Η Ταϊλάνδη απαγορεύει την προβολή της ταινίας "1984" του Orwell - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Ταϊλάνδη απαγορεύει την προβολή της ταινίας “1984” του Orwell

Ειδήσεις | 14-6-2014 |

Η πολιτική αναταραχή στην Ταϊλάνδη συνεχίζει να επηρεάζει και τον κινηματογράφο. Μετά το χαιρετισμό με τα τρία δάχτυλα από το “The Hunger Games” (Αγώνες Πείνας) που έγινε σύμβολο της αντίστασης μεταξύ των διαδηλωτών, τώρα η προβολή της κινηματογραφικής μεταφοράς του Michael Radford από το κλασσικό δυστοπικό μυθιστόρημα 1984 του George Orwell ακυρώνεται στη βόρεια περιοχή της Changmai μετά από προειδοποίηση της αστυνομίας ότι “αυτό παραβιάζει την απαγόρευση των πολιτικών συγκεντρώσεων” σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης εφημερίδας The Bangkok Post.

Το Punya Movieclub στην Chiang Mai, που προγραμμάτιζε την προβολή της περίφημης ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Richard Burton και ο John Hurt, φέρεται να αποφάσισε την ακύρωση της παρουσίασης, όταν η αστυνομία είπε ότι θα ήταν παράνομο, σύμφωνα με διοργανωτή, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

“Εμείς απλά θέλαμε να παρουσιάσουμε το περιεχόμενο της ταινίας, επειδή αρκετοί άνθρωποι μιλούν γι’ αυτό αυτή τη στιγμή. Προβάλλουμε όλων των ειδών τις ταινίες. Δεν θέλαμε να ξεκινήσουμε μια πολιτική κίνηση”, είπε.

Το μυθιστόρημα κατά των ολοκληρωτικών καθεστώτων έχει γίνει σύμβολο για τους διαδηλωτές, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Μια μορφή αντίστασης στο στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν μικρές ομάδες αναγνωστών που κάθονταν δημόσια σε πεζοδρόμια διαβάζοντας το βιβλίο. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν μια τεράστια αφίσα με το πρόσωπο του στρατιωτικού ηγέτη General Prayuth με την επιγραφή “Ταϊλάνδη 1984”.

Πολιτικές συγκεντρώσεις με περισσότερα από πέντε άτομα απαγορεύτηκαν πρόσφατα με στρατιωτικό νόμο,  αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ο νόμος εφαρμόζεται σε προβολή ταινίας.

Σχετική με την πολιτική αναταραχή είναι και η ταινία “Headshot” του Ταϊλανδέζου σκηνοθέτη Pen-ek Ratanaruang. Το συγκλονιστικό θρίλερ εκδίκησης αντανακλά τις τρέχουσες αναταραχές της χώρας και εκφράζει βαθύτατα μια ευρεία απογοήτευση για το δυσλειτουργικό πολιτικό καθεστώς της Ταϊλάνδης, καθώς και την επιθυμία για αλλαγή.

“Αν θέλεις ένα όραμα του μέλλοντος, Winston, φαντάσου μια μπότα να πατάει ένα ανθρώπινο πρόσωπο για πάντα”.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , ,