Ο σκηνοθέτης της "Πτώσης" ετοιμάζει ταινία βιογραφίας του παρ' ολίγον δολοφόνου του Χίτλερ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο σκηνοθέτης της “Πτώσης” ετοιμάζει ταινία βιογραφίας του παρ’ ολίγον δολοφόνου του Χίτλερ

Ειδήσεις | 7-7-2014 |

Ο σκηνοθέτης της ταινίας “Η πτώση”, Oliver Hirschbiegel, πρόκειται να σκηνοθετήσει την κινηματογραφική βιογραφία του Georg Elser, ενός Γερμανού ξυλουργού που συνομώτησε το 1939 για το διάσημο σχέδιο δολοφονίας του Χίτλερ. Το σενάριο έχει γράψει ο Fred Breinersdorfer (βλέπε “Sophie Scholl – The Final Days”). Ο σκηνοθέτης, έπειτα από τρεις αγγλόφωνες ταινίες με αποκορύφωμα την περσινή επίσης  βιογραφική ταινία που κατακεραυνώθηκε από τους κριτικούς “Diana”, φαίνεται να επιστρέφει σε πιο γνωστά του λημέρια.

Όσο για τον ήρωα της ταινίας, Georg Elser, έγινε γνωστός για την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, του Γκαίμπελς, του Γκαίρινγκ και άλλων στρατηγών των Ναζί στις 8 Νοεμβρίου 1939 στο Bürgerbräukeller του Μονάχου. Ο ηγέτης των Ναζί βρισκόταν εκεί για την επέτειο του “Πραξικοπήματος της μπιραρίας” , μιας αποτυχημένης απόπειρας του ιδίου και των συνεργατών του για την ανατροπή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που είχε λάβει χώρα στο Μόναχο το 1923 . Ωστόσο, ο Χίτλερ έφυγε από το κτήριο νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί μόλις λίγα λεπτά πριν εκραγεί η βόμβα.

Ο Elser, κομμουνιστικών πεποιθήσεων, πίστευε ότι αν έβγαιναν από τη μέση ο Χίτλερ και οι άμεσοι συνεργάτες του, θα σώζονταν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν oρισμένες θεωρίες συνομωσίας που υποστηρίζουν ότι ο ίδιος ο Χίτλερ είχε διατάξει την απόπειρα εναντίον του για να φέρει τον κόσμο σε κατάσταση θυματοποίησης ώστε να αναπτυχθεί αμυντική συμπεριφορά και για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ίδιος ήταν τελικά αήττητος.

Ο Elser, μετά την έκρηξη της βόμβας φυλακίστηκε, βασανίστηκε και πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου λίγο πριν το τέλος του πολέμου το 1945. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Γερμανοί έκαναν μνεία στον ηρωισμό του, παρ’ ότι ο ίδιος είχε αναφέρει κάποια στιγμή ότι δεν είχε πρόθεση να καταστρέψει το Ναζισμό. Το 2011 έγιναν στο Βερολίνο τα αποκαλυπτήρια ενός ατσάλινου αγάλματος του  Elser ύψους 17 μέτρων.

Η ταινία “Η πτώση” (2014) που σκηνοθέτησε ο Hirschbiegel  ήταν υποψήφια για βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και θεωρείται από τις καλύτερες του είδους της. Περιγράφει τις τελευταίες μέρες του διαταραγμένου πλέον Φίρερ στο οχυρό του στο Βερολίνο καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις προελαύνουν. Τώρα, η νέα  βιογραφική ταινία του Hirschbiegel για τον Georg Elser ακολουθεί θα λέγαμε την ταινία του  Bryan Singer “Valkyrie” (2008) , η οποία  πρωτοέφερε τις ιστορίες της αντίστασης κατά των Ναζί στις αίθουσες, με τον Tom Cruise σε ρόλο Γερμανού αξιωματικού του στρατού που συνομωτεί για τη δολοφονία του Χίτλερ το 1944.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,