Ιρανή κινηματογραφίστρια καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή «συνεργάστηκε με το BBC» - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ιρανή κινηματογραφίστρια καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή «συνεργάστηκε με το BBC»

Ειδήσεις | 25-6-2014 |

Η Ιρανή σκηνοθέτης και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, Mahnaz Mohammadi, κατηγορείται για προπαγάνδα κατά του ιρανικού έθνους και συμπαιγνία κατά της εθνικής ασφάλειας.

Η Mohammadi καταδικάστηκε σε κράτηση πέντε ετών, ακριβώς πέντε χρόνια μετά τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του 2009, όταν δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν, υποστηρίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν νοθευμένο. Εκατοντάδες συνελήφθησαν, πολλοί από τους οποίους, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ηγετών της αντιπολίτευσης, παραμένουν υπό κράτηση.

Ο σημερινός πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, που διαδέχθηκε τον Mahmoud Ahmadinejad το 2013, δέχεται πιέσεις σχετικά με την απελευθέρωση των δύο ρεφορμιστών πολιτικών που έχουν καταδικαστεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2011: του Mehdi Karroubi,  πρώην πρόεδρου του ιρανικού κοινοβουλίου, ηγετικού στελέχους της ιρανικής αντιπολίτευσης και σφοδρού αντιπάλου του Ahmadinejad, και του Mir-Hossein Mousavi, καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα, τελευταίου πρωθυπουργού της χώρας το διάστημα μεταξύ 1981 με 1989, υπό τον τότε πρόεδρο και σημερινό ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Ayatollah Khomeini.

Παρόλα αυτά η απελευθέρωσή τους έχει αποτραπεί από το σκληροπυρηνικό δικαστικό σώμα του Ιράν, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τη διοίκησή του, και απρόθυμο να αφήσει τις τραυματικές μνήμες των διαδηλώσεων του 2009 να επουλωθούν.

Η Mahnaz Mohammadi, σκηνοθέτης των ντοκιμαντέρ Women Without Shadows (2005) και Travelogue (2006), βρίσκεται από τις 7 Ιουνίου στη διαβόητη φυλακή ‘Evin’ στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης, όπου και θα εκτίσει την ποινή της πενταετούς κράτησής της, που αρχικά εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και αργότερα επικυρώθηκε στο εφετείο.

Λόγω του πολιτικού ακτιβισμού της, είναι στο στόχαστρο των ιρανικών αρχών για πολλά χρόνια. Τώρα, η σκηνοθέτης και ηθοποιός βρίσκεται ένοχη για συμπαιγνία κατά της εθνικής ασφάλειας, και προπαγάνδα εναντίον του κράτους, κατηγορίες που έχουν ασκηθεί σε μια σειρά ακτιβιστών και προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης κατά τα τελευταία χρόνια.

Η Mohammadi έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συνεργασία με το BBC – οργανισμό τον οποίο οι ιρανικές αρχές θεωρούν ως βρετανικό εργαλείο κατασκοπείας – και εξέφρασε το φόβο της ότι η κράτησή της έχει να κάνει μάλλον με το έργο της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. «Ποτέ δεν έχω δουλέψει με το BBC, και καμία από τις ταινίες μου δεν έχουν ποτέ μεταδοθεί στο δίκτυο αυτό,» είπε η σκηνοθέτης στη Διεθνή Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (ICHRI, International Campaign for Human Rights in Iran). «Έχω επίσης κατηγορηθεί ότι έχω σχέσεις με το Al-Jazeera, με αγγλικά, γερμανικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, με το Radio France International, και το δίκτυο Voice of America.»

«Είμαι γυναίκα, είμαι σκηνοθέτης, δύο επαρκείς λόγοι για να είναι κανείς ένοχος σε αυτή τη χώρα».

Την ημέρα πριν από τη φυλάκισή της, κατέγραψε ένα βίντεο με έναν φίλο, ο οποίος είναι πρόσφυγας στην Ολλανδία. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα τελευταία λεπτά του βίντεο, με αγγλικούς υπότιτλους.

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για το έργο της. Η συμβολή της στο ντοκιμαντέρ της Ιρανής σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου Rakhshan Bani-Etemad, We Are Half of Iran’s Population, σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2009, οδήγησαν στη σύλληψή της στις 26 Ιουνίου 2011. Της κατασχέθηκαν επίσης εργαλεία της δουλειάς  της, καθώς και το διαβατήριό της.

Η Société des réalisateurs de films (sfr), ο σύλλογος σκηνοθετών που ιδρύθηκε το 1968, αποτελείται από περισσότερους από 300 κινηματογραφιστές και διοργανώνει κάθε χρόνο το ‘Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών’ στις Κάννες, ζητά την κινητοποίηση όλων των προσπαθειών και όλων των πόρων. «Καλούμε την κυβέρνηση, ιδιαίτερα το Γάλλο Υπουργό Πολιτισμού και Επικοινωνιών, να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για την άμεση απελευθέρωση της Mahnaz Mohammadi, χωρίς καμία καθυστέρηση. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή τη νέα επίθεση κατά της ελευθερίας της δημιουργίας και έκφρασης στο Ιράν.»

Μπορείτε να υπογράψετε κι εσείς την ανοιχτή επιστολή αίτησης απελευθέρωσής της, στέλνοντας email με το ονοματεπώνυμό σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

hrosiaux@la-srf.fr

Προς το παρόν η λίστα αριθμεί πάνω από 1500 ονόματα, μεταξύ των οποίων οι:

Hiam Abbass, Chantal Ackerman, Solveig Anspach, Yvan Attal, Roger Avary, Christophe Barratier, Xavier Beauvois, Lucas Belvaux, Djamel Bensalah, Julie Bertuccelli, Laurent Bouhnik, Stéphane Brizé, Laurent Cantet, Stéphane Cazes, Laurent Chevalier, Malik Chibane, Jacques Cluzaud, Jean-Louis Comolli, Jérôme Cornuau, Catherine Corsini, Constantin Costa-Gavras, Miguel Courtois, Émilie Deleuze, Lola Doillon, Ariane Doublet, Jean-Pierre Duret, Philomène Esposito, Philippe Faucon, René Féret, Laurence Ferreira Barbosa, Emmanuel Finkiel, William Friedkin, Tony Gatlif, Thomas Gilou, Fabienne Godet, Mahamat-Saleh Haroun, Laurent Heynemann, Caroline Huppert, Gilles Jacob, Agnès Jaoui, Arthur Joffé, Sam Karmann, Cédric Klapisch, Jan Kounen, Eric Lartigau, Philippe Le Guay, Julie Lopes-Curval, Jacques Maillot, Anna Novion, Michel Ocelot, Nicolas Philibert, Brigitte Roüan, Andrea Santana, Riad Sattouf, Reza Serkanian, Coline Serreau, Charlotte Silvera, Claire Simon, Frédéric Sojcher, Juan Solanas, Bertrand Tavernier, Pascal Thomas, Danièle Thompson, Eric Tolédano, Joachim Trier, Serge Toubiana, Agnès Varda, Daniel Vigne…

Δείτε ολόκληρη τη λίστα, εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για: ,