Το "Half of a Yellow Sun", ξεπέρασε τη λογοκρισία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το “Half of a Yellow Sun”, ξεπέρασε τη λογοκρισία

Ειδήσεις | 8-7-2014 |

Διότι δεν θα έπρεπε να σας φαίνεται παράξενο ότι υπάρχουν πολλές χώρες του εξωτερικού στις οποίες η λογοκρισία ταινιών είναι μία καθημερινότητα.

Η Νιγηρία, λοιπόν, μία από τις χώρες όπου η λογοκρισία αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά, έδωσε το πράσινο φως στο “Half of a Yellow Sun” στις 4 Ιουλίου, δύο μήνες αφότου η ταινία σταμάτησε να κυκλοφορεί για να ελεγχθεί.

Το Συμβούλιο Λογοκρισίας για Ταινίες και Βίντεο της Νιγηρίας, δεν θέλησε να κάνει σχόλιο σχετικά με την διανομή της ταινίας στη χώρα, αλλά ξεκαθάρισε την κατάσταση και αφήνει την ταινία να διανεμηθεί σε όλη την χώρα.

Η ταινία είναι διασκευή της ομώνυμης διεθνούς νουβέλας της Νιγηριανής Chimamanda Ngozi Adichie, η οποία τοποθετείται στα 1960 και στους εμφυλίους πολέμους που μάστιζαν την Δυτική Αφρική.

Ο πόλεμος, αποτέλεσμα του οποίου ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο νεκροί, συνεχίζει να είναι ένα ευαίσθητο θέμα στη Νιγηρία. Γράφοντας για την ιστοσελίδα του New Yorker τον Μάιο, η Adichie άσκησε κριτική στους λογοκριτές, κυρίως για την άποψη ότι φοβούνται την προβολή βίας, την οποία η ίδια η χώρα ασκούσε την περίοδο του πολέμου. Το θέμα το οποίο προέκυψε με την ταινία είναι μία συγκεκριμένη σκηνή όπου Χριστιανοί σφαγιάζονται από Μουσουλμάνους. Αυτό είναι ένα θέμα που πονάει, όχι μόνο τότε, καθώς οι διαμάχες μεταξύ των θρησκειών μαίνονται ακόμα στα κράτη της Αφρικής.

Με budget $10 εκατομμυρίων, και πρωταγωνιστές τους Chiwetel Ejiofor και Thandie Newton, το “Yellow Sun” αποτελεί το πιο φιλόδοξο και ακριβό project της χώρας. Πρόκειται για συμπαραγωγή της Νιγηρίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και προβλήθηκε πρώτη φορά στο περσινό φεστιβάλ κινηματογράφου του Τορόντο.

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,