Πόσο αποδεκτοί είναι οι Ισπανόφωνοι καλλιτέχνες στο Hollywood; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πόσο αποδεκτοί είναι οι Ισπανόφωνοι καλλιτέχνες στο Hollywood;

Ειδήσεις | 5-8-2014 |

Είναι αλήθεια πως η μεγάλη βιομηχανία του Hollywood έχει αγκαλιάσει τα τελευταία χρόνια, αρκετούς ηθοποιούς και συντελεστές, που δεν είναι μόνο λευκοί. Οι έγχρωμοι πληθυσμοί, και κυριότερα οι αφρο-αμερικανοί έχουν ανέλθει στις παραγωγές και μάλιστα με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα κοινωνικής αποδοχής. Τι συμβαίνει όμως με τους ισπανόφωνους πληθυσμούς; Σίγουρα έχουμε συναντήσει αρκετές φορές σε ταινίες και σειρές ηθοποιούς που κατάγονται ή έχουν γεννηθεί στην Νότια Αμερική. Πόσο προβάλλονται όμως άραγε αυτοί οι καλλιτέχνες;

Το ακριβές ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται αυτή την στιγμή στην αμερικανική βιομηχανία, προσπάθησε μέσα από έρευνα να υπολογίσει η ομάδα του Annenberg School, Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Ποσοστό Ισπανόφωνων καλλιτεχνών στο Hollywood:

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στα έτη 2007 με 2013. Από τους 3.932 χαρακτήρες που βρίσκονται σε 100 ταινίες της προηγούμενης χρονιάς, μόνο το 5% ήταν Ισπανόφωνοι. Το ίδιο αποτέλεσμα βγήκε και το 2008, παρ’ ότι ο συνολικός πληθυσμός των Ισπανόφωνων έχει ανέλθει από το 2013 στο 17,1%.

Σε αντίθεση, την ίδια στιγμή, οι Αφρο-αμερικανοί καταλαμβάνουν το 14,1% των χαρακτήρων σε ταινίες, ενώ το πόσο του συνολικού πληθυσμού των Αφρο-αμερικανών κυμαίνεται στο 13,2%.

Ο επικεφαλής της έρευνας του πανεπιστημίου, Professor Stacy L. Smith, τόνισε:

«Το 2013 ήταν η χρονιά που αποδεικνύεται πως υπάρχει αρκετή δημοτικότητα ανάμεσα στους μαύρους χαρακτήρες, όμως ουσιαστικά στην έρευνα που κάναμε για τα τελευταία έξι χρόνια, δεν φαίνεται αισθητή διαφορά στην παρουσίαση των χαρακτήρων που δεν εκπροσωπούνται τόσο πολύ.»

Η έρευνα έδειξε επίσης, ό,τι οι Ισπανόφωνοι χαρακτήρες στο Hollywood και συγκεκριμένα οι γυναίκες αναδεικνύουν τα κάλη τους κατά το 37,5%, ενώ και οι άνδρες εμφανίζονται με σέξι ρούχα ή ημίγυμνοι κατά το 16,5%.

Ο Πορτορικανός και γεννημένος στο Μπρούκλιν ηθοποιός Esai Morales βρέθηκε σύμφωνος με τα αποτελέσματα της έρευνας και δήλωσε στο Daily News:

«Δυστυχώς δεν εκπλήσσομαι καθόλου, αφού αυτό το φαινόμενο τελευταία αρκετά συχνά. Η δυσκολία της περίπτωσης έγκειται στην προσαρμογή. Όταν ξέρεις πως θα βγει μια ταινία με τον De Niro ή τον Pacino, είσαι σίγουρος πως είναι αμερικανική. Αν δεις όμως στους πρωταγωνιστές ένα επώνυμο όπως, Nunez ή Vasquez, ο κόσμος θα σκεφτεί πως η ταινία είναι ξενόγλωσση και ότι θα χρειαστεί υποτίτλους. Είναι μια νοοτροπία που έχει ακολουθηθεί στο Hollywood και έχει να κάνει με κατηγορίες που μπορεί εύκολα ο κόσμος εύκολα να αναγνωρίσει.»

Ισπανόφωνοι καλλιτέχνες που συναντήσαμε πρόσφατα σε ταινίες:

Zoe Saldana στο Star Trek Into Darkness
Michelle Rodriguez στο Fast and Furious 6

Βραβευμένοι ισπανόφωνοι και έγχρωμοι σκηνοθέτες για το 2013:

Ο Μεξικανός Alfonso Cuaron για το Gravity
Ο Αφρο-Αμερικανός Steve McQueen για το 12 Years a Slave

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , , , , , , , ,