Ο Ridley Scott προσπαθεί να δικαιολογήσει το "λευκό" cast, του Exodus - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Ridley Scott προσπαθεί να δικαιολογήσει το “λευκό” cast, του Exodus

Ειδήσεις | 29-8-2014 |

Προσέξτε με τώρα. Κανονικά το να επιλέγει ο Ridley Scott, Christian Bale και Joel Edgerton για πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινία του, όσο να πεις προκαλεί έναν ενθουσιασμό. Αλλά από ό,τι φαίνεται οι επιλογές του κατάφεραν να κάνουν κάποιους να αμφισβητήσουν τις προθέσεις του.

Η ταινία μιλάει για Αιγύπτιους. Και κάτι περίεργο συμβαίνει με το cast του Exodus. Όπως πολλοί έσπευσαν να επισημάνουν, το cast απαρτίζεται από Καυκάσιους, και οι ελάχιστοι μαύροι του cast, παίζουν άτομα χαμηλότερης κοινωνικής τάξης ή κακοποιούς.

Τελικά ο σκηνοθέτης αποφάσισε να απαντήσει:”Η Αίγυπτος, όπως και τώρα, αποτελεί συνδυασμό από κουλτούρες, σαν αποτέλεσμα του συνδυασμού Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Δώσαμε ρόλους σε ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων για να προβάλουμε την διαφορετικότητα στην κουλτούρα, από Ιρανούς, σε Ισπανόφωνους, σε Άραβες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με την εθνικότητα των Αιγυπτίων, και συζητήσαμε πολύ σχετικά με το πως μπορούμε να αντιπροσωπεύσουμε αυτήν την κουλτούρα.”

Το cast όμως απαρτίζεται κυρίως από Αυστραλούς, Αμερικανούς και Βρετανούς ηθοποιούς. Αίσθηση έχει προκαλέσει σε πολλούς ότι αυτή η δήλωση του σκηνοθέτη έρχεται ακριβώς μετά τις προηγούμενες δηλώσεις σχετικά με το ότι ο Μωυσής και ο Ραμσής είναι “πραγματικοί” άνθρωποι, και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το “Exodus”, δεν είναι φανταστική ιστορία. Αυτά εξόργισαν ακόμα περισσότερο τους επικριτές των επιλογών του cast.

Και τα γεγονότα είναι εναντίον του. Από τα 7 βασικά μέλη των ηθοποιών που φαίνονται στην επίσημη σελίδα της ταινίας στο facebook, όλοι είναι λευκοί. Οι άλλοι 2, δηλαδή οι Ben Kingsley και Indira Varma, είναι “ημί-λευκοι”. Την ίδια στιγμή στην σελίδα της ταινίας στο Imdb, οι μαύροι ηθοποιοί σημειώνονται ως: Αιγύπτιος Κλέφτης, Αιγύπτιος πολίτης χαμηλής τάξης, Εκτελεστής, Υπηρέτης του Ραμσή.

Και ακόμα μία φορά μία ταινία αποτελεί την αιτία ώστε το Hollywood να κατηγορηθεί ότι βρίσκει δικαιολογίες για να μην προσλαμβάνει έγχρωμους. Οι κινηματογραφιστές και τα στούντιο θεωρούν ότι το κοινό παγκοσμίως δύσκολα θα ταυτιστεί με μη-λευκά πρόσωπα, ή ότι θα υπάρχουν ιστορικές ανακρίβειες.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα.

Όπως και να έχει, το “Exodus: Gods and Kings” κάνει πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,