Όμορφα Soundtracks: Inside Llewyn Davis - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Όμορφα Soundtracks: Inside Llewyn Davis

Soundtracks | 19-7-2014 |

Το Inside Llewyn Davis, ήταν η φετινή ταινία των αδερφών Coen, που αν και τους χάρισε το Grand Prix στις Κάννες το 2013, δεν στάθηκε ικανό να πάρει ούτε καν υποψηφιότητα στις μεγάλες κατηγορίες, κάτι που προσωπικά βρίσκω τεράστια αδικία για τους δύο αδερφούς, καθώς για μένα πρόκειται από τις καλύτερες ταινίες τους. Η ταινία επικεντρώνεται σε έναν μουσικό τον Llewyn Davis, όπως λέει και στον τίτλο, οπότε σίγουρα το soundtrack αξίζει μια καλή ματιά.

Η ταινία για μένα βέβαια δεν χρειαζόταν αυτά τα όμορφα τραγούδια να γίνει επιτυχία, όπως άλλες ταινίες που έχουμε δει στην στήλη, όμως η μουσική, γραμμένη από τους ίδιους τους Coen σε αρκετές περιπτώσεις είναι εξίσου καλή με την ταινία. Πριν πάμε στο soundtrack, να θυμίσω δύο παραγράφους από την κριτική μου:

Οι αδερφοί Coen μας μεταφέρουν στην Νέα Υόρκη του 1961, όπου ο μουσικός Llewyn Davis, προσπαθεί να επιβιώσει με λιγοστά χρήματα και όντας άστεγος. Ο Llewyn γυρνά από σπίτι σε σπίτι ψάχνοντας κάθε νύχτα να βρει έναν ελεύθερο καναπέ κάποιου φίλου του. Η προσωπικότητά του, καθαρά τυχοδιωκτική. Προσπαθεί απλά να βγάλει ότι καλύτερο γίνεται από το σήμερα, χωρίς να κοιτά το αύριο, το μέλλον του, ενώ όλοι αρχίζουν να τον θεωρούν αποτυχημένο και loser.

Ακόμα και στα προσωπικά του όμως δε τα πάει καλύτερα, καθώς η καλύτερη φίλη του μένει έγκυος και ο πιθανός πατέρας είναι εκτός από τον καλύτερο φίλο του, και ο ίδιος. Έτσι στις πρώτες σκηνές της ταινίας βλέπουμε τον Davis να προσπαθεί να βρει τον γάτο ενός φίλου του, καθηγητή, που έχασε ενώ κοιμόταν στο σπίτι του, αλλά και να τα ακούει σε υψηλούς τόνους από την φίλη του, καθώς την έκανε να απατήσει το αγόρι της με εκείνος φέρνοντάς της τώρα σε δύσκολη θέση, αυτή της απόφασης να κάνει έκτρωση.

“Θα πρέπει να φοράς δύο προφυλακτικά και να τα δένεις με ταινία” του λέει η Carrey Mulligan που συμπληρώνει με υψηλό τόνο “Είσαι εντελώς άχρηστος, δε κάνεις τίποτα με την ζωή σου”!

Έτσι από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ταινίας πλάθεται ένας χαρακτήρας ορισμός του αντιήρωα, που είτε θα λατρέψετε είτε θα μισήσετε,  σε κάθε περίπτωση όμως θα ακολουθήσετε τις περιπέτειες του στην Αμερική των 60′s με νοσταλγία, συγκίνηση και κάποιες φορές ταύτιση ίσως. O Davis είναι ακριβώς ο τύπος του αντιήρωα που μπορεί να κάνει μια ταινία να απογειωθεί. Είναι ταλαντούχος αλλά εκκεντρικός. Περίεργος αλλά συνηθισμένος ταυτόχρονα. Δεν έχει κάτι παραπάνω από τα διλήμματα που αντιμετωπίζει λίγο πολύ ο κάθε άνθρωπος της εποχής του αλλά και σύγχρονος.

Αφού πήρατε μια ιδέα εσείς που (κακώς) δεν έχετε δει την ταινία, πάμε στο ψητό; Ας ξεκινήσουμε από το Five Hundred Miles που τραγούδησαν οι Carrey Mulligan και Justin Timberlake:

Να περάσουμε στο υπέροχο μινιμαλιστικό Hang Me, Oh Hang me

Ο Llewyn τραγουδά στον πατέρα του:

Oscar Isaac, Justin Timberlake και Adam Driver τραγουδούν Please Mr Kennedy και μας μεταφέρουν σε άλλη εποχή:

To best of του soundtrack:

Πάρτε και μια playlist με όλα τα κομμάτια από την ταινία μαζεμένα στο youtube: