Ο Roman Polanski, έξω από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Roman Polanski, έξω από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο

Ειδήσεις | 14-8-2014 |

Ή αλλιώς αν η ζωή του ήταν ταινία θα λεγόταν “Αμφιλεγόμενες Καταστάσεις”.

Ο Roman Polanski ακύρωσε την επίσκεψή του για το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο, στο οποίο υποτίθεται ότι θα παρελάμβανε ένα τιμητικό βραβείο, θα δίδασκε ένα κινηματογραφικό εργαστήριο, και θα συμμετείχε και στην προβολή της τελευταίας  του ταινίας, “Venus in Fur.”

Ο νικητής του όσκαρ σκηνοθεσίας για τον “Πιανίστα”, θεωρείται φυγάς από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ από το 1977, όταν και καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου και πλέον, στα 80 του, ζει μόνιμα στο Παρίσι.

Ο Polanski θα δίδασκε μαθήματα σκηνοθεσίας στα πλαίσια των εργασιών του Φεστιβάλ. Ο Carlo Chatrian, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, έχει δεχτεί τον τελευταίο καιρό αυστηρότατη κριτική από τον τύπο και τις τοπικές αρχές, σχετικά με την ανάμειξη του σκηνοθέτη. Την Τρίτη ο Chatrian δήλωσε “βαθύτατα στεναχωρημένος” με τη νέα που ήθελαν τον Polanski να μην συμμετέχει και ενοχλημένος με το γεγονός ότι πολλοί ξεπέρασαν τα όρια με απαράδεκτες προσωπικές επιθέσεις:”Είμαι στεναχωρημένος επειδή όσοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ επιθυμούσαν διακαώς να γνωρίσουν έναν ασυνήθιστο καλλιτέχνη. Στεναχωριέμαι γιατί το ύφος του φεστιβάλ που το ήθελε σαν χώρο συζήτησης και ανάπτυξης απόψεων, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα.”

Σε επιστολή του ο Polansi δηλώνει:”Αγαπητοί φίλοι, συγνώμη που σας ανακοινώνω ότι σκεπτόμενος το μέγεθος της έντασης και της αντιπαράθεσης που προκάλεσε η ενδεχόμενη επίσκεψή μου στο Φεστιβάλ, σε πολλούς, σέβομαι την γνώμη τους, αλλά με βαριά καρδιά πρέπει να την ακυρώσω. Είμαι βαθύτατα στεναχωρημένος που σας απογοητεύω.”

Σε απάντηση το Φεστιβάλ αποκρίθηκε συμπληρώνοντας:”Το κοινό έχασε μία σημαντική ευκαιρία για να εμπλουτίσει την κουλτούρα του. Αλλά το φεστιβάλ θα διατηρήσει την αφοσίωσή του στην αρχή της ελεύθερης και αδέσμευτης καλλιτεχνικής έκφρασης.”

Διαβάστε περισσότερα για: ,