Ισπανοί ηθοποιοί καταδικάζουν τη γενοκτονία στη Γάζα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ισπανοί ηθοποιοί καταδικάζουν τη γενοκτονία στη Γάζα

Απόψεις, Ειδήσεις | 30-7-2014 |

Μερικοί από τους σημαντικότερους Ισπανούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες δημοσιέυσαν σε ισπανική εφημερίδα μια ανοιχτή επιστολή (που αν μιλάτε Ισπανικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ), επικρίνοντας την Ευρώπη για την άρνησή της να επέμβει στη Γάζα, επιτρέποντας τη γενοκτονία.

Μεταξύ τους βρίσκεται ο Pedro Almodovar, η Penelope Cruz με τον Javier Bardem και δεκάδες Ισπανοί ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί και συγγραφείς, αποκηρύσσοντας την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα. Η επιστολή καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να “καταδικάσει τους βομβαρδισμούς από ξηράς, θαλάσσης και αέρος εναντίον του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας”.

Στην ανοικτή επιστολή, ζήτησαν επίσης την άμεση κατάπαυση του πυρός από τον ισραηλινό στρατό και κάλεσαν το Ισραήλ να «άρει τον αποκλεισμό, τον οποίο η Λωρίδα της Γάζας έχει υποφέρει για περισσότερο από μια δεκαετία.”

“Η Γάζα αυτές τις μέρες ζει μέσα στη φρίκη, πολιορκήθηκε και δέχθηκε επίθεση από ξηράς, θαλάσσης και αέρος. Σπίτια Παλαιστινίων καταστρέφονται, στερούνται νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και της ελεύθερης μετακίνησης στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα χωράφια τους, ενώ η διεθνής κοινότητα δεν κάνει τίποτα. “

Άλλοι υπογράφοντες είναι οι σκηνοθέτες Montxo Armendariz και Benito Zambrano, οι ηθοποιοί Lola Herrera, Eduardo Noriega και Rosa Maria Sarda, και οι μουσικοί  Amaral και Nacho Campillo.

Ακόμη κατηγόρησαν το νέο γύρο της βίας στη Μέση Ανατολή για την κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, το οποίο, όπως αναφέρει η επιστολή, “συνεχίζει να εισβάλλει στα παλαιστινιακά εδάφη αντί να επιστρέψει στα σύνορα του 1967.”

Ιατρικές πηγές ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της επιχείρησης στους 1.224 (στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι πολίτες), ενώ περίπου 200.000 άτομα έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, εγκαταλείποντας τα κατεστραμμένα σπίτια τους. Από μεριάς του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 53 άνδρες του ισραηλινού στρατού και τρεις πολίτες.

Ο Bardem είναι γνωστός για τον πολιτικό του ακτιβισμό. Σε μια στήλη στην El Diario την περασμένη εβδομάδα, περιέγραψε τη σύγκρουση στη Γάζα ως “έναν πόλεμο κατοχής και εξόντωσης εναντίον ενός λαού χωρίς μέσα, περιορισμένου σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης, χωρίς νερό, όπου τα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα και τα παιδιά είναι οι στόχοι και οι φερόμενοι ως τρομοκράτες “.

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,