Επτά σειρές με… απαράδεκτους τίτλους!

Απόψεις | 24-6-2014 |
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου αρκετές καλές παραγωγές έχουν αδιάφορα έως απαράδεκτα ονόματα. Στην περίπτωση ειδικά των τηλεοπτικών σειρών, το συναίσθημα είναι ακόμα πιο έντονο, αφού οι τίτλοι μπορούν να προσδώσουν ή να μπερδέψουν το σενάριο, ή απλώς να πέσουν στην παγίδα της επανάληψης ιδεών.
Πάμε να δούμε επτά τρανά παραδείγματα!
Sex and the City
Ξεκινώντας με μια από τις πιο συζητημένες και λογοκριμένες σειρές, που είχε και εκείνη παράξενο όνομα. Αν και γνωρίζουμε πως η σειρά στηρίχθηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Candace Bushnell, που πρόσφερε μεγάλη έμπνευση στο σενάριο, αφού και η ίδια έγραφε στα αλήθεια στην New York Observer σε στήλη για τις ανθρώπινες σχέσεις, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στο πρώτο σκέλος του τίτλου. Το «sex» είναι μια λέξη, όπου προσδίδει πάντα ένα πιο ελαφρύ νόημα στις παραγωγές. Βέβαια εκείνη την περίοδο το πιπεράτο «HBO» ήθελε να προωθήσει μια τέτοια ιστορία και όπως αποδεικνύεται, όλοι βγήκαν κερδισμένοι.
The Sopranos
Θα ξεκινήσω με το «The Sopranos» για το οποίο μέχρι την συγγραφή αυτού του κειμένου δεν γνώριζα τίποτα. Είχα ξανακούσει το όνομα και ότι είναι καλό, αλλά προτού μπω στην διαδικασία να το ερευνήσω, το μετάνιωσα. Δεν χρειάζεται να αναρωτηθείς πολύ…. ο λόγος φυσικά για το όνομα, που όχι απλά μου θύμιζε για κάποιο λόγο το «Glee», το οποίο και βλέπω φανατικά, αλλά επίσης με καθιστούσε αδιάφορη στο να το μελετήσω.
Το παράδοξο της υπόθεσης, είναι πως όταν έκανα μια μικρή έρευνα για την σειρά, διαπίστωσα πως όχι απλά δεν έχει να κάνει με την μουσική, αλλά πρόκειται για μια κοινωνικο-δραματική σειρά του HBO για την καθημερινή ζωή του Tony Soprano (τι επώνυμο θεέ μου) και την προσπάθεια του να ισορροπήσει τα προσωπικά με τα επαγγελματικά του. Ο πρωταγωνιστής James Gandolfini είναι ένας αξιόλογος ηθοποιός που έχουμε ξανασυναντήσει σε αρκετές παραγωγές.
Girls
Θα συνεχίσω με την τωρινή έκδοση του «Sex and the City» το «Girls». Η φοιτητική – ενήλικη σειρά που δείχνει την ζωή μιας παρέας γυναικών μέσα από απρόσμενες εξελίξεις, είτε θετικές είτε αρνητικές. Ο τίτλος όμως, παρότι είναι σύντομος και αυτό είναι καλό γενικά, είναι επίσης ιδιαίτερα κοινότυπος και όπως αναφέρουν αρκετοί, παραπέμπει σε μια άλλη ηλικία, αυτή της εφηβείας, όπου δεν υπάρχει το αίσθημα της ευθύνης και της ωριμότητας. Και πάνω από όλα δεν υπάρχει αυτό το εργασιακό άγχος, η αποφασιστικότητα και τα ενήλικα ψέματα που βλέπουμε συνεχώς σε αυτή την σειρά. Τα χρήματα, τα άπιαστα όνειρα και οι διαφορετικές δουλειές μέχρι να βρουν το ιδανικό. Θα μου πείτε, εντάξει δηλαδή τα κορίτσια της σειράς, έχουν ωριμάσει; Δεν θα το έλεγα αυτό, όχι, όμως σίγουρα το «Girls» μπορεί αρχικά να θελήσουν να το παρακολουθήσουν συγκεκριμένες ηλικίες και φυσικά οι άνδρες θα το αποκλείσουν αμέσως.
Happy Endings
Αυτό που θα πρωτοσκεφτείς με την ανάγνωση αυτού του τίτλου, είναι πως η σειρά εξετάζει τις ζωές κάποιων ανθρώπων που παρότι περνούν δύσκολα, στο τέλος τα καταφέρουν. Και «τέλος καλό, όλα καλά» που λέει, η λαϊκή ρήση. Ή κάποιος θα μπορούσε να πει, πως αναφέρεται σε ένα παραμύθι που κάποια στιγμή θα σταματήσει.
Ο τίτλος πρακτικά δεν βοήθησε ούτε τα νούμερα της σειράς, που κατάφερε να ολοκληρώσει μόνο δυο σεζόν. Το σενάριο φαινόταν πολύ διαφορετικό από το περιτύλιγμα μέχρι την ουσία του, με αποτέλεσμα να μην καρποφορήσει.
Will & Grace
Για άλλη μια φορά βλέπουμε στον τίτλο μιας σειράς, τα κεντρικά ονόματα των πρωταγωνιστών να συνδέονται με το χαρακτηριστικό «&». Αυτό είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί αρκετές φορές στο παρελθόν, και πρόκειται να ξαναδούμε σίγουρα, όμως δεν έκανε καλό στην ουσία της ιστορίας. Στην προκειμένη περίπτωση, ο λόγος που επιλέχθηκε αυτός ο τίτλος, από τους δημιουργούς David Kohan, Max Mutchnik, ήταν για να δείξει πως ο πρωταγωνιστής Will είναι η θέληση, που δεν κατέχει η πρωταγωνίστρια του, Grace. Άραγε αρχικά και μόνο το λογοπαίγνιο συνδεόταν εξίσου και με το σενάριο; Γιατί όπως φαίνεται αυτοί που «έχτισαν» τους πρωταγωνιστές, ήταν οι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν την Karen και τον Jack.
Cougar Town
Πάντα στην ιστορία των τηλεοπτικών θεαμάτων, υπάρχουν και εκείνες οι σειρές που αναφέρονται σε παθιασμένους έρωτες με διαφορά ηλικίας. Από το 2009 που ξεκίνησε η νέα σειρά του Bill Lawrence (Friends, Scrubs) στην Φλόριντα της Αμερικής, η λέξη «cougar» είχε και διαφορετική έννοια. Ξαφνικά όλοι οι νεαροί άνδρες ήθελαν να μιλούν για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από εκείνους, σχεδόν συνομήλικες με τις μητέρες τους. Παρότι οι συντελεστές προσπάθησαν να αλλάξουν την ουσία του cougar σε κάτι άλλο, δεν το κατάφεραν. Αυτή η νέα τάση έφερε ρήξη ανάμεσα στους τηλεθεατές μέχρι που το ABC παρέδωσε σκυτάλη στο κανάλι TSC όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα η σειρά.
Trophy Wife
Άφησα την συγκεκριμένη σειρά τελευταία και καλύτερη, δεν ευθύνεται μόνο ο απαράδεκτος τίτλος της, για την μη αποτυχία αλλά και άλλοι παράγοντες. Όταν έχεις απέναντι σου το «Modern Family» που σημείωσε σύντομα επιτυχία, μέσα από το παράδοξο πλαίσιο του πρωταγωνιστή – μπαμπά που περνάει τα πάνδεινα αλλά και με χιούμορ, το «Trophy Wife» έφερε στο προσκήνιο την νεαρή κοπέλα, χωρίς όμως να ταιριάξει με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, και ξαναλέω, αυτός ο τίτλος δεν θα μπορούσε να πετύχει σε μια οικογενειακή ώρα του εκάστοτε προγράμματος της τηλεόρασης.
Πηγή: indiewire.com