Τα Oscar αλλάζουν κανόνες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τα Oscar αλλάζουν κανόνες

Ειδήσεις | 2-7-2014 |

Με μία πρόταση θα μπορούσαμε να πούμε πως η Ακαδημία κάνει στροφή προς πιο δίκαια βραβεία, κάνοντας την δουλειά των στούντιο και της κριτικής επιτροπής δυσκολότερη.

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (έτσι λέγεται ολόκληρη να ξέρετε) δημοσιοποίησε κάποια σειρά αλλαγών στα βραβεία, αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη 87η Απονομή των βραβείων.

Για πρώτη φορά θα υπάρξει όριο στον αριθμό των ηθοποιών που μπορούν να προταθούν ανά ταινία, με τον αριθμό να περιορίζεται στους 10. Μπορεί να σας φαίνεται μεγάλος αριθμός, αλλά μέχρι πρότινος το κάθε στούντιο θα μπορούσε να προτείνει ολόκληρο το cast μίας ταινίας, πράγμα το οποίο πλέον αλλάζει, για να μειωθεί η λίστα και να είναι ευκολότερο να επιλεχθούν οι τελικές πεντάδες. Επίσης για πρώτη φορά οι λίστες χωρίζονται σε ανδρών και γυναικών για να αποφευχθεί σύγχυση με τα “φυλετικώς ασαφή ονόματα”. (αυτό χρειαζόταν. μπερδεύονται τα παιδιά!)

Ακόμα μία συμφέρουσα αλλαγή, είναι ότι το κάθε στούντιο μπορεί να προτείνει οποιαδήποτε 20άδα ηθοποιών, και όχι μόνο όσους φαίνονται. Πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε υποψηφιότητες ερμηνείες που κανείς δεν περιμένει. Αυτό που δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση είναι το ότι τα μέλη της ακαδημίας συνεχίζουν να είναι υπεύθυνα για το ποιοι ηθοποιοί θα προταθούν σε κάθε κατηγορία ερμηνείας.

Αλλαγές όμως έχουμε στον τομέα των παραγωγών, και στον αριθμό που μπορούν να προταθούν για καλύτερη ταινία. Ο βασικός κανόνας παραμένει ίδιος: Η Ακαδημία αναγνωρίζει 3 ή λιγότερους παραγωγούς που έχουν πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, και κρατάει το δικαίωμά της να προτείνει και έναν τέταρτο εάν θελήσει. Ομάδα από 2 παραγωγούς θεωρείται “μία παραγωγική μονάδα” για τους σκοπούς του κανονισμού. Βάσει του προηγούμενου κανονισμού μία παραγωγική ομάδα θα έπρεπε να συνεργάζεται τουλάχιστον 5 χρόνια, και να έχει “βγάλει” στις αίθουσες το λιγότερο 5 ταινίες. Αυτό πλέον αλλάζει χωρίς να υπολογίζονται τα χρόνια συνεργασίας, με τις ταινίες να περιορίζονται στις 2, πράγμα που ανοίγει τις πύλες για περισσότερες ταινίες που μπορούν να μπουν στις υποψηφιότητες.

Αλλαγές έχουμε και στην κατηγορία καλύτερου τραγουδιού. Αν ένας καλλιτέχνης είναι υποψήφιος, και ανήκει σε κάποιο καθιερωμένο μουσικό group, μπορεί πλέον η υποψηφιότητα του τραγουδιού να γίνει με το όνομα ολόκληρου του συγκροτήματος. Το νικητήριο τραγούδι θα παραλάβει ένα αγαλματίδιο, στο όνομα του συγκροτήματος.

Υπάρχει και μία ακόμα αλλαγή πολύ σημαντική και προς το καλύτερο. Μέχρι στιγμής μόνο διευθυντές παραγωγής, καλλιτεχνικοί διευθυντές και σκηνογράφοι μπορούσαν να προταθούν για βραβεία. Ο καινούριος κανόνας λέει πως “όταν σε μία ταινία το περιβάλλον αποτελείται ουσιαστικά από animation και ψηφιακή τέχνη, ο υπεύθυνος δημιουργός μπορεί να προταθεί και για βραβείο σχεδιασμού παραγωγής.” Αυτό ανοίγει δρόμους για τους υποψηφίους των τεχνικών κατηγοριών στα βραβεία της κεντρικής βραδιάς.

Αλλαγές έχουμε επίσης και στις κατηγορίες των ταινιών μικρού μήκους, στα ντοκυμανταίρ, και στις ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Στην κατηγορία των κινουμένων σχεδίων, πλέον απαιτείται DVD screener προς κατάθεση για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα, δηλαδή μία ψηφιακή κόπια της ταινίας χωρίς την τελική μετα-παραγωγική της επεξεργασία, πράγμα το οποίο θα δώσει την δυνατότητα να γνωστοποιηθούν ταινίες κινουμένων σχεδίων στο μεγαλύτερο ποσοστό των μελών της Ακαδημίας.

Ο κανόνας για τα ντοκυμανταίρ έλεγε πως θα πρέπει κατά την διάρκεια της περιόδου που πρέπει να προβληθούν για να μπορέσουν να μπουν στις λίστες των υποψηφίων, θα έπρεπε να κάνουν τουλάχιστον 10 προβολές σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες, σε περιορισμένο αριθμό κοινού. Ο κανόνας πλέον αλλάζει, οι προβολές γίνονται ανοιχτές για περισσότερο κοινό, αλλά και ο αριθμός των προβολών αυξάνεται.

Στις 2 κατηγορίες ταινιών μικρού μήκους, (κινούμενα σχέδια και live action), ο υπάρχον κανονισμός απέκλειε κάθε ταινία που έχει ήδη προβληθεί online ή στην τηλεόραση. Τώρα αν μία ταινία έχει βραβευθεί σε κάποιο από τα συμβαλλόμενα με την Ακαδημία φεστιβάλ, μπορεί να συμμετέχει. Αν δεν έχει βραβευθεί, θα αποκλειστεί από την διοργάνωση. Επίσης για τις μικρού μήκους, μπορούν πλέον να είναι και υποψήφιοι όσοι έχουν βραβευθεί με τα Χρυσά, Ασημένια και Χάλκινα oscar, των Μαθητικών Βραβείων, για τα οποία μέχρι πρότινος συμμετείχαν μόνο οι νικητές των Χρυσών.

Τελευταία και σημαντική αλλαγή είναι σχετικά με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, η οποία πλέον μπορεί να γίνει και online, μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Υπομονή μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο στις 22, όπου θα διεξαχθεί η 87η Απονομή.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,