε).

Όλα αυτά αναγκάζομαι να τα γράψω, αν και για μένα είναι αυτονόητα, καθώς απλά υπήρξαν πολλοί που αποκάλεσαν την όλη υπόθεση της δημοσίευσης φωτογραφιών διασήμων, σκάνδαλο, ή που ακόμη και κατηγόρησαν τις γυναίκες που βρισκόταν στην λίστα, για το ότι είχανε τις φωτογραφίες αυτές στο κινητό τους, έτσι δεν θα πρέπει να πολυ-διαμαρτύρονται. Αυτή την άποψη προέβαλαν άλλοι σαν αστείο και άλλοι σοβαρά, πολλοί άσημοι, αλλά και κάποιοι διάσημοι. Η απάντηση της Lena Dunham μέσω twitter ήταν κάτι παραπάνω από αποστομωτική.

Η Duhnam είπε το αυτονόητο λοιπόν, ότι το να λες ότι καλά να πάθουν οι γυναίκες που είχαν γυμνές φωτογραφίες στις συσκευές τους, είναι παρόμοιο με το “καλά να πάθει το θύμα βιασμού, με τέτοια κοντή φούστα που φορούσε”. Τα πράγματα είναι τόσο απλά. Το γυμνό δεν είναι κακό και δεν θα πρέπει να θεωρείται. Δεν θα πρέπει να θεωρείται και παράνομο, όπως και το σεξ δεν θα πρέπει να είναι παράνομο. Όποιος πιστεύει τέτοια πράγματα θα πρέπει να πάει καλύτερα να κάνει παρέα με τους τύπους του ISIS και να χαίρεται με την σαρία. Αλλά και όλοι εκείνοι που χάρηκαν με την εικόνα της γυμνής Jennifer Lawrence σε κάποιο βαθμό, άλλος παραπάνω άλλος λιγότερο, χάρηκαν για την “ταπείνωση” της, είπαν καλό τσόλι είναι κι αυτή και άλλα τέτοια. Σε αυτό το κλίμα είναι και το “γιατί τις είχε τις φωτογραφίες στο κινητό της”. Είναι οι ίδιοι τύποι που θα χαρούν απίστευτα και θα πουν ότι έχουν την πιο cool κοπέλα, όταν εκείνη θα τους στείλει μια γυμνή φώτο της, αλλά μετά όταν θα την χωρίσουν ή για κάποια άγνωστη σαν την Lawrence θα βγάλουν όλο τον συντηρητισμό και τον μισογυνισμό τους.

Eίναι λίγο πολύ όλη η κοινωνία που θεωρεί την γυναίκα ακόμα τσούλα αν έχει ενεργή σεξουαλική ζωή και τον άντρα μάγκα για τον ίδιο λόγο. Είναι η ίδια κοινωνία που σχολιάζει μόνο τον κώλο της Olivia Wilde σε μία ταινία, αντί για την ταινία, η ίδια που βγάζει την Spiderwoman σαν να ήταν πορνοστάρ. Η ίδια που πρώτα ενοχοποιεί το γυμνό και που μετά το κάνει την πιο αρρωστημένη φαντασίωσή της δίνοντας τεράστιο hype σε οτιδήποτε γύρω από αυτό. Είναι τέλος αυτοί που δεν μπορούν να καταλάβουν (άντρες και οι ίδιες οι γυναίκες) ότι η γυναίκα δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας.

Για όλους αυτούς του λόγους δεν είδαμε άντρες στο leak… και το θεωρήσαμε και φυσιολογικό δηλαδή. Ποιος να ενδιαφέρεται για μια γυμνή φωτογραφία άντρα, θα πει κάποιος από εσάς που διαβάζεται; Το 50% του πληθυσμού ίσως; Οι γυναίκες με σεξουαλική έλξη προς τους άντρες δηλαδή, που για κάποιο λόγο θεωρούμε ότι δεν θα δουν πορνό ή που δεν τους αρέσει το αντρικό σώμα.

Ας δούμε τέλος στα γρήγορα και το νομικό του θέματος. Πολύ συγκρίνουν τις γυμνές φωτογραφίες που υποκλάπησαν από τις ηθοποιούς με τις γυμνές σκηνές που μπορούνε να κάνουν στις ταινίες. Μόνο που όπως σας έχουμε γράψει πρόσφατα, οι γυμνές σκηνές θωρακίζονται με ολόκληρα συμβόλαια για να γίνουν στις περισσότερες ταινίες και σειρές. Η υποκλοπή προσωπικών φωτογραφιών του άλλου είτε αυτές είναι γυμνές είναι όχι είναι το ίδιο άθλια με την υποκλοπή οποιασδήποτε προσωπικής στιγμής. Διαμαρτυρόμαστε όλοι για τα μέσα που απεικονίζουν σκληρές εικόνες από πολέμους ή κάνουν τις ζωές των ανθρώπως ρεάλιτι, ξεφτιλίζοντας κάθε στοιχείο προσωπικότητατας και χωρίς αιδώ.

Από την άλλη, όταν το ίδιο πράγμα γίνεται χωρίς καν την συγκατάθεση του άλλου, το χειροκροτούμε και χαιρόμαστε που είδαμε την Jennifer Lawrence από την ψηφιακή κλειδαρότρυπα ενός ανώμαλου…

Διαβάστε περισσότερα για: