Εκτός Θέματος 16: Η κριτική του κώλου και ο κώλος της Olivia Wilde - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 16: Η κριτική του κώλου και ο κώλος της Olivia Wilde

Eκτός Θέματος | 9-8-2014 |

Πάει σχεδόν ενάμισι μήνας από την δημοσίευση κριτικής από το GQ για την ταινία Third Person που έκανε πρεμιέρα πριν από περίπου ένα μήνα και στην χώρα μας. Η κριτική ανέφερε λίγο πολύ ότι η Olivia Wilde, είναι πολύ σέξυ για να παίζει μια συγγραφέα. Λίγες μέρες αργότερα, η Wilde είδε στο twitter ένα σχόλιο από ένα site, που λίγο πολύ αναπαρήγαγε με λίγο πιο εύπεπτα λόγια την κριτική.

Όπως μπορείτε να δείτε στο tweet παρακάτω ο χρήστης @Jezebel έγραψε ότι ο κώλος της Olivia Wild είναι πολύ καλός για να παίξει μια συγγραφέα. Η Wilde απάντησε με το “Kiss my smart ass”, που είπα να το αφήσω αμετάφραστο.

Πριν πω το οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να αναφέρω ότι την ταινία δεν την έχω δει, οπότε δε μπορώ να κρίνω. Η Wilde δεν με έχει εντυπωσιάσει ποτέ σαν ηθοποιός όμως το θέμα μας δεν είναι εκεί. Το θέμα μας είναι η απαράδεκτη κριτική ενός μεγάλου εντύπου που τιτλοφορείται “The Redeeming Part of Paul Haggis’s Third Person: Liam Neeson and Olivia Wilde’s Sex Scene“, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση ότι το μόνο που αποζημιώνει στην ταινία του Haggis, είναι η σκηνή σεξ που μοιράζονται η Olivia Wilde με τον Liam Neeson.

Πόσο οκ είναι λοιπόν όταν κάποιος γράφει ότι μια ταινία το μόνο καλό που είχε ήταν μία σκηνή σεξ; Πολλές είναι οι ταινίες που θα σας έρθουν το μυαλό που θα πείτε ότι το μόνο που άξιζε είναι μια σκηνή και δεν είναι  αναγκαστικά κακό μία τέτοια σκηνή να είναι μια σκηνή σεξ. Το θέμα είναι ότι όπως σας έχουμε πει πολλές φορές η θέση της γυναίκας στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Και ο κόσμος (πιθανότατα ο αντρικός πληθυσμός περισσότερο;) θέλει να βλέπει γυμνό για να δώσει την προσοχή του και το γυμνό που βλέπουμε στις ταινίες είναι γυμνό από γυναίκες ως επι το πλείστον.

Ο δε κριτικός από την άλλη πρακτικά λέει ότι το μόνο που αξίζει στην ταινία είναι ο κώλος της πρωταγωνίστριας, καθώς είναι διαφορετικό να τονίσεις την αισθητική, τον φωτισμό, την σεξουαλικότητα, τα πλάνα κλπ για μια σκηνή και άλλο το να πεις έτσι γενικά και αόριστα μου άρεσε μόνο το σεξ. Και μάλιστα δε σταματά εκεί. Μας λέει ότι η όμορφη Olivia Wilde, δεν είναι πιστευτή σαν συγγραφέας, απλά επειδή είναι όμορφη. Δηλαδή απαγορεύεται για τον κριτικό μια συγγραφέας να είναι όμορφη. Πιθανότατα ο ίδιος ο κριτικός να έγραφε πριν λίγα χρόνια ότι δεν είναι πιστευτό μία γυναίκα να είναι επιστήμονας, ή πριν κάτι αιώνες ότι πως είναι δυνατόν μια γυναίκα να ψηφίζει…

Τι είναι όμως αυτό που εξώθησε τον κριτικό που έγραψε αυτήν την κριτική και κάθε άλλο κριτικό ή δημοσιογράφο να γράψει έτσι; Αυτό που έχει κάνει κάθε μέσο έντυπο αλλά κυρίως ηλεκτρονικό να κάνει ένα κακό παιχνίδι “τηλεθέασης” ζητιανεύοντας clicks. Το ίδιο έχουμε παρατηρήσει και εδώ στο Cinefreaks. Τελευταίο παράδειγμα το 50 Shades of Grey. Ότι κείμενο ανεβάζουμε που έχει αμυδρή σχέση με γυμνό ή σεξ χτυπάει κατευθείαν τα περισσότερα clicks κάθε μέρας. Προφανώς βλέποντας τα συγκεκριμένα στατιστικά οι ιδιοκτήτες, αρχισυντάκτες, δημοσιογράφοι ή bloggers έχουν αποφασίσει να δώσουν στο κοινό αυτό που θέλει… Αν τώρα αυτό που κάνουν είναι μισογυνισμός λίγο απασχολεί μία κοινωνία με καθαρά σεξιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, ένα σινεμά που συνεχώς υποβαθμίζει τις γυναίκες και με ένα κοινό που επιδοκιμάζει αντί να καταδικάζει (αν δούμε την ποσότητα τουλάχιστον).

Βέβαια τα κακώς κείμενα της κριτικής κινηματογράφου και της δημοσιογραφίας, δεν σταματούν εκεί… Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα Ελληνικά site για τον κινηματογράφο πήγε να πλασάρει σαν αποκλειστική, μια συνέντευξη τύπου από τις Κάννες, στην οποία έτυχε να παρευρεθώ. Λίγο δύσκολο ο σκηνοθέτης να έλεγε τα ίδια πράγματα ακριβώς κατ ιδίαν σε κάποιο δημοσιογράφο με ούτε ένα κόμμα διαφορά. Στο μεταξύ οι κριτικές γίνονται σε μεγάλο βαθμό όλο και πιο κυνικές, με τους κριτικούς αντί να κρίνουν και να παρουσιάζουν τις ταινίες, να κάνουν το κομμάτι τους, γράφοντας κείμενα μόνο για να πάρουν κλικ και να αναβαθμίσουν το image τους για το πόσο μαμάτοι είναι. Πάμπολλες οι εξαιρέσεις προφανώς, αλλά γενικά για το θέμα αυτό πρέπει να γράψω ένα άλλο Εκτός Θέματος.