Η Βρετανία σκοπεύει να αλλάξει το σινεμά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Βρετανία σκοπεύει να αλλάξει το σινεμά

Ειδήσεις | 2-8-2014 |

Και πως θα το πετύχει αυτό; Αλλάζοντας τις επιχορηγήσεις για της ταινίες που χρηματοδοτούνται από το Βρετανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο, ή προς χάριν συντομίας BFI. Κάθε παραγωγή θα πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις, ώστε να αντικατοπτρίζει την διαφορετικότητα της Βρετανικής κοινωνίας και στον κινηματογράφο.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται πια “The Three Ticks”, για τις τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι παραγωγές πριν ζητήσουν επιχορήγηση από το BFI. Η διαδικασία αυτή θα συμβεί και με την υποστήριξη του σωματείου σκηνοθετών της Μεγάλης Βρετανίας, με ισχύ από πρώτη Σεπτεμβρίου 2014, και θα αφορά ταινίες που θέλουν να περάσουν σε στάδιο παραγωγής μέχρι και τον Ιούλιο του 2015.

Τα “Τρία τικ”, περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Διαφορετικότητα Μπροστά από τις κάμερες: Ποικίλες θέμα, τουλάχιστον ένας κεντρικός χαρακτήρας ο οποίος προβάλει θετικά την διαφορετικότητα, τουλάχιστον το 30% των δευτερευόντων χαρακτήρων να προβάλλουν θετικά την διαφορετικότητα.

2. Διαφορετικότητα Πίσω από τις κάμερες: Σημαντικά στελέχη (σκηνοθέτης, σεναριογράφος, μουσικός, φωτογράφος) υπέρμαχοι της διαφορετικότητας, τουλάχιστον 2 από τους Διευθυντές κάποιου σκέλους της παραγωγής ίδιας λογικής, και συντελεστές συνεργείου.

3. Δημιουργία ευκαιριών: Πληρωτέες θέσεις εκπαίδευσης και δουλειάς που προάγουν την κοινωνικότητα.

Με τον όρο διαφορετικότητα, μην πάει το μυαλό σας μόνο στην σεξουαλική προτίμηση, αλλά το εύρος του BFΙ, είναι πολύ μεγαλύτερο. Αφορά την διαφορετικότητα στην εθνικότητα, την σωματική ικανότητα, το φύλο και την οικονομική κατάσταση.

Το σημαντικό όμως είναι ότι το BFI, ξέρει ήδη ότι και οι τρεις προϋποθέσεις είναι αρκετά δύσκολο να υποστηριχθούν από όλες τις παραγωγές, και για αυτό υποχρεώνει κάθε παραγωγή που θα ζητήσει επιχορήγηση να πληρεί τουλάχιστον 2 από αυτές, με τις παραγωγές να έχουν την διακριτική ευχέρεια για το ποιες θα είναι αυτές.

Επίσης την ίδια μορφή χορήγησης θα έχουν και παραγωγές που αφορούν τηλεοπτικές παραγωγές, είτε σειρές είτε εκπομπές, και βιντεοπαιχίδια.

Σε περίπτωση που κάποια παραγωγή καταθέσει project, που πληρεί και τις 3 προϋποθέσεις, τότε ανεξάρτητα από το αν θα κερδίσει ή όχι την επιχορήγηση, θα επιβραβεύεται με ένα πόσον, εκτός επιχορήγησης.

Ένα πολύ ενδιαφέρον βήμα, το οποία και άλλες χώρες σκοπεύουν να υιοθετήσουν, όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Διαβάστε περισσότερα για: