Η κινηματογραφική Ερμιόνη Γκρέιντζερ καλεί τους άνδρες να παλέψουν για την ισότητα των δύο φύλων - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η κινηματογραφική Ερμιόνη Γκρέιντζερ καλεί τους άνδρες να παλέψουν για την ισότητα των δύο φύλων

Απόψεις, Ειδήσεις | 24-9-2014 |

Η Emma Watson, ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ για θέματα Ισότητας, έδωσε την πρώτη της ομιλία αυτό το σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη, ως μέρος της καμπάνιας “HeForShe”, ενός κινήματος αλληλεγγύης για την ισότητα των δύο φύλων. Η καμπάνια επιδιώκει να πείσει ένα δισεκατομμύριο άνδρες και αγόρια να συνηγορήσουν υπέρ του τερματισμού των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο.

«Αποφάσισα ότι είμαι φεμινίστρια,» δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η ηθοποιός, «κάτι που φαινόταν απλό σε μένα. Όμως η πρόσφατη έρευνά μου μου έδειξε ότι ο φεμινισμός έχει καταντήσει να είναι μία μη δημοφιλής λέξη. Οι γυναίκες επιλέγουν να μην προσδιορίζονται ως φεμινίστριες, γιατί προφανώς θεωρούν ότι φαίνονται υπερβολικά δυνατές, επιθετικές με τους άντρες και ακόμη μη ελκυστικές. Γιατί η λέξη έχει γίνει τόσο αντιδημοφιλής; Πιστεύω ότι είναι σωστό να πληρώνομαι το ίδιο με τους άνδρες συναδέλφους μου. Πιστεύω ότι είναι σωστό να παίρνω αποφάσεις για το ίδιο μου το σώμα. Πιστεύω ότι είναι σωστό να με εκπροσωπούν γυναίκες στην πολιτική, παίρνοντας αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μου. Πιστεύω ότι είναι σωστό να δέχομαι σε κοινωνικό επίπεδο τον ίδιο σεβασμό με τους άνδρες.»

«Ούτε όμως οι άνδρες έχουν το πλεονέκτημα,» συνέχισε η Watson, τονίζοντας ότι, ενώ παραδοσιακά οι γυναίκες είναι αυτές που δίνουν τους μεγαλύτερους αγώνες για ισότητα των φύλων, αυτή είναι ζήτημα βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μας επηρεάζει όλους. «Δε μιλάμε τόσο συχνά για άνδρες φυλακισμένους στα κοινωνικά στερεότυπα των φύλων, όμως εγώ βλέπω πως πράγματι είναι, και πως όταν απελευθερωθούν τα πράγματα θα αλλάξουν για τις γυναίκες, ως φυσικό επακόλουθο. Αν οι άνδρες δε χρειάζεται να είναι επιθετικοί ώστε να γίνονται αποδεκτοί, οι γυναίκες δε θα αισθάνονται αναγκασμένες να υποτάσσονται. Αν οι άνδρες δε χρειάζεται να ελέγχουν, οι γυναίκες δε θα χρειάζεται να βρίσκονται υπό έλεγχο. Άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να νιώθουν ευαίσθητοι. Και οι δύο θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να νιώθουν δυνατοί. Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε όλοι μας το φύλο σαν ένα φάσμα, και όχι σαν δύο ομάδες με αντίθετα ιδανικά.»

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο εμπνευσμένος λόγος της ηθοποιού συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την επιλογή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών της Emma Watson, ως Πρέσβειρας Καλής Θέλησης για θέματα Ισότητας.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία της Emma Watson στο βίντεο που ακολουθεί.

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,