Στις γαλλικές αίθουσες από σήμερα το Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Στις γαλλικές αίθουσες από σήμερα το Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα

Ειδήσεις, Προβολές | 19-6-2014 |

Πρεμιέρα στο Παρίσι έκανε το βράδυ της Δευτέρας η ταινία του Πάνου X. Κούτρα, Xenia, ένα μήνα μετά την προβολή της ως μέρος του Επίσημου Προγράμματος του 67ου Φεστιβάλ των Καννών, στην κατηγορία ‘Un Certain Regard’ (Ένα Κάποιο Βλέμμα), όπου και καταχειροκροτήθηκε.

Έτσι, από την περασμένη Κυριακή, ο σκηνοθέτης και η ομάδα του –οι πρωταγωνιστές Νίκος Γκέλια, Κώστας Νικούλι, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και η παραγωγός Ελένη Κοσσυφίδου-, βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα για την προώθηση της ταινίας, που περιλαμβάνει παρουσιάσεις και γνωριμία-συζήτηση με το κοινό.

Η επίσημη πρεμιέρα έγινε τη Δευτέρα το βράδυ, στον κινηματογράφο ‘UGC Les Halles’, στο κέντρο του Παρισιού, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν προβολές, παρουσία των συντελεστών, και σε άλλους κινηματογράφους, σε ολόκληρη την πόλη. Οι θεατές ευχαριστήθηκαν την ταινία, γέλασαν, συγκινήθηκαν και δε σταματούσαν να κάνουν ερωτήσεις στον Πάνο Κούτρα και τους δύο νεαρούς πρωταγωνιστές, τις ερμηνείες των οποίων βρήκαν εκπληκτικές, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν να κάνουν κινηματογράφο.

xenia for ozon

Κώστας Νικούλι και Νίκος Γκέλια
[Photo by Marios Kalamaris, for Ozon Magazine]

Όπως ήταν αναμενόμενο, μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης ρωτήθηκε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και τη Χρυσή Αυγή, με αφορμή τη σκηνή κατά την οποία ακροδεξιοί επιτίθενται σε μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας. Ο Πάνος Κούτρας συνέκρινε το ελληνικό φαινόμενο με το ευρωπαϊκό και έπειτα με το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, τον Ζαν-Μαρί και τη Μαρίν Λε Πεν, θέμα «τζιζ» αυτό τον καιρό στη Γαλλία. Στις αντιδράσεις (άκουσον- άκουσον!) του κοινού, που δε θεωρεί το δικό τους φασιστικό κόμμα το ίδιο βάρβαρο με το ελληνικό, απάντησε ότι τα δύο αυτά κόμματα έχουν κοινή βάση και ότι ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο το καθένα εκφράζεται έχει να κάνει με τις διαφορές των δυο λαών – η βάση όμως είναι η ίδια: ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Σημαντικό μήνυμά του λοιπόν, που τόνισε σε αυτό το σημείο της συζήτησης είναι να «μην ξεχνάμε το παρελθόν!»

Ακόμη, ο σκηνοθέτης μίλησε για τα σύμβολα της ταινίας -τον κούνελο Ντίντο, σύμβολο της παιδικότητας, και το ξενοδοχείο ‘Ξενία’, σύμβολο της “ελληνικής φιλοξενίας”. Είπε επίσης πως ήθελε η ταινία να είναι ένα ‘αντίο’ στη νιότη του και, μέσα από αυτή, να πει την προσωπική του ιστορία, μιλώντας για την εφηβεία, τη σχέση ανάμεσα σε δύο αδέλφια και την ομοφυλοφιλία.

Μεγάλη εντύπωση έκανε και η υπέροχη μουσική, που είναι ένα κράμα ιταλικής μουσικής της δεκαετίας του ‘70, της Raffaella Carrà και της αγαπημένης ντίβας των δύο αδερφών, Patty Pravo (η οποία μάλιστα κάνει μια μικρή εμφάνιση στο τέλος του φιλμ), και της μουσικής που έγραψε ο Delaney Blue ειδικά για την ταινία.

Η ταινία Xenia κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες στις 9 Οκτωβρίου. Δείτε την κριτική μας από τις Κάννες.

Δείτε την συνέντευξη του Κούτρα και των δύο πρωταγωνιστών από τις Κάννες.

PanosKoutras-960x640

Πάνος Χ. Κούτρας

Διαβάστε περισσότερα για: , ,