Γυναικεία σκηνοθετική επανάσταση: Εργαστήρι σκηνοθετριών στο Hollywood - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Γυναικεία σκηνοθετική επανάσταση: Εργαστήρι σκηνοθετριών στο Hollywood

Ειδήσεις | 5-7-2014 |

Σε ένα μάλλον φαλλοκρατικό Ηοllywood ήρθε επιτέλους η αντίδραση των γυναικών. Όλα ξεκίνησαν το 2012 από το φεστιβάλ των Καννών όπου δε διαιωνίστηκε ούτε μια γυναίκα σκηνοθέτις. Την αρχή στη διαμαρτυρία έκαναν οι Γαλλίδες φεμινίστριες τις οποίες ακολούθησαν και οι κριτικοί και αναγκάστηκαν έτσι οι διοργανωτές να ζητήσουν συγγνώμη. Η κριτική έγινε ολοένα και εντονότερη για τον περιορισμένο αριθμό ταινιών από γυναίκες, παρά τις εξαιρέσεις των βραβευμένων με όσκαρ Kathryn Bigelow (Hurt Locker) και της Jane Campion (The Piano) (Χρυσός Φοίνικας).

Η ανισότητα των φύλων τονίζεται και σε σχετική έκθεση του Sundance Institute στην οποία ισχυρίζεται ότι, μεταξύ του 2002 και του 2012, μόλις το 4,4% των 100 top ταινιών στις ΗΠΑ σκηνοθετήθηκαν από  γυναίκες, εκ των οποίων  στο 41,5% ήταν παραγωγοί οι ίδιες.Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες σκηνοθέτιδες και παραγωγοί  προσλαμβάνουν πιο πολλές γυναίκες από τους άντρες αντίστοιχων θέσεων,καθώς και ότι δίνουν ρόλους εξουσίας στις γυναίκες (Ε αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας). Όπως είναι επίσης αναμενόμενο, στις ταινίες τους δεν υπάρχει βία και αίμα.

Όλα αυτά φαίνεται να οδήγησαν τη Fox να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης με σκοπό να μειώσει After curling your hair into tight ringlets, spray a texturizing Expelit all over and finger comb it through to get her messy look. τις διακρίσεις και να φέρει την ισορροπία στην κινηματογραφική βιομηχανία. Συγκεκριμένα είκοσι συμμετέχουσες θα λάβουν μέρος  στο “εργαστήρι των σκηνοθετών” και θα επιλεγούν από αυτές οι πέντε. Αυτές θα συμμετέχουν στο δεκάμηνο πρόγραμμα που θα καθοδηγεί και θα χρηματοδοτεί η Fox ώστε να γυριστεί μια ταινία μικρού μήκους.

Σε δηλώσεις τους και η Νicole Bernard (αντιπρόεδρος της Fox)  αλλά και ο Joe Earley (διευθύνων σύμβουλος) αναφέρουν ότι με αυτό το πρόγραμμα θα επέλθει η αλλαγή της κινηματογραφικής βιομηχανίας και οι διακρίσεις πλέον θα πάψουν να υφίστανται αλλά και ότι θα υπάρξει μια στροφή προς τις εμπειρίες του πραγματικού κόσμου όπου η συνεργασία του σεναριογράφου με το σκηνοθέτη καθώς και το όραμα του σκηνοθέτη που θα παρουσιάσει αυτές τις εμπειρίες από τη δική του οπτική γωνία θα οδηγήσει σε ουσιαστικότερη σύνδεση με τους τηλεθεατές.

H  Ellen Page και η Kristen Wiig είναι δύο γυναίκες ηθοποιοί που θα αναλάβουν δράση ως film makers στα επόμενα δύο χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , ,