Heath Ledger: όταν το ταλέντο συνάντησε την αυθεντικότητα και τον άνθρωπο... - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Heath Ledger: όταν το ταλέντο συνάντησε την αυθεντικότητα και τον άνθρωπο…

Πρόσωπα | 15-9-2014 |

Ναι, γνωρίζω πως ο τίτλος μου μπορεί να χαρακτηριστεί από πολλούς σαν μία επίκληση στο συναίσθημα, σαν μια ψευτο-πιασάρικη ατάκα, σαν αυτές που πέφτουν στα τρέιλερ των φτηνών ρομαντικών ταινιών… Σας πληροφορώ, όμως, πως όχι! Η αυθεντικότητα του Heath Ledger, είναι κάτι που συγκλονίζει, παρακολουθώντας απλά ένα βίντεο στο οποίο μιλάει, γελάει ή απλά στέκεται. Ή κοιτάζοντας απλά τις φωτογραφίες του, που δεν έχουν τίποτα το επιτηδευμένο, καμία υποκρισία, τίποτα δήθεν να αιωρείται…

Η αφορμή γι’αυτό το αφιέρωμα ήρθε από ένα απλό γεγονός: Καθώς κοιτούσα ένα βίντεο, στο οποίο ο Christopher Νolan (σκηνοθέτης της τελευταίας ταινίας που συμμετείχε ο Heath Ledger, υποδυόμενος τον Joker, στο “The Dark Knight“), παραλαμβάνει την Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του Heath Ledger στην προαναφερθείσα ταινία, εκ μέρους του ηθοποιού,μου ανέβηκε ένας κόμπος στο λαιμό (και πολλά δάκρυα στα μάτια,αλλά αυτό το προσπερνάμε, γιατί είμαι ευσυγκίνητη). Λοιπόν, ο  Nolan μιλούσε για τον ηθοποιό σαν ν’απευθυνόταν ακόμα και εκείνη την στιγμή, σ’έναν πολύ καλό φίλο, σ’έναν συνοδοιπόρο στο σινεμά και όχι απλά σ’έναν συνεργάτη που πέθανε και του αποτίει έναν φόρο τιμής. Αυτό που με εξέπληξε είναι ότι διαβάζοντας πάρα πολλά αφιερώματα γι’αυτόν και κοιτώντας πάμπολλα βίντεο για τη ζωή του, η εντύπωση αυτή που είχα σχηματίσει από την αρχή, αντί να φθίνει, ενισχυόταν όλο και περισσότερο. O Heath, το παιδί της διπλανής πόρτας, ο φίλος, ο γιος, ο σύντροφος, ο αδερφός… Με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και την υπέροχη ιδιότητά του να εμπλέκεται και να γίνεται ένα με τον ρόλο, κάτι που (κάνοντας απλά μια εικασία), ίσως τον οδήγησε και στην αυτοκτονία. (αν ήταν αυτοκτονία, η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε μάλλον λάθος ανάμειξη υπνωτικών).

Αλλά, ας μη μακρηγορώ με λεπτομέρειες, ας ξεκινήσει η παρουσίαση του Heath Ledger! Ο αγαπημένος ηθοποιός, γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1979 στην Αυστραλία,  στην πόλη Perth. Αρχικά, έπαιξε σε κάποιες σειρές στην αυστραλιανή τηλεόραση καθώς και σε κάποιες ταινίες και στην ηλικία των 19 χρόνων, πήγε στις Η.Π.Α. για να εξελίξει την καριέρα του, καθώς και την ηθοποιία του. Παρ’όλο που δεν συμμετείχε σε πολλές ταινίες, το πέρασμά του από αυτές άφησε ιστορία. Συμμετείχε σε 19 ταινίες συνολικά,  μερικές από τις οποίες είναι τα : 10 Things I Hate About You (1999), The Patriot (2000), A Knight’s Tale (2001), Monster’s Ball (2001), Ned Kelly (2003), The Brothers Grimm (2005), Lords of Dogtown (2005), Brokeback Mountain (2005), Casanova (2005), Candy (2006), I’m Not There(2007), The Dark Knight (2008),  και στο The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009).

Ένας ρόλος, βέβαια, που πλέον έχει συνδεθεί με το όνομά του, είναι αυτός του Joker, στο “Dark Knight”. Παρ’όλο που αυτός ο ρόλος αρχικά είχε εδραιωθεί στις καρδιές των θεατών με τον Jack Nicholson, μετά την διαφορετική ερμηνεία του Ledger, η οποία έδωσε μια άλλη διάσταση στον περίεργο αυτό κακό “τρελό” του Batman, η γνώμη του κοινού μετατοπίστηκε 180º υπέρ του Heath. O τρόπος που απέδωσε τον ρόλο, δείχνει έναν άνθρωπο βαθιά ευφυή, ταλαντούχο, με μία  ευαισθησία όμως, που μας κάνει να αναρωτηθούμε για την “κακή” φύση του κακού Joker και να μεταβάλλει την εικόνα που έχουμε για τον villain ήρωα.

Στην ταινία, “The Brothers Grimm”, μας παρουσιάζει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο και περσόνα, για τον οποίο θα πει ο συμπρωταγωνιστής και φίλος του Matt Damon πως ήταν “ο καλύτερος ηθοποιός που έχω συνεργαστεί ποτέ” και όταν η παρουσιάστρια της εκπομπής που παίρνει την συνέντευξη τον ρωτάει έκπληκτη αν το πιστεύει αυτό αληθινά, αυτός επιμένει πως ήταν η καλύτερη συνεργασία που είχε ποτέ.

Οι επιλογές των ρόλων του, πάντως, μας δείχνουν και την πολιτική κατεύθυνση και τα πιστεύω του, αν και δεν εξέφραζε έντονα τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις δημόσια.Αλλά , μια φορά είχε πει“θέλω να κρατάω τις πεποιθήσεις μου για μένα, αλλιώς μπορεί να γίνω αρκετά αγενής και προσβλητικός“. Μία, πάντως σαφής θέση του στην κοινωνία, άρα και πολιτική θέση, ήταν ο ρόλος του ομοφυλόφιλου cow boy στην ταινία του Ang Lee, “Brokeback Mountain”. Σε συνέντευξη του, για τον συγκεκριμένο ρόλο είχε δηλώσει πως “δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα πολιτικό εγχείρημα αυτή την ταινία, και δεν ήταν και αυτός ο σκοπός μας.Αλλά αν βοηθήσει η ταινία αυτή, στο να αμβλυνθούν οι προκαταλήψεις του κόσμου και να αποδεχτούν στις καρδιές τους, το θέμα των ομοφυλοφίλων, θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.”

Δεν ξέρω αν γίνεται να θεωρηθεί η ερμηνεία του σε άλλες ταινίες, χειρότερη από άλλες, σε όλες έδινε το προσωπικό του στίγμα και έκανε την διαφορά. Στον “Casanova”, μας παρουσίασε έναν άλλο Καζανόβα,τρυφερό και συνάμα απερίσκεπτο και αλλοπρόσαλλο,  στο The Imaginarium of Doctor Parnassus  μας συνεπήρε με την τρέλα του, το χιούμορ και την παράνοια που απέπνεε η ερμηνεία του σαν Tony. 

Το μυαλό του δούλευε συνεχώς, δεν σταματούσε ποτέ, όπως είχε πει χαρακτηριστικά η Michelle Williams, η πρώην γυναίκα του(με την οποία είχε ένα κοριτσάκι, το οποίο αγαπούσε πάρα πολύ) και αντιμετώπιζε και χρόνιο πρόβλημα με τον ύπνο. Τον τελευταίο καιρό, δεν κοιμόταν σχεδόν καθόλου και έπαιρνε υπνωτικά, τα οποία στο τέλος αυξήθηκαν υπερβολικά και μάλλον η λάθος ανάμειξή τους, προκάλεσε τον θάνατό του.

Είχε κερδίσει πολλά βραβεία, με αποκορύφωμα το όσκαρ καλύτερου ηθοποιού στο “Dark Knight”, που όπως είπαμε, παρέλαβε μετά θάνατον του, ο Christian Bale!

Κλείνοντας, έχω την εντύπωση, πως άνθρωποι και ηθοποιοί σαν τον Heath Ledger, δεν περνάνε εύκολα και συχνά  από την ιστορία του κινηματογράφου και της ανθρωπότητας, αλλά δυστυχώς φεύγουν νωρίς, γιατί ίσως έχουν αυτό το κάτι, που δεν μπορεί να αντέξει η εποχή τους και που δεν το αντέχουν ούτε και αυτοί. Τα λόγια του Matt Damon τα λένε όλα: ” Το φως που είχε, ήταν πολύ δυνατό για αυτό τον κόσμο……” Τι άλλο να προσθέσω, τα είπε όλα…