Είναι ανθρωπισμός! Όχι αντισημιτισμός - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Είναι ανθρωπισμός! Όχι αντισημιτισμός

Στο Φουαγιέ | 1-8-2014 |

Σε πολύ σημαντικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα οι άνθρωποι της Τέχνης  σε όλο τον κόσμο έχουν γενικά μια κοινή στάση (τουλάχιστον σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό τους), όπως αυτό φαίνεται από δηλώσεις και συνεντεύξεις τους. Ωστόσο στο θέμα της Γάζας δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων. Για την ακρίβεια, υπάρχουν δύο πλευρές, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, που έχουν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος. Και νομίζω πως είναι εύκολο να μαντέψει κανείς, ποιος υποστηρίζει τι…

Οι Ευρωπαίοι καταδικάζουν την γενοκτονία στη Γάζα, μιλούν για έναν επεκτατικό πόλεμο εξόντωσης των Παλαιστινίων,  ενώ οι Αμερικανοί δείχνουν προστατευτικοί απέναντι στο Ισραήλ, εκφράζοντας απλά μια ανησυχία για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται…

Είναι χαρακτηριστική η κίνηση των Ισπανών ηθοποιών και σκηνοθετών, που με επιστολή τους καταδικάζουν τα όσα γίνονται στην Παλαιστίνη. Η επιστολή αυτή δεν ήταν η πρώτη… Τον Μάη ο Roger Waters και ο Nick Mason των Pink Floyd έστειλαν επιστολή στους Rolling Stones, ζητώντας τους να μην πραγματοποιήσουν την επικείμενη εμφάνιση του στο Ισραήλ, αφού αυτή θα ήταν ένα ακόμα βέλος στη φαρέτρα της προπαγάνδας της χώρας. Για την ιστορία, οι Rolling Stones τους αγνόησαν και το κοινό στο Τελ Αβίβ ενθουσιάστηκε όταν άκουσε τον Mick Jagger να μιλά Εβραϊκά.

Στην επιστολή των Ισπανών υπήρξε απάντηση από τον Πρόεδρο της Εβραϊκής Επιτροπής στην Ευρώπη Moshe Kantor, που θεωρεί την επιστολή επίθεση σε μια δημοκρατία που αμύνεται απέναντι σε τρομοκράτες και συμβουλεύει τους Ισπανούς καλλιτέχνες αντί να ασχολούνται με το Ισραήλ, να ασχοληθούν με την αύξηση του αντισημιτισμού στη χώρα τους. Χρησιμοποιεί δηλαδή την κλασσική τακτική άμυνας απέναντι στην εγκληματική πολιτική του: την ανάγει σε αντισημιτισμό!

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ραβίνος Marvin Hier, του Κέντρου Wiesenthal, που υποστηρίζουν πολύ μεγάλα ονόματα του Hollywood: “Αν το Ισραήλ εμπλακεί σε έναν πόλεμο” λέει “ο κόσμος το διαχειρίζεται διαφορετικά απ’ ότι αν εμπλεκόταν οποιοδήποτε άλλο έθνος. Αυτό συμβαίνει λόγω προκατάληψης και αντισημιτισμού!” Διερωτάται επίσης ποια θα ήταν η αντίδραση του Πενταγώνου αν οι ΗΠΑ δεχόταν επίθεση 4000 πυραύλων ή των Ισπανών αν δεχόταν επίθεση με πυραύλους η Μαδρίτη ή η Βαρκελώνη.

Ωστόσο μιλάμε για κοινή λογική… απάντηση στον Hier είναι πως το Ισραήλ προστατεύεται ήδη από την αντιπυραυλική ασπίδα (δωράκι των ΗΠΑ). Πως έχει εμπλακεί σε έναν άνισο πόλεμο, που εμφανέστατα έχει ως στόχο να εξαλείψει την Παλαιστίνη.

Το έθεσε πολύ εύστοχα ο Jon Snow, παρουσιαστής του Καναλιού 4, στα όσα είπε όταν γύρισε από τη Γάζα. Μιλάμε για μια περιοχή με μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων της τα 17 χρόνια. Είναι μια περιοχή γεμάτη παιδιά. Όταν βομβαρδίζεις τη Γάζα γνωρίζεις, πως θα σκοτώσεις παιδιά, το κάνεις εν γνώσει σου.

Το να σε εξοργίζει η εγκληματική πολιτική του Ισραήλ δεν είναι αντισημιτισμός! Η αναγωγή της αντίθετης άποψης σε αντισημιτισμό (κατά το “αν δεν είστε μαζί μας, είστε εναντίον μας”, φράση που κατά καιρούς ματώνει τα χέρια του ανθρώπινου είδους) είναι το ίδιο αποτελεσματική για το Ισραήλ με την αντιπυραυλική του ασπίδα.

Η πολιτική και η κουλτούρα της Αμερικανικής κοινωνίας έχει ποτιστεί σε βάθος δεκαετιών με την συμπάθεια απέναντι στο Ισραήλ. Στα σχόλια των Αμερικανών σταρ διακρίνεται η ανησυχία μήπως μια λέξη, μια φράση προσβάλλει. Αυτή η κουλτούρα θρέφει και την πολιτική των ΗΠΑ και αντίστοιχα η πολιτική των ΗΠΑ θρέφει την κουλτούρα της κάνοντας την τον πιο δυνατό σύμμαχο του Ισραήλ, που φυσικά δεν εξυπηρετεί μόνο τα συναισθήματα των Αμερικανών άλλα και τη στρατηγική τους στην περιοχή.

Ακόμα και η απραγία του ΟΗΕ δεν μπορεί να έχει καμία άλλη εξήγηση, πέρα από αυτή τη συμμαχία και τον τρόπο που δομείται και λειτουργεί ο Οργανισμός. Με το Ισραήλ να έχει στο πλευρό του τις ΗΠΑ, η αντίδραση του ΟΗΕ θα περιορίζεται σε κάτι σαν κι αυτό…

Ας συνεχίζουμε να μιλάμε λοιπόν. Να κρίνουμε. Να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Να βρεθούμε απέναντι στη θηριωδία, στις δολοφονίες μικρών παιδιών, στη γενοκτονία.

Αυτή η στάση, δεν δηλώνει ούτε υποστήριξη στην τρομοκρατία, ούτε αντισημιτισμό.

Δηλώνει ανθρωπισμό και προς το παρόν είναι η μόνη ελπίδα των παιδιών στη Γάζα.

 

Διαβάστε περισσότερα για: , ,