Οι Υποψήφιες για το βραβείο LUX ταινίες: ανάμεσά τους και η Ξενία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι Υποψήφιες για το βραβείο LUX ταινίες: ανάμεσά τους και η Ξενία

Βραβεία, Ειδήσεις | 7-7-2014 |

Άλλη μια μεγάλη διάκριση για την Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα. Η ταινία που ήταν η ευχάριστη έκπληξη για όλους στις Κάννες, αφού τα πήγε περίφημα στην Γαλλία όπου έκανε πρεμιέρα, έγινε χτες μία από τις 10 ταινίες που είναι υποψήφιες για το Βραβείο LUX που δίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε χρόνο στην καλύτερη Ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς. 

Η ανακοίνωση έγινε στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι στην Τσεχία. Θυμηθείτε τι μας είχαν πει ο Πάνος Κούτρας και οι πρωταγωνιστές του στις Κάννες όπου τους συναντήσαμε στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας.

Οι υποψήφιες ταινίες αναλυτικά είναι οι:

Girlhood, της Céline Sciamma (Γαλλία)
White God (δείτε την κριτική μας από τις Κάννες – η ταινία κέρδισε το Un Certain Regard βραβείο του Φεστιβάλ), του Kornél Mundruczó (Ουγγαρία, Γερμανία, Σουηδία)
Beautiful Youth (δείτε την κριτική μας από τις Κάννες), του Jaime Rosales (Ισπανία, Γαλλία)
Ida (κριτική), του Pawel Pawlikowski (Πολωνία, Δανία)
Stations of the Cross (δείτε την κριτική μας από την Berlinale – η ταινία κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου), του Dietrich Brüggemann (Γερμανία, Γαλλία)
The Wonders (δείτε την κριτική μας από τις Κάννες – η ταινία κέρδισε το Grand Prix), της Alice Rohrwacher (Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία)
Macondo, της  Sudabeh Mortezai (Αυστρία)
Class Enemy (δείτε την κριτική μας από το Φεστιβάλ του Mannheim-Heidelberg), του Rok Biček (Σλοβενία)
Turist (Force majeure), του Ruben Östlund (Sweden, Denmark, France, Norway)
Xenia, του Πάνου Χ. Κούτρα (Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο)

To Βραβείο LUX δίνεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην καλύτερη Ευρωπαϊκή ταινία. Πέρυσι το βραβείο πήγε στο Broken Circle Breakdown, ενώ φέτος θα δοθεί στις 17 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η πρώτη απονομή του Βραβείου Lux έγινε το 2007 σαν απόδειξη της δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία. Οι 10 ταινίες που επιλέχθηκαν φέτος, είναι ένας συνδυασμός ποιότητας ειδών, ιστοριών, καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, μηνυμάτων και συναισθημάτων και μας ταξιδεύουν σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Από το αρχικό σύνολο των δέκα ταινιών, οι τρεις που θα επιλεγούν, θα προβληθούν στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποτιτλισμένες στις 24 επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες. Η ανακοίνωση της τελικής τριάδας θα γίνει στη Ρώμη στα τέλη του μήνα Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου του Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ το βραβείο της νικητήριας ταινίας, θα απονεμηθεί στις 17 Δεκέμβρη στο Σρασβούργο. Η ταινία που θα κερδίσει θα προσαρμοστεί και για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Στο παρελθόν οι ταινίες Attenberg Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και Ακαδημία Πλάτωνος του Φίλιππου Τσίτου ήταν υποψήφιες για το ίδιο βραβείο.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,