Τι τρέχει με τη λογοκλοπή στο Hollywood; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τι τρέχει με τη λογοκλοπή στο Hollywood;

Στο Φουαγιέ | 11-8-2014 |

Το να ακούγονται ψίθυροι σχετικά με το σενάριο ταινιών ή τους διαλόγους ως προς το κατά πόσο αποτελούν έμπνευση εκείνου, που ισχυρίζεται πως είναι δημιουργός τους, ή όχι είναι κάτι που ξεκινά από τις απαρχές του κινηματογράφου, για να μην πω γενικότερα της τέχνης της δημιουργίας. Τις τελευταίες ημέρες όμως έχει ξεσπάσει θύελλα για μια από τις ομολογουμένως καλύτερες σειρές όλων των εποχών, σίγουρα καλύτερης της χρονιάς, το True Detective, με τον δημιουργό της Nic Pizzolatto να κατηγορείται για λογοκλοπή.

Συγκεκριμένα ο Jon Padgett κατηγόρησε τον Pizzolatto, πως οι μονόλογοι του χαρακτήρα του Rast Cohle, που υποδύεται ο Matthew McConaughey, ήταν ξεσηκωμένοι από το βιβλίο του συγγραφέα ιστοριών τρόμου Thomas Ligotti “The Conspiracy Against the Human Race”. Όχι απλά εμπνευσμένοι, άλλα ουσιαστικά αντιγραμμένοι. Διαβάστε τις παρακάτω σειρές για να κάνετε την σύγκριση και μόνοι σας (με πλάγια γράμματα οι αντίστοιχες φράσεις στο βιβλίο του Ligotti:

COHLE: We became too self-aware. Nature created an aspect of nature separate from itself. We are creatures that should not exist by natural law.

“We know that nature has veered into the supernatural by fabricating a creature that cannot and should not exist by natural law, and yet does.” (CATHR, p.111)

COHLE: And other times I thought I was seeing straight into the true heart of things.

“…horrible ‘inner Truth’ of things.” (CATHR on Conrad’s “Heart of Darkness”, p. 108)

COHLE: So my daughter, she spared me from the sin of being a father.

“…non-coital existence…the surest path to redemption for the sin of being congregants of this world.”(CATHR, p. 34)

Εξ ορισμού λοιπόν ο Pizzolatto αντέγραψε τον Ligotti. Γιατί λογοκλοπή δεν είναι μόνο η πιστή αντιγραφή ενός κειμένου ή έργου γενικότερα, άλλα και η παράφραση του. Ο Pizzolatto βέβαια δεν αρνήθηκε ότι εμπνεύστηκε από το συγκεκριμένο βιβλίο και πως οι αναφορές αυτές έγιναν για να τιμήσει τον Ligotti. Και εδώ αρχίζει η συζήτηση: είναι παράνομο; Κι αν είναι παράνομο, είναι ηθικό;

Στις περισσότερες δημοσιεύσεις, που μπορεί να βρείτε στο Internet για το θέμα, ο συντάκτης αποφαίνεται για το αν ο Pizzolatto ή ο Padgett έχει δίκιο, ανάλογα με το πόσο του άρεσε η σειρά. Θα κάνω λοιπόν μια προσπάθεια να αφήσω στην άκρη το ότι η πρώτη σεζόν του True Detective βρίσκεται στο προσωπικό μου Top 5 τηλεοπτικών σειρών και να δω τα πράγματα πιο ψύχραιμα.

Έστω ότι έχω διαβάσει το βιβλίο του Ligotti, μου άρεσε και έχω σημειώσει κάμποσες ατάκες από εκεί μέσα. Επίσης έστω ότι ζω σε ένα περιβάλλον (οικογένεια, φίλοι, συνεργάτες) που δεν έχουν σχέση με τη λογοτεχνία ή έστω το συγκεκριμένο τύπο λογοτεχνίας. Θα μπορούσα άνετα στις συζητήσεις μας να μιλάω σαν τον Rast της σειράς, να τους εντυπωσιάζω ή να τους φρικάρω. Ή, μιας που δεν έχω διαβάσει το βιβλίο άλλα έχω δει τη σειρά, θα μπορούσα να ξεσηκώσω τις ατάκες τους Ραστ και να υιοθετήσω την κοσμοθεωρία του στις δικές μου συζητήσεις.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, όλα όσα λέμε ή πιστεύουμε κάπου τα έχουμε δει, κάπου τα έχουμε διαβάσει, κάποιον ακούσαμε να τα λέει. Συμφωνήσαμε μαζί του, τα εντάξαμε στη δική μας αντίληψη και τα ανασύρουμε από αυτήν αν χρειαστεί. Προσωπικά δεν ξέρω κανέναν άνθρωπο, που να μιλά φιλοσοφικά και να μην μου παραφράζει ουσιαστικά άλλους. Σκεφτείτε το. Ανατρέξτε στους φίλους σας ή στον ίδιο σας τον εαυτό, πόσες φορές στις συζητήσεις σας δεν επιστρατεύετε επιχειρήματα ή σκέψεις, που “ανήκουν” σε άλλους. Οι απόψεις κάθε ανθρώπου είναι μια τεράστια λογοκλοπή, ένα κράμα απόψεων και σκέψεων που κάπου, κάπως, κάποτε έχει έρθει σε επαφή με αυτές.

Ο Rast, σαν χαρακτήρας, θα μπορούσε να έχει ξεσηκώσει με αυτόν τον τρόπο ατάκες του Ligotti; Αν είχαμε τη δυνατότητα να ψάξουμε στα συρτάρια του θα βρίσκαμε ένα αντίτυπο του “The Conspiracy against the Human Race”. Όχι. Η ιστορία του True Detective ξεκινά το 1995 και το βιβλίο εκδόθηκε το 2010, σεναριακά δεν στέκει, και άλλωστε ποτέ δεν το ισχυρίστηκε αυτό και ο ίδιος ο Pizzolatto.

Τα παραπάνω τα έγραψα γιατί θεωρώ πως οι φιλοσοφικές απόψεις δεν μπορεί να έχουν πνευματική ιδιοκτησία. Φανταστείτε να κατηγορούσε ο Πλάτωνας κάποιον για λογοκλοπή. Ή σε πόσους χαρακτήρες μπορούμε να εντοπίσουμε χαρακτηριστικά του Νίτσε.

Επίσης θα πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν υπάρχει παρθενογέννεση στο σινεμά, την τηλεόραση, στους σύγχρονους δημιουργούς γενικότερα. Ακόμα και ο Jo Nesbo, o αγαπημένος μου σύγχρονος συγγραφέας αστυνομικού, το παραδέχεται πως για τα βιβλία του αντλεί στοιχεία από δικούς του αγαπημένους δημιουργούς.

Το θέμα είναι αν δανείζεσαι στοιχεία, να το κάνεις σωστά. Είναι αναμφισβήτητο, πλέον, πως ο Nic Pizzolatto δανείστηκε πάρα πολλά στοιχεία από τον Thomas Logetti. Απλά δεν το έκανε διακριτικά και με τον σωστό τρόπο…

Διαβάστε περισσότερα για: , ,