O Benedict Cumberbatch για ομοφοβία και Χρυσή Αυγή - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

O Benedict Cumberbatch για ομοφοβία και Χρυσή Αυγή

Ειδήσεις, Συνεντεύξεις | 13-9-2014 |

Ο αγαπημένος πρωταγωνιστής με τα χίλια πρόσωπα, Benedict Cumberbatch, φέτος είχε την τιμητική του. Βραβεύθηκε με Εmmy για την ξεχωριστή ερμηνεία του στο ρόλο του δαιμόνιου ντετέκτιβ Sherlock Holmes, έγινε το αγαπημένο θέμα των δημοσιογράφων και, ευτυχώς για όλους, δεν επαναπαύθηκε.  Αυτήν τη φορά αναμένεται να τον δούμε στην ταινία “The Imitation Game“, όπου ερμηνεύει το ρόλο του Alan Turing, Βρετανού μαθηματικού που αποκρυπτογραφούσε γερμανικά μηνύματα, βοηθώντας να κερδίσουν οι συμμαχικές δυνάμεις τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, για να φυλακιστεί εν τέλει το 1952 μόνο και μόνο εξ αιτίας της ομοφυλοφιλίας του. Mε αφορμή τη νέα του δουλειά, που κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, ο ηθοποιός έδωσε μια σαρωτική συνέντευξη στο The Daily Beast αναφερόμενος και σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα όπως αυτό της ομοφοβίας.

– Ο Alan Turing είναι μια ιστορική προσωπικότητα που δεν έχει τη θέση που θα του άξιζε στα βιβλία ιστορίας. Πολλοί λένε ότι τον έβγαλαν από τη μέση επειδή γνώριζε κυβερνητικά μυστικά ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ο θάνατός του ήταν ατύχημα.

– Πράγματι, δεν έχει την αναγνώριση που του αξίζει. Και το τραγικό είναι ότι πέθανε μόλις στα 41 του. Όσο για τις θεωρίες συνομωσίας, είναι σίγουρο ότι ο Turing ήταν αναμεμειγμένος με πολύ σοβαρή μυστική εργασία στο Bletchley Park την εποχή που πέθανε. Αυτό ήταν κάτι που τον έκανε να θεωρείται αντικειμενικά επικίνδυνος, για παράδειγμα, από την ΜΙ6. Αν και πιστεύω ότι το βασικό ζήτημα που τίθεται υπό αμφισβήτηση εδώ, είναι το αν ο θάνατός του ήταν ατύχημα ή όχι. Το σημείωμα που άφησε πριν το θάνατό του φαίνεται ότι παραπέμπει σε ατύχημα, ενώ το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει ότι βρέθηκε στον οργανισμό του μείγμα από κυάνιο και νερό ενώ μετά απ”αυτό είχε καταναλωθεί μια δαγκωνιά από μήλο. Νομίζω ότι σχεδίασε την αυτοκτονία του έτσι ώστε να μπορεί να φανεί σαν ατύχημα ώστε να μην ντροπιάσει τη μητέρα του, η οποία ήδη είχε πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία του.

– Είναι βέβαιο ότι θα τύγχανε πολύ μεγαλύτερης αναγνώρισης σε όλα τα ιστορικά βιβλία αν δεν ξεσπόυσε αυτό το τρομερό ομοφοβικό “κυνήγι μαγισσών” .  Αφού μόλις πέρυσι η Βασίλισσα Ελισάβετ  του έδωσε μεταθανάτια χάρη. 

– Με αηδιάζει και με θυμώνει όλο αυτό.

Την αίτηση για τη χάρη του Turing την είχε απορρίψει το 2012 ο Lord McNally, τότε Υπουργός Δικαιοσύνης.

– Ποιος είναι αυτός ο McNally; Μάλλον θα είναι gay. Αυτοί συνήθως είναι και οι μεγαλύτεροι ομοφοβικοί.  Αυτό είναι σοκαριστικό, αλλά δυστυχώς όχι τόσο ώστε να αποδώσει το πνεύμα εκείνης της εποχής, όταν βασίλευε η παράνοια που ήθελε κάθε ομοφυλόφιλο να είναι αυτόματα και κομμουνιστής. Είναι ακριβώς αυτό που ανέφερες πριν : ένα κυνήγι μαγισσών. Το να είσαι ομοφυλόφιλος σε εκέινη την εποχή λειτουργούσε σαν τεράστια κόκκινη σημαία. Εκείνο το σύμπαν όλων των ανδρών που ζούσαν διπλές ζωές για να διαφυλάξουν το μυστικό της ομοφυλοφιλίας τους, αποτελούσε έναν απολύτως παράνομο κόσμο και το ιδανικό περιβάλλον προέλευσης κατασκόπων, αφού όλοι τους είχαν αποκτήσει ταλέντο στο να υποδύονται κάτι άλλο απ”αυτό που είναι. Κάτι σαν τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων Μουσουλμάνων σήμερα – όλα λειτουργούν βάσει της μεγάλης εγγύτητας και εξαπλώνονται από στόμα σε στόμα. Αν βάλεις ανθρώπους του ιδίου είδους πλάι πλάι, πετυχαίνεις στα σίγουρα τη διάδωση ενός μυστικού. Η ομοφυλοφιλία την εποχή εκείνη ήταν κάτι ηθικά αποτροπιαστικό, τιμωρητό και κυρίως θεραπεύσιμο.

– Οι σκηνές με τον Turing να υφίσταται το χημικό ευνουχισμό είναι στ” αλήθεια συγκλονιστικές.

– Κι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει στη Βόρεια Αμερική με τη χριστιανική ακροδεξιά παράταξη! Υπάρχουν ακόμα  και σήμερα θεραπείες γιατροί και φάρμακα που χορηγούνται για να “θεραπεύσουν” τους ανθρώπους από την ομοφυλοφιλία κι αυτό είναι το πιο συγκλονιστικό. Επίσης σοκάρομαι από το γεγονός ότι όποτε και όπου παρουσιάζονται κακουχίες ή σκληρές συνθήκες διαβίωσης, το εξιλαστήριο θύμα πάντα θα ανήκει σε μια μειονότητα. To ίδιο συμβαίνει με τους ομοφυλόφιλους στη Ρωσία και με τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Η Χρυσή Αυγή είναι γέννημα μιας οικονομικής κρίσης και της ανάγκης των ανθρώπων για απαντήσεις. Εφ” όσον άρχισε η επίκληση στο εθνικό φρόνημα και η αναμόχλευση εθνιστικών αισθημάτων, οι μειονότητες ήταν πιο εύκολο να θυματοποιηθούν πρώτες. Είναι τρομαχτικό.

Ακόμα όμως υπάρχει μεγάλη ομοφοβία στις Η.Π.Α.

– Λες για τη χριστιανική ακροδεξιά; Ναι. Είναι πολύ ομοφοβικοί. Αν και ξέρεις, μετά τον Ομπάμα, μένει τώρα μια γυναίκα πρόεδρος και μετά ένας gay. Υπάρχει ένας θαυμάσιος στίχος του Morrissey απ”το “America Is Not the World” που λέει: “In America, the land of the free, they said / And of opportunity, in a just and truthful way / But where the president is never black, female or gay, and until that day / You’ve got nothing to say to me, to help me believe.” 

benedict-cumberbatch-alan-turing-the-imitation-game-2

Εσύ έχεις υπάρξει ποτέ μάρτυρας κάποιας ομοφοβικής συμπεριφοράς;

– Μεγάλωσα εσώκλειστος σε σχολείο αρρένων. Επειδή δεν υπήρχαν καθόλου κορίτσια, το θέμα της ομοφυλοφιλίας το βλέπαμε ως κάτι που απλά συνέβαινε. Οπότε ήμασταν όλοι εξοικειωμένοι λίγο πολύ με αυτό.  Αντιθέτως, από την πλευρά του σχολείου, υπήρχε τρομερή ομοφοβία, σε σημείο τέτοιο ώστε όταν έπιαναν δύο αγόρια να κάνουν κάτι μαζί, στην κυριολεξία τους κυνηγούσαν με τις κλωτσιές. Στο σχολείο πρέπει να μαθαίνουμε την αποδοχή, για να βγούμε στον κόσμο καλύτεροι άνθρωποι, προσπαθώντας να αφομοιώσουμε το γεγονός ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί. Γιατί να προσδιορίζουμε τον εαυτό μας σύμφωνα με το τι δεν πρέπει να είμαστε; Ποιος νοιάζεται αν ένας άνθρωπος είναι ομοφυλόφιλος ή όχι; Πρέπει να συνυπάρχουμε.

-Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η ταινία σχετίζεται με το σήμερα, εκτός από τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, είναι ο ήρωάς της. Ένας χάκερ δηλαδή  ως ένα κοινωνικά περιθωριοποιημένο άτομο. Μάλιστα, δύο από τους σημαντικότερους, οι Julian Assange και Edward Snowden, σήμερα είναι ανεπιθύμητοι σχεδόν σε όλη τη Δύση.

Πράγματι. Ο Snowden τώρα είναι εξόριστος στη Ρωσία. Είναι όμως πολύ ενδιαφέρον ότι σταδιακά το περιθώριο γίνεται mainstream. Αυτή είναι η αλήθεια. Φαίνεται και στον πολιτισμό αυτό. Ο Bryan Singer με τη σειρά ταινιών X-Men αποτίει φόρο τιμής στις θαυμαστές  ικανότητες των καταπιεσμένων μειονοτήτων. Αυτή είναι μια The rulership track leads to Mars, who therefore gives his hues to the general background, since Mars rules aries monthly horoscope and remains the second ruler of Scorpio!Let us keep on unwinding the thread to see where Mars is posited, since he also describes virility in men’s charts. πραγματικά υγιής κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ποπ κουλτούρα. Έχουμε πολλούς ήρωες που δεν ικανοποιούν τα αλλοτινά στερεότυπα. Όχι μόνο τύποι με όπλα, αλλά κυρίως τύποι με μυαλό πια.

– Όμως οι κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες τους ποτέ δεν ήθελαν να τους χαλάνε τη δουλειά. Έκαναν και κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την κοινωνική τάξη και το status quo. 

Ναι. Θεωρώ ότι η καταπάτηση του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή.  Ταυτόχρονα, το ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο απ” όσο νομίζουμε, αφού χάρη στις πρόσφατες αποκαλύψεις καταλάβαμε πόσο μη δημοκρατική είναι η φαινομενική δημοκρατία μας.  Από την άλλη, αν οι κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορεί να γλιτώσουν τη χώρα από πολλά. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε καλύτερα την ISIS αντί να …

– … λέμε απλά “ρίξτε τους όσες βόμβες έχετε”.

Ακριβώς. Ένας τέως αξιωματικώς μυστικών υπηρεσιών υποστήριζε ότι πρέπει η Μεγάλη Βρετανία να επιτρέψει και πάλι την είσοδο στους  οπαδούς της Τζιχάντ. Γιατί να μη μάθουμε απ” αυτούς τι στο καλό γίνεται εκεί κάτω; Τι τους έκανε να αντιδρούν έτσι; Ποιος τους επιστράτευσε και πώς μπορεί να σταματήσει; Δηλαδή κρατώντας το πρόβλημα εκτός συνόρων νομίζουμε ότι το λύνουμε; Ναι, καταλαβαίνω ότι τίθεται μέγιστο ζήτημα κοινωνικής ασφάλειας εδώ. Κάποιος απ”αυτούς θα μπορούσε να βάλει έναν εκρητικό μηχανισμό στο μετρό και να θρηνήσουμε θύματα πάλι. Όμως αν κατορθώσουμε να βρούμε έναν τρόπο – και με όλα αυτά που γνωρίζουμε πως γίνεται να μην κατορθώσουμε; – σίγουρα θα επωφεληθούμε από την αφομοίωσή τους στην κουλτούρα μας.

-Αναφέρθηκες στην  ISIS, την οργάνωση που φαίνεται ότι ως ένα βαθμό προέκυψε από την απαίσια δουλειά που εμείς κάναμε στο Ιράκ.

Αλήθεια είναι αυτό. Τα συνήθη μέσα επίδειξης δύναμης δε λειτουργούν εδώ. Δεν μπορείς να σκοτώσεις μια ιδέα βομβαρδίζοντας. Έτσι την ενισχύεις. Πρέπει να κατανοήσουμε πραγματικά την ISIS για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, πιστεύω πως δεν υπάρχει στον κόσμο τίποτε άλλο στο οποίο να εναντιώνεται τόσο ολοκληρωτικά ένα άτομο δεξιών πολιτικών πεποιθήσεων. Αλλά το παιχνίδι θα παιχτεί είτε με τους δικούς τους κανόνες [σ.σ. της ISIS] είτε με το θάνατο. Η συγκεκριμένη οργάνωση σκοτώνει όλους όσους δεν πιστεύουν- ακόμα και Μουσουλμάνους που δεν πιστεύουν με τόσο φανατισμό. Συνεχίζω όμως να θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος για να το καταπολεμήσεις αυτό είναι να το κατανοήσεις πρώτα.

-Ως προς το φεστιβάλ τώρα, οι δύο ερμηνείες που συζητώνται από όλους, είναι η δική σου ως Alan Turing και αυτή του Eddie Redmayne ως Stephen Hawking. Εδώ βρίσκω μια ενδιαφέρουσα σύνδεση διότι ο  Hawking ήταν ένας από τους σημαντικότερους διάσημους επιστήμονες, που ζήτησε την απόδοση μεταθανάτιας χάρης στον  Turing .

Κι εγώ έχω παίξει το ρόλο του Stephen στο παρελθόν. Ο Eddie μου έστειλε και μήνυμα από το Harrow, το παλιό μου σχολείο, βλέποντας έναν πίνακα με το όνομά μου χαραγμένο επάνω, ενώ ήταν ντυμένος για το ρόλο του καθηγητή Stephen Hawking. Υπαρκτός σουρεαλισμός.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,