Ο Martin Scorsese, υπερασπίζεται το "φιλμ" - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Martin Scorsese, υπερασπίζεται το “φιλμ”

Απόψεις, Ειδήσεις | 5-8-2014 |

“Το φιλμ είναι ο καλύτερος και διαχρονικότερος τρόπος να διατηρηθούν οι ταινίες”, δηλώνει ο οσκαρικός σκηνοθέτης.

Αποκαλώντας την απόφαση της Kodak να συνεχίσει την παραγωγή φιλμ, σαν θετική, ο Scorsese δήλωσε: “Η βιομηχανία μας, οι σκηνοθέτες μας, υπερασπίστηκαν την Kodak, γιατί ξέρουμε πως δεν μπορούμε να τους χάσουμε, όπως έχουμε χάσει και άλλες σταθερές μέσα στα χρόνια.”

Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία αποκάλυψε τα σχέδια της σχετικά με την συνέχιση της παραγωγής φιλμ αφού πρώτα έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της με σκηνοθέτες όπως οι J.J. Abrams και Christopher Nolan, για τους οποίους θα δημιουργηθούν νέας τεχνολογίας φιλμ.

Ο σκηνοθέτης συνεχίζει: “Έχουμε πολλά ονόματα για αυτό που κάνουμε – σινεμά, ταινίες, εικόνες κίνησης (motion pictures), και φιλμς. Μας λένε σκηνοθέτες, αλλά μας λένε και κινηματογραφιστές (filmmakers). Δεν προτείνω να αγνοήσουμε το προφανές. Το HD δεν έρχεται, είναι εδώ. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά: οι κάμερες είναι ελαφρύτερες, είναι ευκολότερο να κάνεις λήψεις τη νύχτα, έχουμε πολλά περισσότερα μέσα στην διάθεσή μας να αλλάξουμε και να καλυτερέψουμε την εικόνα. Και οι κάμερες είναι φθηνότερες. Οι ταινίες μπορούν να γίνουν πλέον με πολύ λίγα λεφτά. Όσοι από εμάς γυρίζουν ακόμα σε φιλμ, ολοκληρώνουν σε HD, και οι ταινίες μας προβάλλονται σε HD. Οπότε μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το μέλλον είναι εδώ, ότι το φιλμ είναι ημιτελές και δύσκολο να μεταφερθεί και φθείρεται, ότι είναι καιρός να αποχαιρετήσουμε το παρελθόν, και είναι εύκολο να το κάνουμε.” 

Και συμπληρώνει: “Το φιλμ είναι μία μορφή τέχνης, και οι νέοι άνθρωποι που καθοδηγούνται στο να κάνουν ταινίες, πρέπει να έχουν πρόσβαση στα υλικά που δημιουργήθηκε η τέχνη. Ονειρεύεται κανείς να πει στους νέους ζωγράφους ότι πρέπει να πετάξουν μπογιές και καμβάδες επειδή το ipad είναι ελαφρύτερο; Βεβαίως και όχι. Στην ιστορία του σινεμά, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό δεν έχει χρησιμοποιήσει φιλμ. Ό,τι τραβάμε σε HD, είναι μία προσπάθεια να πετύχουμε το αποτέλεσμα του φιλμ. Ακόμα και τώρα η παλέτα του φιλμ είναι μεγαλύτερη από αυτήν του HD.” 

Εξαιρεί όμως και την τεχνολογία του: “Είναι το μόνο υλικό που μπορεί να διατηρηθεί για έναν αιώνα χωρίς να πρέπει να αλλάξει μέσο, καθώς τα ψηφιακά μέσα δεν ξέρουμε πόσο θα διατηρηθούν χωρίς να μετατραπούν.”

Εμείς μαζί του…

Διαβάστε περισσότερα για: