O Joseph Gordon Levitt τα λέει ωραία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

O Joseph Gordon Levitt τα λέει ωραία

Ειδήσεις | 2-7-2014 |

Είτε είσαι φαν είτε όχι, μετά από το τελευταίο του βίντεο θα παραδεχτείς τον Joseph Gordon Levitt. Κι αυτό γιατί θα παρακολουθήσεις μια από τις σπάνιες στιγμές που κάποιος μιλάει ανοιχτά για την ανάγκη ύπαρξης μιας κυβέρνησης που να εργάζεται προς όφελος του αμερικανικού (και όχι μόνο) λαού.

Ο ηθοποιός και πρόσφατα σκηνοθέτης και παραγωγός μίλησε για τον  Lawrence Lessig, δικηγόρο, καθηγητή στη νομική σχολή του Stanford και συγγραφέα ενός βιβλίου με τίτλο “Remix”, που μιλάει για το πως οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας στην πραγματικότητα έχουν δημιουργηθεί για να προστατεύουν τη δημιουργικότητα του καθένα κι όχι τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων εταιριών του χώρου των μέσων. Το αντίθετο δηλαδή απ’αυτό που συμβαίνει.

Ο Lessig, στην προσπάθειά του να αλλάξει τα δεδομένα στους νόμους για τα πνευματικά δικαιώματα και κατά συνέπεια στη δημιουργικότητα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αντιμετώπιζε πάντα το εμπόδιο της ουσιαστικής αδιαφορίας των νομοθετών για τους καρπούς της δημιουργικότητας του καθένα. Αυτό συμβαίνει διότι όπως λειτουργεί το κοινωνικοπολιτικό μας σύστημα, αν οι νομοθέτες θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν διατηρώντας τη θέση τους, τότε πρέπει να ενδιαφέρονται για το κερδοφόρο κομμάτι της υπόθεσης. ΜΟΝΟ. Γι αυτό ο  Lessig ξεκίνησε τους Root strikers, μια οργάνωση βασισμένη στην ιδέα ότι στη ρίζα κάθε προβλήματος κρύβεται μια δυσλειτουργική και διεφθαρμένη από το οικονομικό συμφέρον δημοκρατία, που οφείλει να διορθωθεί αν θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Όλα αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο Joseph Gordon Levitt, που τον τελευταίο καιρό μας δείχνει τη σκεπτόμενη πλευρά του και μας εκπλήσσει ευχάριστα.  Προς επίρρωση λοιπόν των θέσεων του Lessig, ο Joseph Gordon Levitt προσθέτει πως αυτός ο τρόπος λειτουργίας της νομοθετικής εξουσίας είναι αναμενόμενος εφ’ όσον οι Γερουσιαστές και τα μέλη του Κογκρέσου (ναι αυτά που σου περιγράφει συμβαίνουν μόνο στην Αμερική και πουθενά αλλού στον κόσμο) ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους αναζητώντας μεγάλες χρηματοδοτήσεις, οπότε δεν τους μένει “καιρός” (η μέρα έχει μόνο 24 ώρες, που να προλάβουν οι καημένοι) να προβληματιστούν γενικότερα για ανάγκες των πολιτών.

Για να αλλάξει όλο αυτό, ο  Lessig δεν αρκέστηκε στη γκρίνια και στις θεωρίες, παρά βάλθηκε να καταπολεμήσει το πρόβλημα στη ρίζα του. Και εξηγούμαι. Με τους καινούργιους νόμους περί απαγόρευσης χρηματοδότησης των εκστρατειών των πολιτικών κομμάτων, οι υπέρογκες χρηματοδοτήσεις έβρισκαν δίοδο προς τους πολιτικούς μέσω της παράκαμψης των “Επιτροπών Πολιτικής Δράσης” ή Super P.A.Cs (Political Action Committees). Δηλαδή μέσω οργανισμών που μπορούν να δεχτούν ανεξέλεγκτα οποιαδήποτε χρηματικά ποσά ως δωρεά (σε αντίθεση με ένα πολιτικό κόμμα) και που μάχονται υπέρ ή κατά της εκλογής πολιτικών ως μελών της κυβέρνησης. Έτσι ο Lessig δημιούργησε το MAYDAY PAC που αναμένεται να είναι το τέλος των υπολοίπων Super P.A.Cs. Στηριζόμενο σε δωρεές των απλών πολιτών, το MAYDAY PAC θα προάγει υποψηφίους που θα λειτουργούν για το συμφέρον των απλών πολιτών. Άρα και για το συμφέρον των απλών ανεξάρτητων δημιουργών.

Κατάλαβες τώρα; Η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, όπου οι πολλοί κι όχι οι λίγοι αποφασίζουν για τους πολλούς, έχει αντίκρυσμα και στην τέχνη.  Και στο σινεμά. Ναι. Φαντάσου έναν κόσμο που δίνει βήμα σε όσους έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν κι όχι σε όσους απλώς αγοράζουν μέσα ενημέρωσης και παραγωγές για να το πουν. Ε, ο Joseph Gordon Levitt έχει επιχειρήματα για να πιστέψεις ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Βρε λες τελικά;

Δες το βίντεο του Joseph Gordon Levitt:

Διαβάστε περισσότερα για: