Adapted: Big Sleep, βιβλίο ή ταινία; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Adapted: Big Sleep, βιβλίο ή ταινία;

Adapted | 27-7-2014 |

Big Sleep,( Ο μεγάλος Ύπνος), το βιβλίο του Raymond Chandler, με τον διάσημο ντετέκτιβ του, τον Φίλιπ Μάρλοου, ένα αριστούργημα της νουάρ λογοτεχνίας. ένα βιβλίο που σε κρατά συνεχώς σε αγωνία!

Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να είμαι ιδιαίτερα αντικειμενική, μιας και λατρεύω τα αστυνομικά μυθιστορήματα από τη μία και από την άλλη υπεραγαπώ εξίσου τα φιλμ νουάρ. Στη συγκεκριμένη ταινία , το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, είναι από τα αγαπημένα μου, ο λόγος για τον Humphrey Bogart και τη Laureen Bacall, οπότε ορίστε μία ακόμα αφορμή, για να μην με πάρετε στα σοβαρά!

Ας πούμε μερικά  λόγια για την υπόθεση: Βρισκόμαστε στο Λος Άντζελες. O ιδιωτικός ντετέκτιβ Φίλιπ Mάρλοου αναλαμβάνει μια υπόθεση για λογαριασμό της οικογένειας Στέρνγουντ. O γέρος Στέρνγουντ, καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα, δέχεται εκβιασμό και ζητά από τον Mάρλοου να δώσει λύση στο πρόβλημά του. Όμως ο Mάρλοου έρχεται αντιμέτωπος και με ένα άλλου είδους πρόβλημα: οι δύο ατίθασες, ανέμελες κόρες του Στέρνγουντ τριγυρίζουν στα κακόφημα στέκια της Πόλης των Aγγέλων. O Mάρλοου τις ακολουθεί κι αποσπάται από τη δουλειά του – και αυτό πριν καν σκοντάψει στο πρώτο πτώμα… Ερωτεύεται την μεγάλη κόρη,( η μικρή δημιουργεί τα προβλήματα), και παρασύρεται σε έναν σκληρό και παθιασμένο έρωτα. Παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον υπόκοσμο, τη διαφθορά και τη βία της μαφίας της πόλης.

Το βιβλίο είναι τομή για το αστυνομικό μυθιστόρημα, η πλοκή, οι ατάκες γεμάτες χιούμορ, ο αριστοτεχνικός  τρόπος γραφής που εμπλέκει και τον αναγνώστη σε όλη την υπόθεση, καθώς και η ανάλυση των χαρακτήρων μέσα σε ένα πλαίσιο μαύρο αλλά ανθρώπινο.

1_med

Νομίζω, πως δε θα μπορούσε να επιλεχθεί καλύτερος  από τον Humphrey Bogart, για τον ρόλο του Φίλιπ Μάρλοου. Με το άφιλτρο τσιγάρο στο χέρι, το μπέρμπον ουίσκι, το μπλαζέ ύφος  και την καλή καρδιά, παρά το σκληροτράχηλο προσωπείο, μόνο ένας θα μπορούσε να είναι ο Μάρλοου! Ο Μάρλοου, που τριγυρνάει με τα χέρια στις τσέπες, τρώει μπουνιές, διαπληκτίζεται με κακοποιούς, αλλά που δεν χάνει ποτέ το χιούμορ του. Ο Humphrey, μπαίνει στο πετσί του ρόλου, έρχεται αντιμέτωπος με ηθικά διλήμματα και με τον υπόκοσμο, αλλά διατηρώντας πάντα την ηθική του και την αξιοπρέπειά του,  σε έναν κόσμο ψέματος και συμφέροντος.

Από την άλλη, η Laureen Bacall, στην ταινία του Χάουαρντ Χοκς (η επανέκδοση είναι του 1946), μας παρουσιάζει μια Βίβιαν Στέρνγουντ, έξυπνη, δυναμική, όχι ένα επιπόλαιο γύναιο, αλλά μια γυναίκα που ξέρει να χειρίζεται καταστάσεις, που ερωτεύεται και ριψοκινδυνεύει. Με αυτό τον ρόλο καθιερώθηκε ως η απόλυτη φαντασίωση της έξυπνης, ενεργητικής, διεκδικητικής και συνάμα σούπερ σέξι στην αυστηρότητά της «μοιραίας» γυναίκας.

Η ταινία μας κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο, το σενάριο είναι αρκετά πιστό στην ιστορία του βιβλίου, οι πρωταγωνιστές είναι ότι πρέπει για τους ρόλους που επιλέχθηκαν,σε γενικές γραμμές είναι ένα πολύ καλό φιλμ νουάρ!

Δεν καταλήγει αυτή η ανάλυση σε κάποιο συμπέρασμα, θα λέγαμε ,υπέρ της ταινίας ή του βιβλίου ε; Δεν ξέρω, για να μη σας μπερδέψω, τα βρήκα εξίσου καλά και τα 2 ,αλλά εξήγησα εκ των προτέρων γιατί! Δε μένει παρά να δείτε την ταινία  και να διαβάσετε το βιβλίο! Καλή διασκέδαση! Θα κλείσω με μια ατάκα του Μάρλοου, με το υποδόριο χιούμορ, όταν τον ρωτούσαν τη γνώμη του :  «Δεν είχα κάτι στ’ αλήθεια εντυπωσιακό να πιω, όπως νιτρογλυκερίνη, να πούμε, ή απόσταγμα ανάσας τίγρεως».

Το τρέιλερ της ταινίας: