Η επόμενη ταινία του Roman Polanski, και πάλι σε ευρωπαϊκό έδαφος - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η επόμενη ταινία του Roman Polanski, και πάλι σε ευρωπαϊκό έδαφος

Ειδήσεις | 2-7-2014 |

Διότι η Αμερική δεν ξεχνά, και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για σκάνδαλα βιασμών που αφορούν μεγάλα ονόματα. Ο λόγος για τον Roman Polanski ο οποίος ευελπιστεί να γυρίσει την επόμενη ταινία του στην Πολωνία. Η ταινία αφορά την βιογραφία του Alfred Dreyfus, ενός Γάλλου στρατιωτικού του 19ου αιώνα ο οποίος αδίκως κατηγορήθηκε για κατασκοπεία.

Ο 80χρονος πλέον σκηνοθέτης, έχει κατηγορίες εις βάρος του από το 1977, οι οποίες αφορούν την παράνομη σεξουαλική του σχέση με μία 13χρονη, και σε περίπτωση που πατήσει το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος ή σε χώρα που μπορεί να τον εκδώσει στις αμερικανικές αρχές, θα φυλακιστεί καθώς το αδίκημα δεν έχει ακόμα παραγραφεί. Αυτό που θέλει τώρα ο Polanski είναι, η κυβέρνηση της Πολωνίας να εγγυηθεί την ασφάλεια του από τις Αμερικανικές αρχές, μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα του “An Officer and a Spy.”

Ο σκηνοθέτης “βλέπει” σκηνικά και περιοχές σε Κρακοβία και Βαρσοβία, με παραγωγούς των Polish Film Institute, Alvernia, ATM Film Studio και WFDiF. Αν όντως γυριστεί η ταινία εκεί, θα είναι η πρώτη εξολοκλήρου γυρισμένη στην Πολωνία, μετά και το “Knife in the water”, του 1962.

Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο βρέθηκε στη χώρα προκειμένου να συμμετέχει σε ένα κινηματογραφικό συνέδριο, και κινδύνεψε να συλληφθεί. Αλλά οι νόμοι της Πολωνίας προέβλεπαν ότι δεν μπορεί να εκδώσει κατηγορούμενο, γιατί θεωρούσε ότι το αδίκημα δεν υφίσταται πλέον μετά από 30 και πλέον χρόνια. Επίσης βοήθησε η διπλή υπηκοότητα του σκηνοθέτη, καθώς είναι πολιτογραφημένος Γάλλος και Πολωνός πολίτης.

Ο Polanski πάντως, ο οποίος έχει ήδη νοικιάσει σπίτι αλλά άνοιξε και τραπεζικό λογαριασμό σε Πολωνική τράπεζα, θέλει επίσημες εγγυήσεις για την ασφάλειά του, για να γυρίσει την ταινία.

Ο παραγωγός Robert Benmussa δήλωσε στο Polish Film Institute:”Τόσο οι καλλιτεχνικές όσο και οι τεχνικές συνθήκες που έχουν προταθεί από τα Πολωνικά studio, εκπληρώνουν τις απαιτήσεις, αλλά οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται ολοκληρωτικά από τις νόμιμες ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν στην Πολωνία για τον Polanski.”

Ο ίδιος ο Polanski, ρίχνει το μπαλάκι στη χώρα καθώς, επισημαίνει πως για να εισρεύσει το project των 40 εκατομμυρίων στη χώρα, ταινία που θα απαρτίζεται από cast σημαντικών Χολιγουντιανών ηθοποιών, θα πρέπει να πάρει τις εγγυήσεις του.

Το κινηματογραφικό ινστιτούτο της Πολωνίας, σε συνεργασία με την κινηματογραφική επιτροπή της χώρας και τις αρχές τις Κρακοβίας, έχουν επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους να χρηματοδοτήσουν την ταινία, με την έγκριση και της υπουργού πολιτισμού της χώρας.

Ο Polanski έχει έδρα το Παρίσι από το 1978, καθώς η Γαλλία είναι από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που δεν εκδίδει πολίτες στις ΗΠΑ.

Όλο αυτό το κυνηγητό πήγε να σταματήσει το 2010, καθώς ο Polanski γλύτωσε τη σύλληψη στην Ελβετία, όταν βρέθηκε εκεί για να παραλάβει τιμητικό βραβείο στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Ζυρίχης.

Διαβάστε περισσότερα για: ,