Από τη μεγάλη οθόνη, στο χειριστήριο

Αφιερώματα | 4-9-2014 |
Με αφορμή την κυκλοφορία στις 30 Σεπτεμβρίου του παιχνιδιού με τίτλο Middle-earth: Shadow of Mordor (η υπόθεση του οποίου λαμβάνει χώρα στη Μέση Γη του Tolkien για όσους δεν το κατάλαβαν), αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε ταινίες που από τη μεγάλη οθόνη μεταφέρθηκαν στο… χειριστήριο και να τις αντιπαρατάξουμε στο άρθρο του Κωνσταντίνου Καραγάνη για τα παιχνίδια που έγιναν ταινίες, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.
Στα πλαίσια της προώθησης κάθε ταινίας, κάθε εταιρεία παραγωγής φροντίζει για την κυκλοφορία πλήθους προϊόντων που έχουν σχέση με αυτήν. Τα video games αποτελούν τεράστια πηγή εσόδων (κι ας υπάρχει πειρατεία) και σίγουρα οι ειδικοί δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε αυτόν τον τομέα. Με τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας (κι όχι μόνο) να αυξάνονται συνεχώς, υπάρχει σίγουρα πολλή έμπνευση για νέα video games.
Δυστυχώς, πολλά παιχνίδια βασισμένα σε ταινίες απογοήτευσαν εν τέλει. Ίσως να ήταν “αρπαχτές” που στόχευσαν κυρίως στην αγάπη του κοινού για την ταινία (ποιός gamer που σέβεται τον εαυτό του δε θα έπαιζε το παιχνίδι του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών – αν κι αυτό δεν ήταν και τόσο κακό) ή μπορεί απλά να μην μπόρεσαν να… “μπουν στα παπούτσια”/σταθούν στο ύψος ορισμένων εξαιρετικών παραγωγών.
Ας μπούμε στο θέμα, λοιπόν: (Εδώ θα πρέπει να πούμε πως σίγουρα θα υπάρξουν παραλείψεις στην προσπάθεια αναφοράς των πιο ενδιαφέροντων καθώς οι μεταφορές ταινιών σε video games είναι πάρα πολλές.)
1) The Lord of the Rings
Και μιας και αναφέρθηκε, ας ξεκινήσουμε με Lord of the Rings. Μόνο και μόνο από τον τίτλο, και σε 2D να ήταν, και ασπρόμαυρο να ήταν, ο κόσμος θα έτρεχε να το πάρει ή να το κατεβάσει. Εντάξει, ίσως είμαι λίγο υπερβολικός αλλά μιλάμε για τον Άρχοντα, έτσι; Πλήθος παιχνιδιών βασισμένα στον κόσμο του Talkin. Τα εξής είναι βασισμένα στις ομώνυμες ταινίες:
- The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2002)
- The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
Το πρώτο έλαβε κυρίως αρνητικές κριτικές όταν κυκλοφόρησε, με τα δύο επόμενα να λαμβάνουν θετικά σχόλια και ανταπόκριση και να σώζουν την κατάσταση. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει πλήθος κι άλλων παιχνιδιών με υπόθεση και πρωταγωνιστές από τη Μέση Γη. Μπορείτε να δείτε τη σχετική λίστα εδώ.
2) The Godfather
Ένας τίτλος απ’τα παλιά, εμβληματικός. Για κάποιους η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, για κάποιους άλλους όχι. Σίγουρα, όμως, μέσα στο Top-5. Έγινε και παιχνίδι, με τίτλο The Godfather: The Game (2006). Στο δια ταύτα, το παιχνίδι αν και αρκετά καλό, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που είχε το κοινό στο άκουσμα του τίτλου του. Αναμενόμενο, φυσικά, μιας και μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες όλων των εποχών. Στα θετικά το ικανοποιητικό, όπως είπαμε, gameplay, η καλή μουσική επένδυση αλλά και το γεγονός ότι ακούμε τις φωνές των James Caan και ο Robert Duvall κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
3) Spider-Man
Ο Spider-Man είναι σίγουρα ένας από τους πιο εμπορικούς κινηματογραφικούς χαρακτήρες και δε μας εκπλήσσει -το αντίθετο μάλιστα- το γεγονός ότι τα video games που έχουν αυτόν ως πρωταγωνιστή είναι πολλά (εδώ η σχετική λίστα).
Ωστόσο δεν είναι όλα βασισμένα σε κάποια ταινία. Έχουν κυκλοφορήσει δύο σειρές παιχνιδιών (Spider-Man (2002) – Spider-Man 2 (2004) – Spider-Man 3 (2007) και The Amazing Spider-Man (2012) – The Amazing Spider-Man 2 (2014)) βασισμένες στις ομώνυμες ταινίες. Η πρώτη σειρά (Spider-Man 1,2,3) πήγε σε γενικές γραμμές καλά με θετικά σχόλια ως επί το πλείστον με εξαίρεση το τελευταίο που έλαβε ανάμεικτες κριτικές. Η δεύτερη σειρά (The Amazing Spider-Man 1,2) ξεκίνησε με το πρώτο να λαμβάνει μέτριες προς καλές αλλά το δεύτερο να δέχεται αρκετή κριτική σχετικά με τα γραφικά, κάποιες δυσλειτουργίες αλλά και την πλοκή του.
4) Scarface
Κι όμως, ο Scarface έχει video game ακόμα κι αν δεν είναι πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό ή τουλάχιστον σε μένα. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2006 και έχει το ίδιο όνομα με την ταινία. Δεν είναι ακριβώς βασισμένο στην ταινία, καθώς ξεκινά από την τελευταία σκηνή της ταινίας δείχνοντας τελικώς τον Tony Montana να επιβιώνει και να ξεφεύγει από τη Δίωξη Ναρκωτικών με την υπόθεση να ξεκινά από κει κι έπειτα ακολουθώντας τον Tony στη δημιουργία ενός ισχυρού καρτέλ ναρκωτικών. Ωστόσο, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί αυτή η μεταφορά από τη μεγάλη οθόνη στο… χειριστήριο. Το παιχνίδι έλαβε θετικές κριτικές και αρκετά μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Να αναφέρουμε, επίσης, ότι ακολούθησε την ίδια χρονιά sequel με τίτλο “Scarface: Money. Power. Respect.“
5) Ice Age
Το γνωστό και πολύ πετυχημένο Ice Age δε θα μπορούσε να μην έχει video game. Μάλιστα, έχουν κυκλοφορήσει αρκετά παιχνίδια εμπνευσμένα από τις ταινίες χωρίς όμως να ακολουθούν τα γεγονότα κάποιας εξ’αυτών. Το Ice Age (2002) είναι το πρώτο που κυκλοφόρησε αλλά τα σχόλια που το ακολούθησαν ήταν αρκετά… φτωχά. Ακολούθησε το Ice Age 2: The Meltdown (2006) που έλαβε κάπως πιο θετικές αλλά όχι και καλές κριτικές αλλά και το Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs (2006) κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα. Μέτριες κριτικές δέχθηκε και το τελευταίο που κυκλοφόρησε και για κονσόλα, Ice Age: Continental Drift (2012).
6) Fightclub
Στην αρχή λέγαμε ότι συνήθως τα παιχνίδια που βασίστηκαν σε μεγάλες επιτυχίες ήταν μέτρια και κατηγορήθηκαν για “αρπαχτή” πατώντας πάνω στην αγάπη του κοινού για τις ταινίες. Ενδεικτικό παράδειγμα το Fightclub (2004), που βασίστηκε πάνω στην ομώνυμη ταινία και… απογοήτευσε. Κριτικοί και κοινό δεν το είδαν με καλό μάτι και το χαρακτήρισαν ως προχειροδουλειά και χωρίς καμία καινοτομία.
7) Star Wars
Last but not least, το Star Wars. Επίτηδες. Η λίστα είναι μεγάλη και… έπρεπε να μπει στο τέλος για λόγους εμφάνισης και πρακτικότητας. Είπαμε, δεν κουράζουμε τον αναγνώστη. Ένας ακόμα εμπορικός τίτλος που είχε πολλά έσοδα από τα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν και βασίζονταν στις ταινίες. Τα παιχνίδια είναι πραγματικά πολλά (και πάλι δεν εκπλησσόμαστε καθόλου) και γι’αυτό θα περιοριστούμε σε απλή αναφορά τους.
Episode I: The Phantom Menace
- Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999)
- Star Wars: Episode I (1999)
- Star Wars: Episode I – Jedi Power Battles (2000/01)
- Star Wars: Episode I – Battle for Naboo (2000/01)
- Star Wars: Episode I – Obi-Wan’s Adventures (2000)
- Star Wars: Obi-Wan (2001)
Episode II: Attack of the Clones
- Star Wars: The Clone Wars (2002)
- Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002)
- Star Wars: The New Droid Army (2002)
Episode III: Revenge of the Sith
- Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)
- Star Wars: Revenge of the Sith (2005)
- Star Wars GameKey (expansion) (2006)
Episode IV: A New Hope
- Star Wars (1983–88)
- Star Wars (1987)
- Star Wars: Attack on the Death Star (1991)
- Star Wars (1991–93)
- Super Star Wars (1992)
- Star Wars Arcade (1993)
- Star Wars: Trench Run (2009)
- Star Wars Arcade: Falcon Gunner (2010)
Episode V: The Empire Strikes Back
- Star Wars: The Empire Strikes Back (1982)
- Star Wars: The Empire Strikes Back (1985/88)
- Star Wars: The Empire Strikes Back (1992)
- Super Empire Strikes Back (1993)
- Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (2013)
Episode VI: Return of the Jedi
- Star Wars: Return of the Jedi – Death Star Battle (1983/84)
- Star Wars: Return of the Jedi – Ewok Adventure (unreleased)
- Star Wars: Return of the Jedi (1984/88)
- Super Return of the Jedi (1994)
- Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (2013)