Όμoρφα Sountrack: Boyhood - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Όμoρφα Sountrack: Boyhood

Soundtracks | 26-7-2014 |

Για το Boyhood σας τα έχω πει πολλές φορές, τόσες που αρχίζω να καταντάω γραφικός κατακαλόκαιρο και ενώ η ταινία θέλει αρκετό καιρό ακόμη για να βγει στην Ελλάδα. Όμως το soundtrack της ταινίας είναι 1) υπέροχο 2) καλοκαιρινό 3) απόλυτα ταιριαστό με την ταινία. Οπότε έπρεπε να αφιερώσω άλλο ένα Boyhood άρθρο μόνο γι’ αυτό, ώστε όσοι δεν έχετε φύγει ακόμη για διακοπές να γεμίσετε τις καλοκαιρινές σας playlist. Θυμηθείτε τι γράψαμε για το Boyhood από το Βερολίνο όταν έκανε πρεμιέρα, τι είπαμε για τον μοναδικό τρόπο παραγωγής του και τους λόγους που το κάνουν τόσο μοναδικό που δεν υπάρχει ούτε μία δικαιολογία  να το χάσετε. 

Για τους ελάχιστους που δεν ξέρετε τι είναι το Boyhood, πατήστε κάποιο από τα παραπάνω link για να συνεχίσουμε με τα του soundtrack. Οι υπόλοιποι θυμηθείτε την πρόβλεψη μου από το Βερολίνο τον Φλεβάρη, ότι το Boyhood θα μας απασχολήσει μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο, και αν υπάρχει δικαιοσύνη στον κόσμο του Hollywood, θα κερδίσει τουλάχιστον υποψηφιότητα για καλύτερη ταινία και ανάλογα με τις άλλες ταινίες που δεν έχουμε δει ακόμη, ίσως και να κερδίσει.

Για να καταλάβουμε το soundtrack θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ταινία γυρίστηκε στο πέρας 12 χρόνων με τους πρωταγωνιστές που ήταν παιδιά να μεγαλώνουν επί της οθόνης. Αυτό το ταξίδι ακολουθεί και το soundtrack, με την ταινία να αρχίζει με την μεγάλη πριν από 12 χρόνια επιτυχία των Coldplay, Yellow. Ακούστε το μία πάλι.

Βέβαια για να πάρετε το συναίσθημα της ταινίας από όταν παιζόταν το Yellow στην πρώτη σκηνή θα πρέπει να το δείτε. Να παραθέσω απλά τις πρώτες (σχετικές) γραμμές από την κριτική μου, και την σχετική φώτο από την ταινία.

Γαλανός ουρανός, ένα αγόρι να τον κοιτάζει με την ελπίδα και την αθωότητα στο πρόσωπό του και οι Coldplay να τραγουδάνε, Look at the stars, look how they shine for you. Έτσι ξεκινάει η καλύτερη ταινία που είδαμε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Σαν ένα όνειρο. Στις επόμενες τρεις σχεδόν ώρες θα δούμε τον μικρό Mason, να μεγαλώνει, να βλέπει τους γονείς του να αλλάζουν την ζωή τους και την δική του, να μετακομίζει να γνωρίζει την αγάπη και όλα αυτά στην ίσως πιο ωραία ειπωμένη ιστορία ενηλικίωσης που γνώρισε ποτέ το σινεμά.

boyhood (2)

Συνεχίζοντας τις μουσικές περιπλανήσεις θα πρέπει να σας παραπέμψω στο trailer της ταινίας όπου μπορείτε να ακούσετε ένα απόσπασμα από το Hero των Family of the Year.

Δύο πράγματα για μένα πρώτα. Δεν υπάρχει φορά που να μη βλέπω το trailer και να μην θέλω να ξαναδώ την ταινία. Ένας από τους λόγους είναι και το κομμάτι που συνοδεύει το trailer. Ακούστε το λοιπόν μαζί με τους στοίχους του:

Να ζητήσω κάπου εδώ ένα συγνώμη σε όσους έχω πρήξει ακούγοντας επί δύο-τρεις μέρες μόνο το παραπάνω βίντεο. Ας συνεχίσουμε με το Could We:

Από κει να πάμε στο Do You Realize? των The Flaming Lips

και προφανώς στο Crazy από Gnarls Barkley από το μακρινό 2007

το έχων 500+ εκατομμύρια προβολές Somebody That I Used To Know από Gotye:

Ένα διάλειμμα από την μουσική για να σας μεταφέρουμε τι είπε ο ίδιος ο σκηνοθέτης Richard Linklater όταν ρωτήθηκε για το soundtrack της ταινίας:

Όλα στην ταινία είναι βασισμένα σε κάτι το αληθινό. Όλα μέχρι κάποιο σημείο – και κατά κάποια έννοια – έχουν γίνει στην πραγματικότητα σε όλους ή σε κάποιους από εμάς. Το ίδιο ήθελα να γίνει και με την μουσική. Ήθελα κάποιος να πει “Μόλις τα είχα χαλάσει με την κοπέλα μου και οδηγούσα στο αυτοκίνητο όταν άκουσα αυτό το τραγούδι στο ραδιόφωνο, και με έκανε να αισθάνομαι ότι όλα είναι εντάξει”. Ήθελα να χρησιμοποιήσω τραγούδια που να έχουν κάποια συναισθηματική σύνδεση με τον κόσμο αυτά τα 12 χρόνια, και όχι τραγούδια καινούρια, για τα οποία ο κόσμος δεν έχει κάποια γνώμη.  

Συνεχίζουμε με το Deep Blue από Arcade Fire:

το She’s Long Gone των The Black Keys:

Δείτε και την playlist με όλα τα κομμάτια. Το Boyhood θα έρθει στην Ελλάδα το φθινόπωρο. Κρίμα και θα ήταν η καλύτερη πρόταση για θερινό.

Διαβάστε περισσότερα για: