Η Scarlett Johansson έγινε ηρωίδα βιβλίου, χωρίς να το ξέρει - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Scarlett Johansson έγινε ηρωίδα βιβλίου, χωρίς να το ξέρει

Ειδήσεις | 6-7-2014 |

Η Scarlett Johansson μπαίνει σε ένα γκαράζ κάπου στη βόρεια Γαλλία, και ο νεαρός μηχανικός Arthur Dreyfuss,  ο οποίος δεν έχει και μεγάλη επιτυχία στις γυναίκες, ενθουσιάζεται από έρωτα. 

Για τον Γάλλο συγγραφέα Grégoire Delacourt, αυτό θα σκόπευε να είναι μία απλά χιουμοριστική σκηνή στην καινούρια του νουβέλα. Ο “Johansson” χαρακτήρας φαίνεται να είναι μία Γαλλίδα μοντέλο η οποία μοιάζει εκπληκτικά με την γνωστή ηθοποιό, την οποία οι άντρες την αντιμετωπίζουν μόνο σαν σεξουαλικό αντικείμενο. Αντίθετα βέβαια με τον γνωστό ρητό “Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι συμπτωματική, και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα”, κάθε ομοιότητα σε αυτό το βιβλίο είναι επίτηδες τοποθετημένη, και σκοπό έχει να λειτουργήσει σαν κοπλιμέντο προς την ηθοποιό.

Η Johansson όμως από την άλλη, δεν το βρήκε και τόσο κολακευτικό, η οποία έκανε μήνυση στον συγγραφέα για ψευδής ισχυρισμούς σχετικά με την προσωπική της ζωή. Ο φανταστικός χαρακτήρας, ο οποίος δεν είναι η Scarlett, έχει κάνει 2 σχέσεις τους οποίους η ίδια δεν έχει κάνει στη ζωή της. Αποτελεί δυσφήμιση, είπε η ηθοποιός, και ο δικαστής συμφώνησε. Ωστόσο, το δικαστήριο ανέτρεψε το επιχείρημα της ότι το βιβλίο – “La Première Qu’on Regarde” (Το πρώτο πράγμα που κοιτάζω), το οποίο έχει πουλήσει πάνω από 100.000 αντίτυπα και έχει ήδη μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες – με δόλο αξιοποιεί το όνομά, την εικόνα και την προσωπικότητά της, και δεν πρέπει να γίνει ταινία, όπως είχε προγραμματιστεί. Αντί των € 50.000 (£ 40.000) που ζήτησε ως αποζημίωση η Johansson, το δικαστήριο της χορήγησε μόλις €2.500, συν €2.500 για νομικά έξοδα, με την δικαιολογία ότι δεν θα έπρεπε να ενοχλείται καθώς έχει μιλήσει και η ίδια πολλές φορές για την ιδιωτική της ζωή.

Η Emmanuelle Allibert, εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου J-C Lattès δήλωσε ότι εκδοτικός οίκος και συγγραφέας είναι πολύ χαρούμενοι με την απόφαση του δικαστηρίου:”Όλες οι απαιτήσεις της Scarlett Johansson απορρίφθηκαν εκτός από τις δύο σχέσεις που δεν είχε ποτέ. Όλοι οι άλλοι ισχυρισμοί, συμπεριλαμβανομένου και του ποσού των 50,000 για ηθικές βλάβες, δεν έγιναν δεκτοί. Θα αφαιρέσουμε το κομμάτι που μιλάει για τις σχέσεις. Άλλωστε είναι μόνο 4 γραμμές. Το βιβλίο έχει ήδη μετεφραστεί στα Γερμανικά και στα Ιταλικά, και μετά την δικαστική διαμάχη θα γίνει και στα Αγγλικά.”

Ο Delacourt, δεν σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου. Η απόφασή του να “χρησιμοποιήσει” την μορφή της Johansson, γιατί την θεωρεί το αρχέτυπο της ομορφιάς σήμερα:”Έγραψα ένα έργο φαντασίας. Ο χαρακτήρας δεν είναι η Scarlett Johansson. Δεν το περίμενα καθόλου. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι θα διαβάσει το βιβλίο. Πίστευα ότι θα με έπαιρνε τηλέφωνο να πάμε για έναν καφέ. Δεν έγραψα μία νουβέλα για τη δημοσιότητα. Έγραψα μία ιστορία αγάπης, και εξύμνησα τη γυναικεία ομορφιά, και ειδικά την εσωτερική ομορφιά. Αν ήξερα ότι θα δημιουργούσε τέτοια αναστάτωση θα επέλεγα κάποια άλλη σαν πρότυπο της ομορφιάς, αλλά εκείνη δεν το κατάλαβε. Είναι ένα παράδοξο, αλλά τυπικό για τους Αμερικανούς.”

Διαβάστε περισσότερα για: