Λίβυοι επαναστάτες "πέταξαν"μέχρι το Σεράγεβο για την πρεμιέρα μιας πολύ σημαντικής ταινίας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Λίβυοι επαναστάτες “πέταξαν”μέχρι το Σεράγεβο για την πρεμιέρα μιας πολύ σημαντικής ταινίας

Ειδήσεις | 5-7-2014 |

Υπάρχουν άνθρωποι σε άλλες χώρες του κόσμου που δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν εύκολα μια ιστορική ταινία, όπως επί παραδείγματι εμείς από τις κινηματογραφικές οθόνες της περιοχής μας, ή τον υπολογιστή μας. Και ειδικά όταν αυτή η ταινία σχετίζεται με ένα αναπόσπαστο ιστορικό κομμάτι της εκάστοτε χώρας, η επιθυμία είναι ακόμα πιο δυνατή.

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Sarajevo Warm festival, 120 Λίβυοι επαναστάτες πέταξαν την Τρίτη 2 Ιουλίου 2014 με ιδιωτική πτήση μέχρι το Σεράγεβο, ώστε να παρακολουθήσουν  την πρεμιέρα της ιστορικής ταινίας «Tomorrow Tripoli» που σχετίζεται με το πολιτικό καθεστώς της χώρας τους. Στην ταινία – ντοκιμαντέρ του Γάλλου σκηνοθέτη Florent Marcie, αναλύεται εκτενώς, η αρχή της εξέγερσης των Λιβύων επαναστατών μέχρι την τελική πτώση του ηγέτη τους Μουαμάρ αλ Καντάφι το 2011.

Ο Marcie έζησε για οκτώ μήνες κοντά στους Λίβυους της πόλης Zintan, ώστε να καταφέρει να αποτυπώσει σκηνοθετικά την ιστορία τους. Όταν εκείνοι έμαθαν από τον σκηνοθέτη πως θα γίνει η ταινία στο Σεράγεβο έσπευσαν να κάνουν αίτηση για κάρτα visa και για ιδιωτική πτήση. Κατά την προβολή της ταινίας που κράτησε 4,5 ώρες, οι Λίβυοι επαναστάτες μαγνητοσκόπησαν την «διάρκεια» από τα κινητά τους τηλέφωνα μέχρι να κλείσει η μπαταρία.

Ο τίτλος της ταινίας «Tomorrow Tripoli» προέρχεται από την φράση των επαναστατών, που χρησιμοποιούσαν για να ενθαρρυνθούν κατά την διάρκεια της επανάστασης που είχε τον τίτλο: «Η Επανάσταση των Ποντικών». Για τις ανάγκες της ταινίας, Λίβυοι επαναστάτες απομονώθηκαν σε ειδικό φρούριο ανατολικά της Λιβύης και ήταν περικυκλωμένοι από στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Florent Marcie, καταπιάνεται συχνά με ιστορικές ταινίες, αφού έχει κάνει παρομοίως το «Saïa» για το πρώτο μέτωπο στο Αφγανιστάν, το ντοκιμαντέρ «Itchkéri Kenti» για τον πόλεμο στην Τσετσενία και αυτό τον καιρό ετοιμάζει το «Commander Khawani» για έναν Αφγανό διοικητή εν μέσω 15 ετών εμπόλεμης κατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,