Adapted: Ο Κώδικας Da Vinci - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Adapted: Ο Κώδικας Da Vinci

Adapted | 5-7-2014 |

Λύκειο πηγαίναμε θυμάμαι όταν ξεκίνησε το κύμα παροξυσμού στο αναγνωστικό κοινό εμπορικών συγγραμμάτων, για τη δημιουργία του Dan Brown, O Κώδικας Da Vinci.

Και καλά, εμείς στο παραλήρημα της εφηβικής αμφισβήτησης εν μέρει δικαιολογούμαστε, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια γενιά που πιθανότατα διάβασε τότε για πρώτη φορά εξωσχολικό βιβλίο, για μια γενιά που θεωρούσε για χρόνια ως κορυφαία αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης του λόγου, τα Harry Potter και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Σαν θεϊκή παρέμβαση μας άνοιξε τα μάτια απέναντι στα μυστικά και υποχθόνια παιχνίδια της εκκλησίας, που έχει τα μήλα της γνώσης και εμάς μας ποτίζει άχυρο. Θεωρίες συνωμοσίας αναβίωσαν, διάφορα άλλα παλαιότερα βιβλία ανασκάφθηκαν από τις αποθήκες, ανακριβείς πληροφορίες παρουσιάστηκαν ως αποτελέσματα σοβαρής και χρόνιας έρευνας, και αλληγορίες του Κώδικα, μπορεί να έστειλαν το συγγραφέα στα δικαστήρια, σίγουρα όμως σχολιάστηκαν υπέρ του δέοντος.

The-Da-Vinci-Code1

Παρ’όλα αυτά, επρόκειτο για ένα εύπεπτο ανάγνωσμα μυστηρίου, με αρκετό ενδιαφέρον τόσο για τους χαρακτήρες όσο και για την εξέλιξη της πλοκής.

Ακολουθούμε τους Sophie Neveu και  Robert Langdon, καθώς ερευνούν ένα φόνο που συνέβη μέσα στο Λούβρο. Το θύμα, συμβολικά τοποθετημένο όπως ορίζει ο κανόνας των αναλογιών, δίνει την πρώτη σύνδεση με τον τίτλο. Διάφορα στοιχεία οδηγούν τους πρωταγωνιστές στην ανακάλυψη όχι μόνο της ύπαρξης μυστικών οργανώσεων αλλά και στη μεταξύ τους διαμάχη, υπεύθυνη για πολλές εγκληματικές ενέργειες, ενώ όλη η ιστορία είναι χτισμένη στα σαθρά θεμέλια της χριστιανικής πίστης.

Η αποδοχή του από τους κριτικούς ήταν πολύ αμφιλεγόμενη, κυρίως επειδή ο Dan Brown είχε τη φιλοδοξία να προκαλέσει, και για το λόγο αυτό χρησιμοποίησε ασύστολα την ψευδαίσθηση του ντοκουμέντου. Είναι δυνατόν το Hollywood να αφήσει ανεκμετάλλευτη τέτοια επιρροή;

Ρητορική η ερώτηση, καθώς τρία χρόνια μετά, οπότε και είχε καταλαγιάσει η αναταραχή – δεν είχε όμως ξεχαστεί- μας έρχεται στις αίθουσες από τον αγαπητό Ron Howard (Cocoon, Apollo 13) η κινηματρογραφική μεταφορά. Η αντίδραση του κοινού ήταν πιο ήπια αυτή τη φορά, διαδηλώσεις όμως συνέβησαν και στη χώρα μας λίγο πριν την κυκλοφορία της.

Da Vinci 1

Ένας συνηθισμένος Tom Hanks και μια αδιάφορη και κρύα Audrey Tautou κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, δίπλα σε άλλα μεγάλα ονόματα των Ian McKellen, Jean Reno και Alfred Molina, που βέβαια δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια δραματικής δημιουργίας.

Το μυστήριο έχει πάρει πλέον μορφή απλής περιπέτειας, και η προσηλυτιστικών διαστάσεων προσπάθεια του Dan Brown να δημιουργήσει ατμόσφαιρα παραγκωνίζεται από την πιο γελοία αναπαράσταση έρευνας στη μεγάλη οθόνη, όταν η- πολυσέλιδη -αναζήτηση της Sophie και του Robert καρποφορεί σε χρόνο dt με το πάτημα ενός κουμπιού.  Και το Google δίνει για άλλη μια φορά τη λύση, σε μια σκηνή που αποτελεί από μονη της παρωδία.

Σε πολλά σημεία η ταινία μοιάζει να τρέχει να προλάβει τα αντίστοιχα γεγονότα του βιβλίου, που παίρνει το χρόνο του, για να χαλαρώσει κι ο αναγνωστης από τη συνεχή ένταση. Το φιλμ καταλήγει να κάνει ένα επιπόλαιο πέρασμα πάνω από την υπόθεση, αποτυγχάνοντας έτσι να γνωρίσει ανάλογη αποδοχή με το βιβλίο.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , , ,