Η Warner στα δικαστήρια - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Warner στα δικαστήρια

Ειδήσεις | 3-7-2014 |

Τι κι αν είσαι ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο του κόσμου; Άμα είναι να σου κάνουν μήνυση, θα σου κάνουν μήνυση. Το ότι θα κερδίσεις, είναι άλλη υπόθεση, αλλά μία φορά στην Ευελπίδων του Λος Άντζελες θα πας.

Τώρα το θέμα υπάρχει με το Gravity. Γιατί αν η επιτυχημένη συγγραφέας Tess Gerritsen ελπίζει να υπερισχύσει στην μήνυση των $10 εκατομμυρίων, εναντίον της Warner για το Gravity, θα πρέπει πρώτα να αποφύγει την κίνηση της εταιρείας για την απόρριψη του αιτήματος.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον προηγούμενο Απρίλιο, η Gerritsen κατέθεσε ισχυρισμούς που θέλουν την υπόθεση του Gravity, να έχει παρθεί από το βιβλίο που εξέδωσε με τον ίδιο τίτλο το 1999. Η συγγραφέας είχε πουλήσει τα κινηματογραφικά δικαιώματα στην εταιρεία Katja, θυγατρική της New Line, η οποία αργότερα πέρασε στα χέρια της Warner Bros.

Όταν πούλησε τα δικαιώματα του βιβλίου, του οποίου το περιεχόμενο κάνει λόγο για μία γυναίκα γιατρό/αστροναύτη, η οποία μένει μόνη σε έναν διαστημικό σταθμό μετά από μία σειρά ατυχημάτων που σκοτώνουν το υπόλοιπο πλήρωμα, η Gerritsen πήρε $1 εκατομμύριο, συν $500,000 μπόνους παραγωγής, αναφορά στους τίτλους της ταινίας και 2,5% των συνολικών κερδών, αν το βιβλίο γινόταν ποτέ ταινία. Αλλά μία συμφωνία με την Katja δεν μπορεί ποτέ να είναι ίδια με μία συμφωνία με την Warner, η οποία δηλώνει, ή μάλλον απαιτεί, η όλη υπόθεση να φτάσει σε ένα τέλος.
Το νομικό τμήμα της Warner δηλώνει πως υπάρχει ένα θεμελιώδες ελάττωμα στους ισχυρισμούς της συγγραφέως, καθώς η συμφωνία της ήταν με την Katja΄, δηλαδή σα να λέμε από την New Line, ενώ η ταινία δημιουργήθηκε απο την Warner, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την συμφωνία του 1999.

Στην μήνυσή της η Gerritsen δημιουργεί πολλούς λόγους για να χτυπήσει κανείς την Warner, κυρίως σε έδαφος που αφορά συμβατική ευθύνη. Τι εννοώ! Τ0 2008 η New Line, δηλαδή και η θυγατρική της Katja, εξαγοράστηκαν από την Warner, που σημαίνει ότι τα δικαιώματα και οι ενέργειες πέρασαν σε αυτήν. Η μηνύτρια θεωρεί πως η Warner χρησιμοποιούσε τις εταιρείες για κάλυψη προκειμένου να κερδίζει και άλλα.

Αυτό μπορεί και να ισχύει, αλλά από την στιγμή που δεν μπορούν τέτοιοι ισχυρισμοί να αποδειχθούν, μάλλον η μήνυση δεν έχει στέρεο έδαφος για να αποδώσει στην συγγραφέα τα δίκια της, αν έχει.

Η δικηγόροι πάντως για να αποκρούσουν και τους τελευταίους ισχυρισμούς λένε πως στην ταινία δεν υπάρχουν εξωγήινοι, κυβερνητικές θεωρίες συνωμοσίας, σκληρές ιατρικές σκηνές ούτε ερωτικές σχέσεις, όπως περιγράφονται στο βιβλίο.

Πάντα η απορία μου είναι η ίδια. Γιατί τώρα, και γιατί μετά τα βραβεία.

Η συνέχεια επί των δικαστηρίων.

Διαβάστε περισσότερα για: ,