Ξεχάστε όσα ξέρατε για τις "διαστάσεις" - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ξεχάστε όσα ξέρατε για τις “διαστάσεις”

Απόψεις, Ειδήσεις | 10-6-2014 |

Και δεν εννοώ αυτό που καταλάβατε. Τα πράγματα στην κινηματογράφηση αλλάζουν μέρα με την ημέρα. Καθώς η τεχνολογία τρέχει, τα blockbusters, και όχι μόνο, πρέπει να ακολουθήσουν. Το κοινό έχει αρχίσει να γίνεται απαιτητικό. Θέλει σενάρια, θέλει καλές σκηνοθεσίες, θέλει καλές ερμηνείες, θέλει εφέ, και γενικά θέλει μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Για αυτό και οι σκηνοθέτες πρέπει να ακολουθήσουν. Η κινηματογραφική τέχνη συναντά την τεχνολογία. Το 3D όμως από μόνο του πια δεν εντυπωσιάζει. Ποιο είναι λοιπόν το επόμενο λογικό βήμα;

Οι αλλαγές στις διαστάσεις αναλογίας στην παρουσίαση της ταινίας. Η επονομαζόμενη ως “αναλογία διαστάσεων”, ή κατά το αγγλικότερον “aspect ratio” είναι ο όρος που περιγράφει την σχέση μεγέθους μήκους και ύψους μίας εικόνας, και στη δική μας περίπτωση ενός πλάνου. Ένα από τα πιο απλά παραδείγματα για να καταλάβετε ότι και εσείς το έχετε συναντήσει είναι η τηλεόραση του σπιτιού σας. Οι αριθμοί 4:3, 16:9, δε σας λένε κάτι; Ακριβώς. Τα πράγματα όμως στο σινεμά πλέον είναι διαφορετικά, καθώς συνηθέστερες αναλογίες τα τελευταία χρόνια είναι τα 1,85:1, 2.39:1 και 2.40:1. Αλλά όλα αυτά είναι αριθμοί. Αυτό που μας νοιάζει είναι η κινηματογραφική μας εμπειρία. Γιατί λοιπόν αλλάζει;

Η απάντηση είναι εύκολη. Γιατί οι δημιουργοί έχουν πλέον την τεχνολογία με το μέρος τους, και έτσι μπορούν να δημιουργήσουν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που θέλουν να δει το κοινό τους. Το κοινό από την άλλη μένει ευχαριστημένο.

Αν παρακολουθείτε το cinefreaks.gr από κοντά σίγουρα θα θυμάστε τι λέγαμε για το “Grand Budapest Hotel”, και για την Fox Searchlight, η οποία παρακαλούσε τις κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο να αλλάξουν τα δεδομένα τους προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον θεατή. Οι οδηγίες που δόθηκαν ήταν σαφής και επεξηγηματικές, και όσοι θεατές είδαν την ταινία σε προβολές βάσει των προτάσεων του Wes Anderson, μιλούν για την καλύτερη ταινία του.

Τώρα λοιπόν αυτό έρχεται πάλι στην επιφάνεια, αυτή τη φορά με κάτι μεγαλύτερο και πιο blockbuster-ικό. Ο λόγος για το “Guardians of the Galaxy“, την πολυαναμενόμενη ταινία της Marvel. Εδώ τώρα τι γίνεται; Ο σκηνοθέτης James Gunn, ανακοίνωσε ότι έχει εφαρμόσει μία διαφορετική τακτική κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά και κατά την διάρκεια του μοντάζ της ταινίας. Θα πραγματοποιείται αλλαγή των διαστάσεων κατά την διάρκεια της προβολής, ακόμα και σε συνέχεια του ίδιου πλάνου, με απώτερο σκοπό την ολοκληρωτική εμπειρία του θεατή. Βέβαια μιλάμε για οθόνες τύπου IMAX, που είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο. Όπως και να έχει.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Το είχαμε συναντήσει και στο “Επικίνδυνες Αποστολές : Πρωτόκολλο Φάντασμα”, αλλά και στο “The Dark Knight Rises”, με μία πολύ σημαντική διαφορά. Εκεί η αλλαγή της αναλογίας διαστάσεων ήταν απαραίτητη, για την προβολή συγκεκριμένων σκηνών, ανάμεσα στις αλλαγές του παραδοσιακού φιλμ  από την ψηφιακή κινηματογράφηση. Στο “Guardians”, ο Gunn το κάνει επίτηδες, προκειμένου να παίξει με τα μάτι και το μυαλό μας.

Το μόνο που μπορώ να σχολιάσω πάνω σε αυτό είναι το εξής. Το ανθρώπινο μάτι δυστυχώς συνηθίζει γρήγορα. Καλά τα εφέ, καλά τα “aspect ratio”, δε λέω, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν καταστραφεί ταινίες και ολόκληρα franchise στον βωμό της τεχνολογίας.

Αγαπημένο Hollywood, σενάρια και ερμηνείες θέλουμε. Αν αυτά είναι καλά, τα εφέ έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Δεν νομίζω ότι είχαμε δει ποτέ το “Alien”, ή το “Event Horizon”, σε IMAX. Εγώ βασικά τα είχα δει σε VHS, και έπρεπε να πατήσω και το rewind, γιατί ο προηγούμενος βαριόταν.

Διαβάστε περισσότερα για: ,