Κινηματογραφικός Μεσαίωνας στη φεστιβαλική Κίνα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Κινηματογραφικός Μεσαίωνας στη φεστιβαλική Κίνα

Ειδήσεις | 26-8-2014 |

Η Κίνα απαγόρευσε την προγραμματισμένη για τις 23 Αυγούστου έναρξη ανεξάρτητου φεστιβάλ κινηματογράφου. Οι αρχές απέσπασαν έγγραφα και ταινίες από τους διοργανωτές του Ανεξάρτητου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου με τη δικαιολογία ότι ίσως περιείχαν επικριτικά σχόλια ή εξέφραζαν αρνητικές απόψεις για το Κομμουνιστικό Κόμμα και τις πολιτικές μεθόδους του. 

Οι ανεξάρτητοι κινηματογραφιστές βρίσκονταν σε χρόνια διαμάχη με την κινεζική κυβέρνηση αλλά τώρα φαίνεται ότι χειροτέρεψε η κατάσταση. “Τα τελευταία χρόνια, όποτε μας ανάγκασαν να ακυρώσουμε το φεστιβάλ, απλώς το πήγαμε σε άλλα μέρη ή καθυστερήσαμε τις προβολές” δήλωσε ο Li Xianting, σινεκριτικός και ιδρυτής του “Li Xianting Film Fund”. “Ωστόσο φέτος, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τέτοιες συνθήκες το φεστιβάλ. Είναι προφανώς παράνομα όσα γίνονται” ολοκλήρωσε.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Wang Hongwei, ήταν μεταξύ αυτών που προσήγαγε η αστυνομία, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, σύμφωνα με ποστ υποστηρικτών του στο τουίτερ. Ο Li δήλωσε ότι δέχονταν πιέσεις για να ακυρώσουν τη διοργάνωση τις περασμένες εβδομάδες. Μάλιστα η κυβερνητική υπηρεσία ασφαλείας είχε τον Li υπό παρακολούθηση. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου 12 άντρες, ισχυριζόμενοι ότι είναι χωρικοί, έκλεισαν τη μία από τις εισόδους προς  το χώρο διενέργειας του φεστιβάλ σ’ ένα προάστιο του Πεκίνου. Απέτρεψαν από την είσοδο περίπου 30 σκηνοθέτες και μέλη του κοινού, εμποδίζοντας ταυτόχρονα δημοσιογράφους να τραβήξουν βίντεο ή φωτογραφίες από τη σκηνή

“Το κοινό των ταινιών μου είναι ήδη μικρό, ίσως γιατί κάνω ιστορικά ντοκιμαντέρ”, σχολίασε ο Hu Jie. “Αν ένα από τα ήδη σπάνια φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως αυτό του Πεκίνου, κλείσει, τότε εμείς οι ανεξάρτητοι κινηματογραφιστές θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης” μας διαβεβαίωσε.