Οι τίτλοι αρχής είναι το ήμισυ του παντός - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι τίτλοι αρχής είναι το ήμισυ του παντός

Αφιερώματα | 2-8-2014 |

Ή αλλιώς “Εν αρχή είναι ο λόγος”, ή αλλιώς “Πάρ’ το απ’ την αρχή”, ή αλλιώς “Να τα μας αρχίσαμε“Τίτλοι αρχής” λοιπόν το θέμα μας. Και ενώ ακόμα και σήμερα οι τίτλοι αρχής μπορούν να περνάνε τελείως αδιάφορα για ορισμένους, μεγάλο μέρος του κοινού, (του γράφοντος συμπεριλαμβανομένου), με την εμφάνιση των τίτλων αρχής καταλαβαίνει ότι η ταινία θα αξίζει τον κόπο, ή θα είναι snooze fest. Δεν εννοώ σε καμία περίπτωση ότι οι τίτλοι αρχής είναι το ίδιο σημαντικοί με την ταινία. Αλλά όταν καταφέρνουν να συνδυαστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τότε είναι η καλύτερή μας.

Κάτσαμε και είδαμε πολλούς, και η αλήθεια είναι ότι διαφωνήσαμε κιόλας.

Σας παραθέτω λοιπόν ένα top 10 με τους 10 καλύτερους τίτλους αρχής, σε τυχαία σειρά, καθώς για τους λόγους του ο καθένας είναι αγαπημένος.

1.Star Wars Episode IV: A new Hope (1977)

Περιγραφή: Απόλυτο συμπαντικό σκοτάδι. Ο τίτλος “Star Wars” με κίτρινα μεγάλα γράμματα κεντράρει την οθόνη και δίνει την θέση του στο κείμενο που μας εξηγεί τι ήρθαμε να δούμε.

Λόγος: Έχει υπάρξει κάτι πιο διαχρονικό και με περισσότερες αντιγραφές; Δε νομίζω.

2.Το Κορίτσι με το Τατουάζ – Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Περιγραφή: Ξέρεις ότι είναι David Fincher. Αυτό το ξέρεις. Ξέρεις επίσης ότι θα δεις κάτι σκοτεινό. Διάφορες εικόνες, και τίτλοι αρχής που θα μπορούσαν να τιτλοφορηθούν “Οι 50 Αποχρώσεις του Μαύρου”. Θέτουν τον τόνο της ταινίας, και είναι σα να ξέρεις ότι θα δεις πρακτικά ένα βίντεο κλιπ δυόμιση ωρών. Βοηθούν βέβαια και οι Led Zeppelin.

Λόγος: Σε αγχώνει όσο πρέπει, σε ιντριγκάρει όσο χρειάζεται, και δηλώνει πως οι τίτλοι αρχής πρέπει να γίνονται έτσι.

3.Skyfall (2012)

Περιγραφή: Η Adele γράφει και τραγουδά. Ο Daniel Graig βυθίζεται. Όλα τα πλάνα δηλώνουν πτώση, και δικαιολογούν τον τίτλο της ταινίας. Αν πρέπει να αναζητήσουμε τους γονείς των καλών τίτλων αρχής, θα πρέπει το τεστ πατρότητας να δείξει όλες τις ταινίες του James.

Λόγος: Ακόμα ένα οσκαρικό κομμάτι, ίσως στην πιο σκοτεινή ταινία του πράκτορα. Το debate ήταν ανάμεσα σε αυτό, και στο Casino Royal. Αλλά αγαπάμε Skyfall.

4.Η Λάμψη – The Shining (1980)

Περιγραφή: Ο κίτρινος σκαραβαίος του Jack Nikolson τρέχει για να φτάσει στο ξενοδοχείο. Η κάμερα του Stanley, κινείται μαζί του. Άλλες φορές πιο κοντά, άλλες πιο μακριά. Άλλες φορές τον προσπερνά. Άλλες πάλι σε πανοραμικό πλάνο. Η μουσική είναι απειλητική. Οι τίτλοι για πρώτη φορά σε μπλε γραμματοσειρά.

Λόγος: Καταλαβαίνεις από την αρχή ότι κάτι δεν θα πάει καλά. Και ξέρεις ότι οι επιβάτες του αυτοκινήτου θα μπλέξουν άσχημα.

5.Pulp Fiction (1994)

Περιγραφή: Μουσικό background η δική μας Μισιρλού. Κλασσική γραμματοσειρά Ταραντίνο, και οι τίτλοι αρχής με την αισθητική και το ύφος των τίτλων τέλους.

Λόγος: Σε κάνει να θέλεις να να σηκωθείς να χορέψεις. Instant Classic.

6.Κυρίαρχος του Πολέμου – Lord Of War (2005)

Περιγραφή: Έχετε δει ποτέ το “How it’s made”, του Discovery; Είναι μία εκπομπή που σου δείχνει βιομηχανικώς πως κατασκευάζονται διάφορα πράγματα. Οι τίτλοι αρχής του Lord of War, θα μπορούσαν να είναι επεισόδιο της εκπομπής για το πως κατασκευάζονται οι σφαίρες. Από την πρώτη ύλη στο εργοστάσιο, μέχρι την θανατηφόρο χρήση της σφαίρας και τον θάνατο ενός παιδιού, βλέπουμε την πορεία της, αλλά από την οπτική γωνία της σφαίρας.

Λόγος: Πρωτότυπο μέχρι αηδίας, και ενδιαφέρον μέχρι κολλήματος.

7.Άνθρωπος στο Φεγγάρι – Man on the Moon (1999)

Περιγραφή: Η ταινία είναι βιογραφία του Andy Kaufman, ενός από τους πιο εκκεντρικούς κωμικούς της Αμερικής, ο οποίος λάτρευε να παίζει με το κοινό. Οι τίτλοι αρχής είναι ακριβώς αυτό. Πρακτικά είναι οι τίτλοι τέλους.

Λόγος: Αξεπέραστος Jim Carrey, ασπρόμαυρο πλάνο, και τίτλοι που ή θα λατρέψεις, ή θα μισήσεις. Ακριβώς δηλαδή όπως ήταν και ο Andy όσο ζούσε.

8.Zombieland (2009)

Περιγραφή: Είναι κωμωδία; Είναι θρίλερ; Είναι ακόμα μία ταινία με ζόμπι; Δεν ξέρεις. Και οι τίτλοι αρχής δεν βοηθούν. Slow Motion όλο, με μπόλικη δόση splatter, με σκηνές που διαδέχονται η μία την άλλη, με απλούς ανθρώπους που εύχεσαι να γλυτώσουν, αλλά ξέρεις ότι αποκλείεται.

Λόγος: Τα πλάνα μπορεί να είναι γεμάτα νεκροζώντανα πλάσματα, αλλά είναι υπέροχα, και καθορίζουν πολύ καλά το τι θα δεις.

9.Δωμάτιο Πανικού – Panic Room (2002)

Περιγραφή: Οι τίτλοι είναι ένα με την πόλη. Ο αντικατροπτρισμός τους βρίσκεται πάνω στο κτίρια. Οι σκιές τους συνυπάρχουν με το περιβάλλον, και πρακτικά αποτελούν μέρος της πόλης.

Λόγος: Είναι περίεργο ομολογουμένως, αλλά για κάποιο λόγο, σε κάνει να μην αισθάνεσαι ασφαλής, και ολόκληρο το κλίμα της πόλης μετατρέπεται σε κάτι κλειστοφοβικό όσο και το ίδιο το δωμάτιο.

10. Η Τριλογία της Απόκλισης: Οι Διαφορετικοί – Divergent (2014)

Περιγραφή: Αόρατοι κύβοι θέτουν σε κίνηση τους τίτλους, από κίτρινο σε λευκό, και καταλήγουν να μας δείξουν ένα κατεστραμμένο Σικάγο.

Λόγος: Less is more.

Ποιους ξεχάσαμε; Οι δικοί σας αγαπημένοι;

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , ,